in

Makat Geliş (Bebeğin Ters Durması) Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Gönderi paylaş:

Makat geliş her anne babayı adayını endişelendiren bir durumdur. Bazı bebeklerin anne karnındaki pozisyonları doğum yaklaşmasına rağmen makat duruşundadır. Peki, bu bebekler mutlaka sezaryenle mi doğmalıdır? Bebeğinizin baş yerine makatla doğmasına “makat gelişi” denir. Makat gelişlerinin değişik çeşitleri vardır. Bunlar saf, tam, gayrı tam makat gelişi ve ayak – diz gelişidir. Çocuğun pozisyonuna göre geliş çeşitleri farklı olabilir. Örneğin saf makat gelişinde çocuğun sadece poposu gelir.

Makat gelişlerinin birçok nedeni vardır. Çocuk, amniyos sıvısında rahat dönebildiği dönemlerde (21. haftadan daha önceki dönem) makat gelişi pozisyonundadır. Zamanla büyüyüp rahim içerisinde yer kaplamaya başladığında ise, genellikle baş gelişi şekline döner.

Makat gelişi ile doğan çocuk sayısı ortalama toplam yüzde 3 – 4 civarındadır. Yani, doğumların çok az bir bölümünde bu geliş şekli söz konusudur. Makat gelişine tam bir neden göstermek zordur. Çocuğun başında bir sorun olduğunda veya amniyos sıvısının çok fazla olması durumlarında ters geliş görülebilir. Amniyos sıvısının çok fazla olması çocuğun rahat hareket etmesini sağlar. Dolayısıyla çocuk ters dönebilir. Uterusun bazı anomalileri de yine ters gelişe yol açabilir. Eşin önde gelmesi, annelerde olan bazı miyomlar da çocuğun makatla gelmesine neden olabilir. İkiz gebelik veya annenin diyabetik olması da makat veya ters gelişlere sebep olarak gösterebilir. Uterusun doğumsal anomalilerinde çocuğun yerleşeceği yerin kısıtlı olması makat gelişine yol açabilir.

Vajinal doğum da Mümkün.

Çocuğun gelişinin nasıl olacağına karar vermek için 37. hafta beklenmelidir. 37 – 38. haftada çocuğun nasıl geleceği ultrasonla tespit edilebilir. (Ultrasonun olmadığı dönemlerde çocuğun durumu muayenelerle tespit edilirdi.) Makatla geliş, başla gelişe göre biraz daha tehlike oluşturur. Bu tehlike daha çok 2500 gr ağırlığın altındaki çocuklarla 3800 gr’ın üstündeki çocuklarda görülür. Çünkü, bu tip ufak veya iri çocuklarda makat gelişinde bir kafa travması veya omuz kırıklıkları olabilir. Bu nedenle, bu tip çocukların doğumunda sezaryen tercih edilmelidir.

Genel olarak bakıldığında, makat gelişlerinde kimse riske girmek istemediğinden sezaryene başvurulur. Ama, aslında normal doğumun rahatlıkla yaptırılabileceğini de bilmek gerekir. Normal doğuma karar verildiğinde çocuğun kilosuna dikkat edilmelidir. Ultrason veya ultrasonu kullanacak kişilerin olmadığı yerlerde ise; hekim, tecrübesine göre çocuğun kilosu hakkında karar verir. O anda kararını veremiyorsa, doğum sırasında bir karar verebilir. 35 yaş üzerinde ilk kez doğum yapan anne adaylarında makat gelişi, vajinal doğum yerine sezaryen ile doğurtulur.

Makat Gelişte Sezaryen Gerekebilir

Makat gelişlerinde, çocuğu döndürebilmek için doğum sancılarının başlamamış olması ve anne karnının müsait olması gerekir. Yani, çocuk rahatlıkla döndürülebilecek pozisyonda olmalıdır. Bunun dışında bir takım manipülasyonlarla, uterusu dinlendirici ve ağrı kesici ilaçlar vererek versiyon yapmak mümkündür. Ama bu kolay başarılan bir yöntem değildir. Çünkü bunların sonucunda erken doğum veya rahim yırtılmaları ya da eşin erken ayrılması görülebilir. Bu bakımdan çok tercih edilen bir yöntem değildir. Makat gelişlerinde riske girmemek için daha çok sezaryene başvurulur. Fakat bu tip gelişlerde çocuğun başının çıkartılması bazen sezaryende de zor olabilir.

Aynı travmalar sezaryen sırasında da oluşabilir. Eğer çocuk normal kiloda ise ve buna rağmen annenin pelvisinde bir sorun varsa, yani anne ile çocuk arasında bir uyuşmazlık söz konusu ise yine sezaryen tercih edilmelidir. Ama çocuk normal kilolu ve annenin pelvisinin normal olduğu dunımlarda sezaryene gerek yoktur.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir