Çoğu anne baba okul öncesi eğitim merkezlerini bir çeşit oyun veya bakım yeri olarak algılıyor. Oysa bu tip yerlerin asıl amacı, çocuğun gelişimini desteklemekle birlikte, onu okula hazırlamak.
İnsan kişiliğinin temelleri 2 – 6 yaşları arasında atılıyor. Bu dönem, çocuğun ileride sahip olacağı tüm kişilik özelliklerinin belirlendiği bir süreç. Çocuklar 3 yaşından itibaren de sistemli bir eğitime ihtiyaç duyuyorlar. İşte bu adım, çocuklarin okul öncesi kuruma başlaması için çok ideal.
Okul öncesi eğitimin amacı ne?
Okul öncesi eğitim kurumlarının niteliğini fiziksel koşullar, eğitim programı, öğretmenlerin özellikleri ve okul – aile ilişkisi belirliyor. Uzman Pedagog Eda Yelkenci, okul öncesi eğitimini şöyle açıklıyor; “Anaokulundaki eğitim programı, çocuğun yeteneklerini geliştirmeli, ona deneyim ve öğrenme olanakları sağlamalı ve çocuğu bilinçli bir şekilde yönlendirmeye katkıda bulunmalı.
Ayrıca çocuğun temel kavramları, paylaşmayı ve işbirliği yapmayı öğrenmesini, sosyalleşmesini kolaylaştırmalı.” Okul öncesi eğitim programı ayrıca çocuğun genel gelişimini de desteklemeli. Genel gelişimin altında; dil, zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve motor gelişimlerini sıralayabiliriz.
Dil gelişimi: Burada, çocuğun kelime haznesi ve telaffuzunun geliştirilmesine destek sağlanıyor. Ayrıca çocuğun uzun ve anlamlı cümleler kurmasına yardımcı olunuyor. Böylelikle çocuğun kendini rahatlıkla ifade edebilmesi, konuşulan ve okunan konulara hakim olabilmesi amaçlanıyor.
Zihinsel gelişim: Zihinsel gelişim çatısı altında, çocuğun problem çözme yeteneğinin ve yaratıcılığının geliştirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca çocukta çevreye karşı merak uyandıracak ve onu üretmeye, araştırmaya itecek, dinlemesini sağlayacak, gözlemesini ve belirli kavramları tanımasını teşvik edecek bir sistemin uygulanması önem taşıyor.
Sosyal ve duygusal gelişim: Burada, çocuk sosyal hayata hazırlanırken, sosyal kuralları öğreniyor. Çocuğun sorumluluk duygusunu geliştirmesi, başkalarının değerini ve haklarını bilmesi ön plana çıkıyor. Kısacası sosyal gelişimde çocuğun paylaşmayı ve yardımlaşmayı öğrenmesi amaçlanıyor. Ayrıca çocuğun becerilerinin geliştirilmesi de hedefleniyor. Duygusal gelişiminde ise; çocuğun özgüveninin ve öz saygısının gelişmesi hedef alınıyor.
Fiziksel ve motor gelişim: Çocuğun fiziksel gelişimi çerçevesinde, yürüme, koşma, zıplama gibi kalın motor gelişimi ve kalem ya da kaşık tutma, düğme ilikleme gibi ince motor gelişimi yer alıyor. Özetlemek gerekirse, böyle kurumların eğitim programlarıyla, çocuğun kas ve motor gelişimine de katkıda bulunuluyor.
Okula hazırlık aşaması
Bütün bu gelişimlerin dışında, okul öncesi eğitim kurumlarında çocuğun ilkokula hazırlanması da sağlanıyor. Eda Yelkenci, okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuğa okuma dışında her şeyin öğretildiğini vurguluyor ve şunlara işaret ediyor; “Bu yaşta çocukların uyarıcıları, algılayıcıları çok açık olduğundan, verilen her şeyi almaya çok hazır oluyorlar. Dolayısıyla burada önemli olan; bilgilerin sistemli bir şekilde verilmesi.
Okul öncesi kurumda, çocuk ilkokula hazırlanırken, okuma dışındaki becerileri kazanıyor. Yani, okula başladığında düzgün bir şekilde çizgi çizmesi, rakamları tanıması, harfleri yazması hedefleniyor.” Okul öncesi kurumların diğer amaçlarından biri de, çocuğun yeteneklerini keşfetmek ve geliştirmek oluyor. Çocukta eğer müzik yeteneği varsa, bu daha da geliştiriliyor. Tabii yeteneğin keşfedilmesinden sonra, belli yerlere yönlendirilmesi de burada önem taşıyor.
Sağlıcakla Kalın.