in

Normal Doğum Süreci Ve Aşamaları

Gönderi paylaş:

Doğum süreci, bazı bayanlarda zor ve zahmetli geçerken, bazı bayanlarda ise oldukça sakin ve ağrısız geçiyor. Durum böyle olunca da doğum çok ağılı ve çok zor bir süreçtir tabusunu yıkmak gerekiyor. Eğer düzenli kontrollerinizi yaptırmışsanız ve doktorunuzun söylediklerini uygulamışsanız, doğum süreciniz dayanamayacağınız bir durum haline gelmez. Tabii ki erken doğum ve riskli doğumlar için aynı şeyi söyleyemeyiz. Doğum süreci genel olarak 3 ana başlık altında incelenir. İlk aşama rahim kasılmaları, 2.aşama doğum ve 3. Aşama ise plasentanın dışarı çıkmasıdır. Şimdi bu aşamaları tek tek inceleyelim

Doğum Süreci 1 Doğum Aşaması

Doğumun ilk kısmı, sancılarla başlar ve rahim ağzının gerekli ölçüde açılmasıyla  sona erer. .Rahim ağzının yaklaşık olarak açıklığı 8 ile 10 cm civarındadır. Bu açılma sayesinde normal doğum yapacaksanız,  bebeğin doğum kanalından geçebileceği kanal genişliği demektir. Bu aşama da daha önce çok çocuk yapmış annelerde daha şanslıdır. Yaklaşık olarak bu kasılmalar 3-4 saat sürebilmektedir. Bu kasılma süresi ilk defa anne olacak kadınlarda 5-8 saat arası sürebilir. Bu aşamanın bir kısmını evde bir kısmını hastanede yaşarsınız. Bu evrede bel ağrısı, kanlı akıntı, ishal kramp gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Eğer psikolojik olarak ağrı hissederseniz ve buna da stres eklenirse doğum sürecini zorlaştırırsınız. Bu yüzden elinizden geldikçe sakin ve dirençli olmalısınız. Eğer git gide atan ve sizi dayanılmaz hale getiren ağrılar devam ederse, direk hastaneye gitmeniz gerekir. Bu evrenin sonunda ıkınma hissi başlar ve siz ıkındıkça bebeğinizin içinde bulunduğu rahim kanalına itersiniz. Bu aşamada bebeğinizin içinde bulunduğu kese yırtılır ve suyunuz gelir.

Doğum Aşamaları
Doğum Aşamaları

Doğum Süreci 2 Doğum Aşaması

Bu süreç kısa olabileceği gibi uzun da olabilir Ama genelde 30-60 dakika arasında sürebilir. Bu süreçte kendinizi strese sokamamak ve sakinliğinizi korumanız gerekiyor. Bu evrede makatınızda basınç hissedeceksiniz. Kan basıncınız artacak ve kanlı nişan gelecek. Bebeğinizin başı geldiği zaman, vajinanızda karıncalanma gerilme yanma gibi şeyler hissedeceksiniz. Bu süre de ıkınma ve doktorunuzun 

Doğum Süreci 3 Doğum Aşaması

Doğumun bu süreci,  genelde 5-30 dakika arasında sürer. Bu evrede bebeğin yaşam desteği ve en önemli plasenta doğar. Kasılmalar hafif düzeyde devam eder. Bu kasılmalar plasentanın dışarı çıkmasına yardım olur. Bu dönemde kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Yada tam tersi rahatlamış hissedebilirsiniz. Kendinizi çok susuz ve aç hisseder ve bazen üşüme yaşanır. Doğum bittiği için neşeli ve konuşkan olursunuz Ayrıca kendinizi daha sorumlu hissetmeye başlarsınız.

Bu dönemde bazı yapabileceğiniz şeyler vardır. Doktorunuzun tavsiyelerine göre plasentayı iterek çıkmasına yardımcı olmalısınız. Göbek bağı kesildikten sonra bebeğinizi tutun ve emzirin. Epizyotemi ve rahim içi yırtıkların onarımı sırasında sabırlı olun.  Bu sırada siz de Anne olmanın getirdiği mutluluğu ve gururu yaşayın.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir