Bazı çocuklar çeşitli nedenlerle çekingen, pısırık olabilirler. Böyle davranış sergileyen çocuğu sosyalleştirmenin önemli olduğu ve bunun çeşitli yollarının bulunduğu bilinmelidir. Çekingenlik özellikle çocuklarda hem de 10 yaşın altındaki pek çok çocukta gözlemlenebilen ve yine pek çok sebebi olan bir durumdur. Çekingen çocuklar okullarda öğretmenleri tarafından fark edildiklerinde gerek anneleri gerekse ilgili rehberlik ve diğer birimlerce hassas bir içerikte ele alınmalıdır. Çünkü çekingen çocuğun pek çok problemi olabilir hatta bunlar oldukça hayati sonuçlara da uzanabilir.
Çocukların evlerde uzun süre kalması ve sadece anne babayla sohbet ermesi çekingen olmalarının en büyük nedenidir. Sosyalleşemeyen bir birey olarak hayatlarına devam etmelerini engellemek gerekir. Aksi halde arkadaş bulmada zorlanacaklar, insanlara karşı sürekli olarak çekingen davranacaktır. Topluluk alanlara girdiği zaman sohbetler kuramaz hâle gelecektir.
Çekingenlik Çocuğun Potansiyeline Engeldir
Zeki de olsa kendini ifade de zorlanır çekingen çocuk. Parmak kaldıramaz ve dolayısıyla kapasitesi gizli kalır. Yine belki aile içi psikolojik ya da fiziksel şiddete maruzdur ve ilgililer üzerinde durmazsa çocuğun tüm hayatına kalıcı travmalara neden olabilir. Çekingen çocuk asla göz ardı edilmeyip muhakkak ilgililer tarafından dikkatle ele alınıp çözüm yolu aranmalıdır.
Çocukların dış dünyayla kurmamış oldukları bağ sebebiyle sosyal hayatları tehlikeye girer. Yetenekleri ortaya çıkmaz ve sadece oturarak zaman geçiren bir kişiliğe sahip olurlar. Çekingen çocuklar, yeni insanlar tanımayı sevmezler. İnsanlarla karşılaştıklarında korkar ve onlarla sohbet etmezler. Bu durum bazen ileri yaşlarda ortadan kalkarken bazen hayat boyu devam eder.
Çekingen Çocuğun Sosyalleşme Yolları
Çocuklarda çekingenlik sorunlarını ortadan kaldırmak için şu yollar denenebilir;
- Öncelikle bu durum tespit edildikten ve ilgili çözüm yollarına başlandıktan sonra sabırlı olmak önemlidir. Çünkü çekingenlik durumunun aşılması zaman alır. Ebeveynler, öğretmenler diğer kişilere göre daha fazla zaman ayıran iletişimleri seçmeli
- Çocuğun kendini ifade etmesine olanak sağlayacak mekan ve anlayış ortamı sağlanmalı
- Arkadaş ortamında olmasına olanak ve gerekli zaman aralığını ortaya koyabilmek
- Mutlu ve başarılı olacağı alanları bulup bunlar üzerinde eğilmek
- Özellikle okul ortamında öğretmenin diğer öğrencilerle görüşüp alay vb. davranışlardan öğrenciyi kuruma yoluna gitmesi önemlidir
- İleri derecede bir durumsa psikolog ve psikiyatr desteği alınmalı
- Okulda grup içi görevlendirmeler verilip onurlandırma yoluna gidilmesi oldukça olumlu sonuçlara sebep olmaktadır.
Değerli anne babalar çocuğunuzun pısırık yada çekingen olması sizin suçunuz olmadığını bilin. Ancak çocuğunuzu kendinize sürekli bağımlı hale getirdiyseniz sosyalleşmesi zorlaşacaktır. Onun kendi başına bırakmanız ve uzaktan takip etmeniz gerektiğini, bol bol akraba arkadaş ziyareti yapmanız gerektiğini unutmayın.
Çocuğum çekingen pısırık diye onu arkadaş çevresinden mahrum etmeniz onu daha çekingen ve pısırık hale getirecektir. Bırakın diğer çocuklar içinde hır gür girip çıktın. Çok endişe ediyorsanız uzaktan takip edin ama hemen yanı başında olmayın. Çocuklarla iletişim kurmasına, hır gür içinde oynamasına izin verin. İlk başlarda bu durum biraz zor olsa da bir iki bir iki çocuğunuzun sosyalleştiğini göreceksiniz.
Sağlıcakla Kalın.