in

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Gönderi paylaş:

Polikistik over sendromu, kadınlarda genellikle adet düzensizliği, aşırı tüylenme ve kilo kontrol problemleri ile kendini gösteren kadınların büyük bir kısmında görülen hormonsal rahatsızlıktır. Bu hastalık, tedavi altına alınmazsa, kısırlığa kadar gidebilecek durumlara yol açacak kadar önemli problemdir. Bu durum bazen kadının anneden aldığı genlerle, bazen de kendi vücudunun salgıladığı hormonla ortaya çıkar. Yani Kadının beslenmesi, yaşam tarzı gibi etkenler bu durumunun oluşumuna zemin hazırlar. Üstelik tedavi altına alınmayan over sendromlarında bayanların anne olma ihtimalleri oldukça azdır. Ayrıca kist durumuna göre ilaç ve iğne gibi yöntemlerle tedavi edilebilir.

Polikistik Over Sendromu’nda Genetik ve çevresel faktörler

Polikistik over sendromunu kısaca tanımlayacak olursak, organlarımız ve kontrol edebildiğimiz sinir sistemleri arasındaki bağların düzeninin bozulmasına denir. Üreme çağındaki bayanlarda en çok ortaya çıkan endokrin bozukluğa verilen isimdir. Halk aralığında çikolata kisti olarak da tabir edilir. Kronik olarak devam eden ve gelecekte yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen bir hastalıktır. Başlatıcı faktör veya faktörler daha tam olarak anlaşılamamaktadır. Bunların yanı sıra; genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkmış bir hastalık olarak tanımlanabilir

Temel Şikâyet Adet Düzensizliği

Polikistik Over Sendromu'nda Genetik ve çevresel faktörler
Polikistik Over Sendromu’nda Genetik ve çevresel faktörler

Tipik polikistik overler (Çok sayıda kist  içeren yumurtalık ), uzun süre yumurtlama olmaması  ve düzensiz regl olmaması sonrasında oluşmaktadır. Normal kadınların %25 kadarında polikistik overin genel ultrasonografi bulguları (overlerin olduğu yerde inci tanesi kadar küçük ve düzenli olarak dizilmiş follikül kistleri) Bulunur. Doğum kontrol hapı kullanan kadınların %14’ünde de bu bulgu oldukça fazla görülmektedir.  Mümkün oldukça doğum kontrol hapı kullanılmamalı ve diğer koruma yöntemlerinden tercih edilmelidir Bu durumda sadece polikistik over rahatsızlığı tanısını koymada yeterli değildir. Uzun süre regl olmamanın ve yumurtlamamanın olmaması şu hastalıklara sebep olabilir:

  • Kısırlık
  • obezite
  • Adet düzensizliği
  • Tüylenme artışı, saç dökülmesi ve akne (sivilce)
  • Rahim kanserinde artış
  • Muhtemel meme kanseri riskinde artış
  • Kalp-damar hastalıkları riskinde artış
  • İnsülin artışı ve diyabet riski ve mevcut olan kadınlarda şeker hastalığı riskinde artış

Polikistik Over Sendromu Hastalığından Korunmak İçin Neler Yapılabilir

Polikistik Over Sendromu tanısının konulmasında genellikle hastaların başvuru sebebi, sıklıkla adet görmeye başladıkları dönemden kısa süre sonra başlayan adet düzensizlikleridir. Adet düzensizliği, adet aralarının en fazla 35 günden uzun olması veya yılda 8-10’dan az adet görme şeklinde tanımlanabilir. 2Hastalığın ilerleme ve aşamalarına göre de değişiklikler gösterir. Polikistik overin en tehlikeli yanı, hormon bozukluğuna sebep olması ve bu yüzen de obezite riskini çok fazla arttırmasıdır.  Ergenlik dönemine giren her bayanın yılda en az 2 kere genel kontrole gidilmesi gerekir. Böylece ileride yaşanacak bu tür problemlerin önüne geçilebilir.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir