Bebeğin beşiği, onun için alınması gereken eşyaların başında gelir. Hatta bazı durumlarda ona özel odası olmasa bile beşiği mutlaka hazır edilir. Cibinliklerle kurdelelerle cicili bicili süslenir. İçine minik yastıklar, oyuncaklar yerleştirilir… Beşiği aldıktan sonra süslemek kolay, iş seçimi yapmakta… Bebek için en güvenilir, sizin acınızdan en kullanışlı ve en işlevsel beşiği seçmekte
Bebeğin odasını hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, alınacak eşyaların rahat ve güvenli olmaları gerektiğidir. Bu nedenle anne babaların bebek odası için alış veriş yaparken bu iki unsuru daima göz önünde bulundurmaları gerekir. Bebek odasındaki bütün eşyalar gibi bebeğin beşiği de rahat ve güvenli olmalıdır. Bebeğiniz beşiğinde iken genellikle görme alanınızın dışında ve tek başına olacaktır. Beşik bu nedenle tamamen güvenli bir ortam olmalıdır. Kamera olsa bile sizin bebeğe ulaşım süreniz 5-10 saniyedir. Bu süre tehlike anında oldukça uzundur.
Bu noktada bebeğinize beşik seçerken şunlara dikkat etmeniz gerekir:
- Beşik kenarındaki parmaklıkların arası5 cm’den dar, 6 cm’den geniş olmamalıdır. Aralıkların daha deniş ya da dar olması, bebeğinizin parmaklarını ya da başını kıstırmasına yol açabilir.
- Beşiğin başucunda ya da ayakucunda bebeğinizin başının sıkışabileceği açıklıklar olmamalıdı
- Beşiğin köşelerinde sivri çıkıntılar olmamalıdı Bunlar çarpma sonucu bebeğinizin yaralanmasına yol açabilirler.
- Beşiğin yeterince derin olması da ö Sığ bir beşik yatağın yerleştirilmesinin ardından iyice sığlaşacak, bu da ayakları üzerinde durmaya başladığı zaman bebeğinizin düşmesine yol açabilecektir.
- Beşiğin derinliğinin ayarlanabilir olması ise önemli bir avantajdır. Bebeğiniz oturmaya başladığı anda yatağın seviyesini indirerek, kenarlara yaslandığında düşemeyeceği ve tırmanamayacağı kadar derin bir konuma getirin. Ayağa kalkmayı öğrendiğinde ise en alt seviyeye indirin.
- Beşiklerde düşmeler en sık, bebek tırmanmaya çalıştığında meydana gelir. Bu nedenle, boyu 75 cm olduğunda veya parmaklık seviyesi boyunun 3/4’ünün altında kaldığında onu başka bir yatağa almanız doğru olacaktır.
- Parmaklıkların kilidi bebeğiniz tarafından açılamayacak şekilde olmalıdı Bebek beşiğin içindeyken parmaklıklar daima yukarı kaldırılmış olmalıdır.
- Eğer önceki çocuktan kalan beşiği kullanıyorsanız beşiğin boyasının soyulmamış olmasına dikkat edin. Yeni bebek bu boyaları kemirecektir.
- Metal parmaklıklarda sivri, çapaklı veya keskin herhangi bir kısım olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin. Ahşap beşiklerde ise çatlak veya kıymık olmamasına dikkat edin. Beşiği parmaklıklarında diş izleri görürseniz parmaklıkların üstünü plastik şeritlerle boydan boya kapatın.
Rahatlık ve işlevsellik
Bebeğiniz için seçeceğiniz beşikte güvenlik kadar rahatlık ve işlevsellik de aramalısınız. Rahat oluşu bebeğinizin keyifli ve huzurlu uyumasını sağlayacak, işlevsel oluşu ise hem size bir çok kolaylık sağlayacak hem de uzun yıllar kullanmanızı beraberinde getirecektir. İşte bu konuda göz önünde bulundurmanız gerekenler…
Bebeğiniz için seçeceğiniz beşiğin ebatlarının, bebeğin büyümesine göre ayarlanabilir olmasına önem verin. Bu sayede birkaç yıl sonra yeni bir yatak almak zorunda kalmazsınız. Büyüklüğü ayarlanabilir bir beşiği altı yedi yıl rahatça kullanabilirsiniz.
Genç odasında da kullanılmak üzere tasarlanmış bebek beşiklerde, komidinler beşiğin ayak ucu kısmına monte edilmiş durumdadır. Bu komidinlerin biri çekmecelidir. Diğer komidin ise kimilerinde üstten açılır kapaklı, kimilerinde bildiğimiz sağa veya sola açılır Kapaklı şeklindedir. Kapakli komidinin üstten açılan modellerinin bazı dezavantajları vardır. Bebeğiniz ayağa kalkmaya başladığında o kapağı kolaylıkla açabilecek ve parmaklarını araya kıstırabilme tehlikesi oluşacaktır. Eğer kilitlisi varsa en azından kilitli modelini tercih edebilirsiniz. Kapağı sağa veya sola açılabilen modellerde bu kısım genelde duvara geldiğinden o komidin verimli kullanılamamaktadır. Zaten üstten açma kapaklar da bu nedenle çıkmıştır. Kısacası; kilitli-üstten açılır modelde komidini olan beşikleri tercih etmeniz en doğrusudur.
Bazı modellerde beşikler tekerlekli olmaktadır. Bu beşik altındaki zeminin temizliği için çok idealdir. Yatağın kayma tehlikesi yoktur. Yalnız tekerleklerin nasıl olduğuna iyice bakmanız ve öyle almanız daha doğru olur. Çünkü bazı mobilyalarda kaliteli tekerlekler kullanılmıyor.
Bebeğinizin yatağı beşiğin yanında beşiğe konacak yatağın nitelikleri de önemlidir. Yatak alırken önem vermeniz gereken ilk şey, bebeğinize uygun bir yatak olmasıdır.
Bebek yatağında aranması gereken diğer özelliklere gelince;
Çok sert veya çok yumuşak yatak almayın. Fazla sert yatak bebeğinizin kaslarını yorar ve uyumaya geçişini zorlaştırır. En uygunu orta sertlikte (yari ortopedik) bir yataktır. Yün veya pamuk yatak kullanmak doğru değildir. Ayrıca kullanılmış yataklar (örneğin bir başkasının çocuğundan kalma, yıllarca saklanan anne/babanın çocukluğundan kalma yataklar) da kesinlikle tercih edilmemelidir.
Bu tip yataklar mikrop ve bakteri yuvasıdır. Beşikteki yatağın üstü kolayca temizlenebilecek şekilde kaplanmış olmalıdır. Bu amaçla bir yatak koruyucusu kullanabilirsiniz. Kullandığınız koruyucu kılıf plastik veya emici olmayan bir kumaştan yapılmışsa; bebek terlediği, kustuğu veya salyası aktığında ıslak yerde yatmaması için yatağın üstüne ıslaklığı emecek kalın bir örtü serin.
Beşiğin yatağı naylon veya muşamba bir kılıf yerine; yumuşak, üstü suyu emici (pazen) ve altı tercihen su geçirmez özellikte (flanel) kumaşlardan yapılmış bir kılıfla kaplanırsa bebeğiniz için daha az terletici ve rahat olur. Bu tür kılıflar piyasada ‘yatak koruyucusu’ veya ‘alez’ olarak bilinmektedir.
Yatağa çift katlı bir çarşaf sermeniz ve yatağın ölçülerine uygun bir pamuk yorgan veya yumuşak bir battaniye bulundurmanız iyi olur. Dışı yumuşak kumaşla kaplı ve içi parça sünger veya benzeri maddelerle gevşekçe doldurulmuş bebek yastıklarını asla kullanmayınız. Bu tür yastıkların kullanımı bebekte boğulmaya neden oldukları gerekçesi ile ABD Tüketici Güvenliği Komisyonu tarafından yasaklanmıştır.
Serip, toplamada kolaylık olması açısından ve bebek yatarken toplanmaması için lastikli çarşafları tercih edin. % 100 pamuklu kumaştan yapılmış çarşaflar kullanılmalıdır. Sentetik ürünler pek tercih edilmemelidir.
Yatağın kenarına koyacağınız kenarlıkların bağcıklarının 18 cm’den uzun olmamasına dikkat edin.
Bebek Sepetleri ve Taşınabilir Beşikler
Pek çok anne-baba bebeklerini kendi odalarına almak istedikleri zaman kolaylık sağlaması için beşik ve bebek sepetlerini tercih ederler. Çünkü; beşikler ve bebek sepetleri kolayca taşınabilme özelliğine sahiptir. Fakat, bu konuda karar verirken bebeklerin hızla büyüdüğünü unutmamakta yarar var. Bebeğiniz bir aylıkken uygun olan bir beşik veya sepet, iki aylık olduğunda artık küçük gelebilir. Bu nedenle beşik ve sepet satın alınırken bazı noktalara dikkat edilmesi, kullanış ve güvenlik açısından önemlidir. İşte dikkat edilmesi gereken noktalar :
- Beşik ya da sepetin tabanı dağılmayacak kadar sağlam olmalıdı
- Beşik ya da bebek sepetinin tabanı birisinin çarpması durumunda devrilmeyecek kadar geniş olmalıdır.
- Katlanabilir ayakları olan sepetlerin ayakları kullanım süresince düz bir şekilde kilitlenebilmelidir.
- Bu arada bebek bir aylık veya beş kilo olduğunda (hangisi önce gelirse) artık sepette yatırılmaması, beşiğe taşınması gerektir.
En sık görülen beşik kazası düşme olaylarıdır. Düşmeler aynı zamanda önlemi en kolay alınabilecek olan kazadır. Ayrıca yanlış beşik seçiminden kaynaklanan yaralanma ve boğulma olayları da yaşanabilmektedir. İşte bu kazaların önüne geçmek için dikkat edilmesi gerekenler:
- Beşiğe koymak üzere yeni bir yatak aldığınızda bütün plastik paketleme materyalini çıkarıp atı Bunlar bebeğin boğulmasına yol açabilirler. Yatağa kalın bir plastik kılıf veya yatak koruyucusu geçirecekseniz bunun gevşek olmamasına dikkat edin. Fermuarlı kılıfları tercih edin.
- Bebeğinizin yatakla beşik arasına kayıp sıkışmaması için yatağın beşiğe tam olarak oturması, arada boşlukların kalmaması ö Yatağın kenarlarından üç veya daha çok parmağınız girebiliyorsa değiştirin. Beşiğe tam olarak uyan bir yatak alın.
- Yenidoğanın beşiğine yastık kullanmanın gereksiz olduğu kadar tehlikeli olabileceğini de unutmayı Herhangi bir nedenle bebeğinizin yüzüne devrilen bu yastıklar onun nefes almasını engelleyebilir
- Beşik kenarlarına tampon yastıklarını yerleştirin. Bu yastıkların beşiği çepeçevre sardığından ve kenarlara en az altı yerden sıkı bir biçimde bağlı olduğundan emin olun. Bebeğin boynuna dolaşmasına olanak vermemek açısından bu bağların en fazla 14 cm olmasına dikkat edin.
- Çocuğunuz tutunarak ayağa kalkmaya başladığında kenar yastıklarını, oyuncak hayvanları, kısaca üzerine basarak dışarıya atlayabileceği her şeyi yatağın içinden çıkarı
- Eğer beşiğin üstünde dönence türü oyuncak varsa, bunun beşiğe sağlam bir şekilde takıldığından emin olun. Bu oyuncağın uzanamayacağı kadar yüksekte olması ve 5 aylık olduğunda ya da oturabildiği zaman (hangisi önce gelirse) sökülmesi gereklidir.
- Çocuk vücudunu el ve ayakları ile kaldırmaya başlar başlamaz, beşiğe asılan tüm oyuncakları kaldırın. Eli ile oynaması ve yakalaması için beşiğe gerilen “beşik jimnastiği” benzeri oyuncaklar çocuğunuzun çekmelerine ve yakalamalarına karşı dayanıklıdır ancak çocuk bunların üstüne düştüğü taktirde ona dolanabilir.
- Düşmelerin en tehlikelisini önlemek için çocuğun beşiğini pencere yanına yerleştirmeyin.
Değerli anne baba adayları beşiğin süslü püslü olmasından daha ziyade güvenilir ve kullanışlı olmasına dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın. Beşiklerde yaşanan kazalarda en büyük sorunun bu iki hususa dikkat edilmediğini görmekteyiz. Siz siz olun bir ömür boyu üzüntü yaşamamak için bebeğinize güvenilir bir beşik alın.
Sağlıcakla Kalın.