Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenin ön koşulu sağlıklı bir hamilelik döneminden geçmektedir. Bazı önemli noktalara dikkat edildiği takdirde, bunu başarabilirsiniz.
Karnınızdaki bebek her anne adayı gibi sizin için de çok önemli değil mi? Bu nedenle, ona en iyi ve en güzel şartları, gebeliğin ilk haftasından itibaren sağlamaya mı çalışıyorsunuz? Ancak, bunu gerçekleştirmek için, tüm yaşam biçiminizi değiştirmenize de gerek olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Bazı basit uygulamalar ve sağlıklı bir diyet programı ile bunu başarmanız mümkün.
Hamilelik öncesi ve hamileliğinizde folik asit alın
Hamile kalmadan önce günde 400 folik asit almaya başlamalısınız. Eğer hamilelik öncesinde almadıysanız bile, gebeliğin ilk 12 haftası içinde hemen başlamalısınız. Folik asit, özellikle anne karnında oluşan beyin anomalileri riskini azaltıyor. Folik asit açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, tahılca zenginleştirilmiş kahvaltılıklar, kepekli ekmek ve meyve suları sizin için ideal olacaktır. Birçok vitamin preparatı gerekli miktarda folik asit içermektedir. Bu sebeple doktorunuzun önerdiği bir ilacı da düzenli olarak kullanabilirsiniz
Hamilelikte sağlıklı beslenin
Beslenmenize biraz özen göstererek hem bebeğinizin sağlığını koruyabilir, hem de onun için gerekli olan vitamin ve mineralleri verebilirsiniz. İdeal olarak, sağlıklı bir diyet şöyle olmalıdır:
- Her yemekte ekmek, patates, pirinç, makarna gibi nişastalı ürünler bulundurun.
- Haftada 2- 3 kez et veya balık yiyin. Eğer bir vejetaryen iseniz, protein yönünden zengin bezelye, fasulye gibi sebzeleri tercih edin.
- En az 5 porsiyon meyve ve sebze yiyin.
- En az 2 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketin.
Hamileliğinizde balık yağını ihmal etmeyin
Yapılan araştırmalar balık yağının bebeğin beyin ve göz gelişimine olan katkılarını ortaya koyuyor. Bu sebeple yağ yönünden zengin olan uskumru, somon, sardalye gibi balıkları tercih edin. Haftada 2 kere yenilen balık, sağlıklı bir şekilde beslenmenizin yardımcısı olacaktır.
Hamilelikte sorunlu yiyeceklerden uzak durun
Taşıdıkları riskler dolayısıyla hamilelik oyunca uzak durulması gereken bazı yiyecekler vardır. Bu yiyecekler:
- Ailenizin alerjik bir geçmişi varsa, çocuğunuzun da alerjik bir bünyeye sahip olma riskine karşı yer fıstığından uzak durun.
- Ciğer ve ciğer ürünleri fazla alındığında bebeğinize zarar verebilecek yüksek miktarda A vitamini taşırlar. Bu sebeple çok fazla olarak tüketilmemesinde yarar vardır.
- Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında diyet kola ve suni tatlandırıcıları kullanmayın.
- Yumuşak olgunlaşmamış peynir, pastörize edilmemiş koyun ve keçi sütünden yapılmış peynir ve çiğ yumurta, enfeksiyon riski taşıdığı için tehlikeli olabilir. Buna karşın pastörize süt, iyi pişmiş yumurta ve et yemeniz de sağlığınız açısından bir risk yoktur.
Hamilelikte sigara içmeyin
Yapılan araştırmalar, sigara kullanımı düşüğe, erken doğuma ve düşük kilolu bebeğe sebep olduğunu gösteriyor. Doğum sırasındaki komplikasyonları artırıyor ve bebeğin ilk yıl enfeksiyon kapmasına sebep olabiliyor. Aynı zamanda çocukluk çağı kanser türlerine yakalanma riskini de artırıyor. Bu sebeple, bir tiryaki bile olsanız, en azından hamilelik dönemi boyunca sigaradan uzak durun.
Hamileliğinizde ilaçlar konusunda dikkatli olun
Aç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Ağrı kesici almak zorunda kalsanız, kesinlikle önce doktorunuza sorun. Sık kullanılan ilaçlardan biri olan ağrı kesicilerin düşük dozda alındığında risk taşımadığı uzman doktorlar tarafından belirtiliyor.
Astım, epilepsi, diyabet gibi kronik hastalıklardan dolayı sürekli ilaç kullanmak zorunda iseniz, durumunuzu mutlaka doktorunuzla görüşün. Böylece diğer risk faktörlerini azaltarak bebeğinizi güvenle taşımanız mümkün olabilir. Bununla birlikte, her ne sebeple olursa olun, hastaneye, eczacıya, diş hekimine gitmek zorunda kalırsanız hamile olduğunuzu saklamayın.
Hamilelikte toksoplazmosis’ten kaçının
Toksopazmosis (kedi vb. hayvanların tükürük, dışkı ve salgılarıyla insana geçen hastalık) doğmamış bebeğinize zarar verebilecek bir enfeksiyon. Neyse ki önlenebilir ve tedavisi mümkün. Bu riskten bebeğinizi korumak için:
- Sadece iyi pişmiş et yiyin. Çiğ et ve şarküteri ürünlerini (salam, sucuk, pastırma, sosis) yemeyin.
- Et hazırladıktan, bahçe ile uğraştıktan, sebze ve meyve yıkadıktan sonra ellerinizi yıkayın
- Sebze ve meyveleri topraktan temizleyebilmek için iyice ve bol su ile yıkamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
- Bahçe işleri ile uğraşırken eldiven giyin.
- Kedi, köpek gibi hayvanları sevdikten sonra ellerinizi yıkayın.
Hamileyken alkol kullanmayın
Bazı otoriteler haftada 1 veya 2 kere kadeh alkolün kabul edilebilir bir miktar olduğunu söylüyorlar. Ancak, yüksek oran alınan alkol, bebeğe anneden daha çok zarar veriyor. Çünkü alkol fetüste daha uzun süre kalıyor.
Hamile olduğunuzu öğrenmeden evvel, yüksek dozda alkol almışsanız hemen paniğe kapılmayın. Bu durumu doktorunuzla konuşun.
Hamileliğinizi saklamayın
Birçok anne adayı bir süre için bu mutlu haberi kendilerine saklamak isterler. Ancak özellikle çalıştığınız işyerine hamileliğiniz ile ilgili olarak haber vermelisiniz. Bazı iş kollarında bu konuda daha dikkatli olmalısınız. Bunlar:
- Kızamıkçık riskine karşı çocuklarla ilgisi olan bir meslek.
- Fiziki güç gerektiren işler
- Mikrobiyoloji ve tarım işleri
- Röntgen ışınlarına maruz kalabileceğiniz işler
- Kimyasal madde üretimi ile ilgili meslekler
Sağlıklı bebek için hamilelik egzersizleri yapın

Hamilelik süresince yapacağınız egzersizler doğumun daha kolay geçmesini sağlamaya yarar. Yüzme, yürüyüş sizin için en ideal olan sporlardır. Bununla birlikte hamile eğitim merkezlerine giderek orada size yararlı olacak egzersizleri öğrenmenizde yarar olduğunu bilin. Yaralanma riskine karşı ata binme, kayak yapma gibi sporlardan kaçının.
Hamileliğinizde enfeksiyon riskini azaltın
Hamileliğin özellikle ilk 12 haftasında enfeksiyon hastalıklarına karşı dikkatli olmalısınız. Günlük hayatta sık karşılaşılan soğuk algınlığı gibi hastalıklar size zarar vermez.
Ancak yine de dikkatli olmaya çalışın. Gebeliğin ilk 12 haftası içinde kızamıkçık hastalığına yakalanmanız bebek açısından oldukça risklidir. Bu nedenle eğer daha önce kızamıkçık geçirmediyseniz, doktorunuzu bu konuda uyarın.
Her şey için mutlaka doktorunuza başvurun
Hamile kaldığınızın farkına varır varmaz doktorunuza başvurun. Doktorunuz size alınması gereken önlemler, yapılacak işlemler veya tetkikler, doğum tarihi gibi konularda yardımcı olacak ve bilgilendirecektir.