İçindekiler
Meme kanseri belirtileri orta ve ileri yaş kadınların en çok merak ettiği belirtilerdir. İnternet arama motorlarında meme kanseri belirtileri sık sık araştırılmaktadır. Biz de bu içeriğimizde bu illetle ilgili bilmek istediklerinizi derledik. Meme kanseri evre 1 ve evre 2 olmak üzere iki aşamada teşhis edilmektedir. Evre 1 kanser sürecinde, misket benzeri nodüller iki ila beş santimetre çapındadır ve lenf bezlerine yayılmamıştır. İşte bu iyi haberdir ve erken teşhiste kanser yayılmadan alınabilmektedir. 2. aşamada kanser bir lenf noduna yayılmıştır ve tümörün çapı en az iki santimetredir. Evre 3’te kanser birkaç lenf düğümüne yayılmaktadır ve karaciğer hatta beyin ve bazen akciğerlere kadar yayılabilmektedir. Bu da en tehlikeli evrelerdir ve hastanın kanserli memesinin alınması ile hasta kurtulamaz.
Meme Kanseri Belirtileri
Meme kanseri belirtileri meme kanserinin tipine göre değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda kadının kendi kendine koltuk altını elle muayene etmesi ile küçük ve ağrısız nodüller ele gelir. Bunların ağrısız olduğunu tekrar hatırlatalım. Ayrıca memenin fiziksel olarak şeklinde anormallikler de göze çarpar. Memeye fiziksel muayene yapıldığında vücut ısısının üstünde bir sıcaklık değeri de göze çarpar. Meme ucunda kaşıntı ve kızarıklık oluşabilir. Meme kanseri belirtileri olsun veya olmasın 45 yaşın üzerindeki her kadının, rutin kanser taraması yapması gerekiyor. Kanser şüphesinde biyopsi ve ileri tarama testleri ile kanser ortaya çıkarılabilmektedir. Meme kanseri belirtileri arasında ayrıca aşırı yorgunluk ve hafıza kayıpları da görülebilmektedir.

Meme Kitlesi Belirtileri
Meme kitlesi belirtileri her kadın için aynı değildir. Meme kanserinin genellikle erken belirtileri herkes için aynı olmasa da belli başlı işaretlerden söz edilebilir. Çoğu orta yaş ve üzeri kadın, koltuk altında elle muayene esnasında hissedilecek kadar büyük misket çapında yuvarlak nodüllere rast geliyorlar ve hemen soluğu hastanede alıyorlar. Bu halde iken hastaneye başvuran kadınların büyük çoğunluğu meme kanseri teşhisi ile karşılaşıyorlar. Doktorlar meme kitlesi belirtileri olan hastaları nasıl muayene ediyorlar? Mamografi, meme kanserini teşhis etmek için kullanılan bir testtir. Kanseri erken evrelerinde tanımlayarak teşhisi basitleştirir. Tümör küçükse ve yayılmamışsa, lumpektomi hasta için bir seçenek olabilir. Meme küçültme olarak da bilinen basit bir mastektomi operasyonu; meme dokusunun, lobüllerin, yağ dokusunun, meme ucunun ve bir miktar cildin çıkarılmasını içerir. Bu kanser meme bezinde başlar. Lenf düğümlerine yayılması en korkulan durumdur. Erken teşhis daima tüm kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de hayat kurtarır. Bu bakımdan olayı ciddiye almakta ve zaman kaybetmemekte yarar vardır.
Başlıca Meme Kanseri Belirtileri
- Koltuk altında deri altında oluşan yuvarlak ağrısız nodüller
- Memede kızarıklık
- Memede kaşıntı
- Memede ağrı
- Meme ucunda şekil değişikliği
- Meme ucunda akıntılar
- Mide bulantısı ve halsizlik, ateş
- Cildin sararması
- Meme ucunun içeri kaçması

Ülkemizde Meme Kanseri Vakaları
Ülkemizde 2020 verilerine bakıldığında meme kanseri görülme oranı 233 bin olan toplam kanser vakasının yüzde 10.3’üne tekabül etmektedir [1]. Bu orana göre 2020 yılında 24.175 kişi meme kanseri olmuştur. Aynı yıl 126 bin kişi farklı kanser hastalıklarından yaşamını yitirmiştir. Her kanser türü diğer organlara yayılmadan teşhis edilebildiğinde; yüksek bir iyileşme oranı elde edilmektedir.
Meme Kanseri Tedavisi
Meme kanseri teşhis edilince, kitlenin diğer organlara yayılması söz konusu değilse radyolojik tetkikte göze çarpan bozuk şekilli sert ve pürüzlü kitleler, cerrahi operasyonla alınabilmektedir. Son yıllarda ışın tedavisi de yapılabilmektedir. Haftada 5 gün uygulanan bu yöntemle toplamda 6 haftalık süre sonunda tedavi olumlu bir şekilde sonuçlanabilmektedir [2]. Cerrahi operasyonla alınan kitlelerden herhangi bir izin kalmadığından emin olunması çok önemlidir. Bu durumda uygulanan prosedür kemoterapi (ilaçla tedavi) yöntemidir. Meme kanserine yol açan ve kontrolsüz çoğalan hücrelerin, östrojen hormonuna olan duyarlılıkları bilindiği için, bazı hastalara hormon tedavisi uygulanarak östrojen oranı düşürülür ve kanserin yayılma riski azaltılır. Meme kanseri tedavisi günümüzde şu prosedürlerle sağlanır. Ameliyat, radyoterapi, kemoterapi ve hormon tedavisi… Meme kanseri sadece kadınlarda değil erkeklerde de görülebilir. Kadınlarda yaşın ilerlemesine bağlı olarak ve ailede kanser öyküsü olup olmasına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kadınlar genellikle 45 yaşından sonra düzenli olarak meme kanseri taramalarından geçmelidir.
Ayrıca Memede Şişlik ve Dokununca Acıma Neden Olur? makalemize göz atabilirsiniz.
- Gebeliğin 31. Haftası
- Gebeliğin 32. Haftası
- Yüzde Yüz Hamilelik Belirtileri
- Obstetrik Nedir?
- İlk Ay Hamilelik Belirtileri