İçindekiler
Mol Gebelik
Mol gebeliği, üzüm gebeliği ve mol gebelik gibi isimler ile bilinen bir problemdir. Erken gebelik durumlarında ortaya çıkan ve sağlık sorunlarına neden açan sorun olarak tanımlanır. Halk arasında daha çok üzüm gebeliği olarak bilinmesinin temel sebebi ise şişliklerin meydana gelmesidir. Mol gebelik farklı türlere ayrılır.
Ektopik Gebelik
Mol gebeliğin tehlikesi bulunur ve sağlıklı bir hamilelik süreci için engel teşkil eder. Mol gebelik yaşayan kişilerde ortaya çıkan sorunlar mol gebeliğin türlerine göre de değişmektedir. Mol gebelik tehlike yaratabilen bir durumdur ve anne adayının sağlığı üzerinde olumsuz etkisi bulunur.

Mol Gebelik Belirtileri Ne Zaman Görülür?
Mol gebeliğin belirtilerinin görülmesi gebeliğin 20. haftasına doğru olur. Yirminci haftadan önce ve yirminci hafta esnasında görülmesi de mümkündür. Bu belirtilerin yakından takip edilmesi gerekir ve belirtiler var ise teşhis konulması gerekir. Tedavi süreci de geç olmadan başlatılmalıdır. Mol gebelik üzüm gebeliği ismi ile de bilinen bir problemdir.
Mol Gebeliğin Türleri Nelerdir?
Mol gebeliğin çeşitleri iki tanedir. İki kategorinin de özellikleri birbirine göre farklılık gösterir. Bu belirtilerin takip edilmesi ve testlerin yapılması hangi türün yaşandığını açıklar. Mol gebeliğin türleri şunlardır:
- Tam Mol Gebelik: Gebeliğe dair belirtilerin olduğu ancak bebeğe dair dokunun olmadığı çeşittir. Plasenta gelişse dahi bebek olmayacağı için farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu süreçte beta HCG hormonu salgılanmaya devam edilir ve gebelik belirtileri gösterilir.
- Kısmi Mol Gebelik: Gebelik belirtilerinin yanı sıra bebeğe ait dokular da bulunur. Ancak buradaki risk ise plasenta gelişiminin anormal olmasıdır. Çoğunlukla fazla kromozom oluşması görülür ve riskli bir gebelik sürecidir. Bebeğin yaşama ihtimali bulunmaz.
Mol Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?
Mol gebeliğin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Regl gecikmesi
- Gebelik belirtileri
- Gebelik testlerinin pozitif çıkması
- Şiddetli kusma
- Şiddetli mide bulantısı
Mol gebelikte ortaya çıkan iki ana belirti daha bulunur. Bu belirtilerden biri normal gebeliğe oranla çok daha yüksek olan beta HCG hormonunun salgılanmasıdır. Diğer belirti ise üzüm gebeliği denilme sebebidir. Üzüme benzeyen akıntı, parça düşmesi gibi durumlar yaşanır.
- Gebeliğin 31. Haftası
- Gebeliğin 32. Haftası
- Yüzde Yüz Hamilelik Belirtileri
- Obstetrik Nedir?
- İlk Ay Hamilelik Belirtileri