İçindekiler
Pozitif disiplin çocuklarımızın kendi hal ve hareketlerini kontrol ederek problemlerini çözmelerine olanak tanıyan çocuklara yönelik bir tür öğretme tekniğidir. Çocukların toplumsal kuralları öğrenmesine ve kendi yaşamları ile ilgili pozitif hissetmelerine olanak sağlanır. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzla benzersiz bir bağınız var. Çocuğunuzu saygıyla disiplin altına alır ve tutarlı ve adil olduğundan emin olursanız, kalıcı pozitif etkilere sahip bir birey yetiştirmiş olursunuz.
Hızlı bir kelime oyunu oynayalım.
Tek kelime söyleyeceğim ve bu kelimeyi okurken aklınıza gelen ilk şeyi söyleyeceksiniz. Uzun düşünmeyin. Sadece sana ilk gelen kelimeyi söyle. Tamam, işte başlıyoruz.
“Gökyüzü”, “Gece”,” Disiplin”
“Gökyüzünü” okuduğunuzda aklınıza gelen ilk kelimenin “mavi” veya “yükseklik” olması, doğru bir düşünce tarzına sahip olduğunuzu gösterir.
“Geceyi” okurken “karanlık” veya “gün” kelimelerini düşünebilirsiniz.
“Disiplin” kelimesi denilince aklınıza ne geliyor? Bunu okuduğunuz zaman disiplin hakkında ne düşündünüz? Fakat kendinize karşı samimi olmalısınız! Benim durumumda muhtemelen “ceza” ya da “doğru yol” aklıma gelirdi.
Disiplinin, ceza ile eşanlamlı olma fikri, ruhumuzda yer almaktadır. “Disiplin” kelimesini duyduğumuzda düşündüğümüz ilk şey genellikle olumsuz bir şeydir.
Bununla birlikte, disiplin kelimesinin Latince ” disciplina ” kelimesinden kaynaklandığını biliyorsunuz, bu da öğrenmeyi tam anlamıyla öğrenciye çeviren ‘discipulus’ dan gelen öğretim anlamına geliyor?
Yine de bahse girerim ki, yukarıdaki küçük egzersizi deneyen çok az kişi “disiplin” kelimesini ilk okuduğunda “öğretmek” anlamını düşünmüştür.
Hangi nedenle olursa olsun, disiplin, “öğretmek” anlamından çok “cezalandırmak” anlamına geliyor maalesef!
Öyleyse, “cezalandırmak” dan “öğretmeye” nasıl döneceğiz? Küçük bebek adımları gibi, sabırlı ve hedef odaklı elbette!
Pozitif Disiplin Uygulandığında, hedefleri ne olmalıdır?
- Çocuğunuzu tehlikeden korur.
- Çocuğunuzun kendini kontrol etmesine yardımcı olur.
- Çocuğunuzun sorumluluk duygusunu öğrenmesine yardımcı olur.
- Etik değerleri aşılamaya yardım eder.
Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzla benzersiz bir bağınız var. Çocuğunuzu saygıyla disiplin altına alır ve tutarlı ve adil olduğundan emin olursanız, kalıcı pozitif etkilere sahip bir birey yetiştirmiş olursunuz.
Pozitif Disiplin Amacı Nedir?
Zorlayıcı davranışlarla baş etmenin en iyi yolu onları engellemektir. Fakat çocuğunuzun iyi olmayan bir şekilde davrandığı zamanlar olacaktır. Bu olduğunda, çocuğunuzun disiplini adil görmesi gerekir. Tutarlı olmayan disiplin çocuklar için kafa karıştırıcıdır.
Çocuğumun iyi davranışları öğrenmesinde nasıl yardımcı olabilirim?
- Düzenli olarak övgü ve sevgi gösterin.
- Bazen görmezden gelmeyi bilin.
- Bir etkinlikten diğerine geçişleri planlayın ve çocuğunuzla konuşun, böylece onun ne istediğini ve beklentilerini de öğrenmiş olursunuz.
- Birlikte yaşayabileceğiniz sınırlı ve gerçekçi seçenekler sunun.
- Onun hatalarını gördüğünüz gibi kendi hatalarınızı da kabul edin.
- Rol model olun.
Çocuğunuza ne beklediğinizi ve iyi davranış kurallarını bildirin. Kurallar ve sınırlar hakkında düzenli olarak ona hatırlatmalar yapın.
Pozitif disiplin uygulamasında tutarlı bir limit nasıl konulur?
- Çocuğunuzun yaşı ve gelişim aşamasına uygun.
- Çocuğunuzun kendini kontrol etmesine yardımcı olacak.
- Çocuğunuzu ve diğerlerini koruyacak.
- Basit bir dil kullanılarak açıklanan.
- Sıkıca, saygılı ve nazikçe uygulanan.
Yanlış davranışlarla nasıl baş edebilirim?

Pozitif disiplin, çocuğunuzun yaşına, gelişim aşamasına, kişiliğine ve diğer birçok faktöre bağlı olacaktır. İşte size yardımcı olacak bazı stratejiler:
- Başka bir etkinliğe yönlendir
- Yönlendirme -bir etkinlikten diğerine geçiş yapmak- yeni yürümeye başlayan çocuklar ve bazen daha büyük çocuklarda işe yarar.
- Çocuğunuzu yeniden yönlendirdiğinizde, yapmasını istemediğiniz davranışları ona öğreten kelimelerle açıkladığınızdan emin olun.
- Mantıksal sonuçları kullanın
Çocuğunuzun davranışları ile ilgili eylemleri için net sonuçlar uygulayın. Örneğin, okul öncesi çocuğunuz yere yiyecek atarsa, pisliği temizlemenize yardımcı olduğundan emin olun. Dağınıklık temizlendiğinde, yapılan hatanın sonucunu görmüş olacaktır.
Net bir sonuç olmadığı zaman, pozitif disiplin uygulamasında var olduğu üzere bir ayrıcalığı kaldırabilirsiniz. Küçük çocuklar için bu hemen gerçekleşmeli. Örneğin, çok kaba ve dağınık oynayan bir çocuk kısa bir süre için diğer çocuklardan uzak tutulabilir. ya da bir süre oyun zamanından kısıtlama yapılabilir.
Sorun çözmeyi teşvik edin
Sorunları çözme çocuğunuzun eylemlerinin sonuçları hakkında bilgi edinmesine yardımcı olur. Çocuğunuzun yanlış davranışlara bir çözüm bulmaya çalışmasına izin verin.
Çocuğumun sinir krizi atması durumunda ne yapmalıyım?
Tantrumlar çocuk gelişiminin normal bir parçasıdır. Çocuğunuzun başka şekillerde kontrol edemediği ya da ifade edemediği güçlü olumsuz duygulardan kaynaklanır.
Çocuklarda sinir krizlerini genel anlamda önlemek için!
- Düzenli olarak iyi davranışlarını övün.
- Mümkün olduğunda tetikleyicileri azaltmak, aşırı heyecan, aç kalmış olması, sevdiği bir şeyden uzun süre mahrum olması gibi
- Diğer faaliyetlerle dikkat dağıtmak ve yönlendirmek.
Sinir Krizinin (Tantrum) Daha Kısa Sürebilir!
- Çocuğunuz tam kontrolünü kaybetmeden önce adım atmak.
- Sakin bir sesle konuşmak ve onun hayal kırıklığını kabul etmek. Örneğin: “Kızgın olmak iyi, ama şiddet göstermemelisin.”
- Çocuğunuzun bir problem ya da hayal kırıklığı yaşaması konusunda ona yardımcı olmak.
Çocuklarda sinir krizi olduğunda ne yapmalıyız?
- Davranışı bir süre yok sayın.
- Çocuğunuzu güvende tutmak için uzaktan izleyin. Mobilyalar, oyuncaklar veya diğer çocuklardan uzak olduğundan emin olun.
- Çocuğunuz çok fazla sinirlenir ve kontrolsüzlükten dolayı kendini ya da başkalarını incitebileceğini düşünürseniz, onu tutmaya yetecek kadar güç kullanın.
- Onu incitmekten kaçınmak için bunu dikkatli bir şekilde yapın. Hiçbir zaman, başka bir fiziksel cezayı şiddetle çözmeye kalkmayın.
- Sinir Krizleri (Tantrum) bittiğinde, bir bardak su veya yüz yıkaması ile onun sakinleşmesine destek olun.
- Yeni ve ilginç bir etkinliğe yönlendirin. Daha büyük çocuklar için neler olduğunu konuşun ve bir dahaki sefere daha iyi bir duruma geçmek için yollar geliştirin.
Sağlıcakla Kalın.