Kürtaj; istenmeyen gebelik, düşük veya anne hayatını tehlikeye atan tıbbi nedenlere bağlı hastalık gibi durumlarda var olan gebeliğin sonlandırılması amacıyla anne rahmine tutunmuş gebelik metaryellerinin tıbbi yöntemlerle kazınması yani küretaj edilmesidir.
Kürtaj istenmeyen gebelik durumlarında ülkemizde yasal olarak hamilelikten itibaren 10. haftaya kadar mevcut sağlıklı gebeliğin sonlandırılması için yapılabilir.
Bunun dışında yine kürtaj anne düşük yapmışsa yani bebek anne rahminde ölmüşse içeride kalan cenine ait metaryellerin anneyi zehirlememesi için temizlenmesi amacıyla da yapılır.
Yine bunun dışında bebekte meydana gelen kromozom anomalilerinde veyahut anne hayatını tehlikeye atan durumlarda ancak ve ancak hekimin yada hekim kurulunun onayıyla yapılabilir.
Kürtaj genelde bebeği aldırma olarak bilinsede, kürtajın ana amacı anne rahminin temizlenmesi, gerek cenin, gerek cenin parcaları yada benzeri parçaların anne rahminden temizlenmesi işlemidir diyebiliriz. Ancak genelde halk arasında bebeği aldırma olarak bilinir kürtaj. Bazı durumlarda isteğe bağlı olsa da genel itibariyle tıbbi nedenlidir kürtaj.
Yukarıda bahsedilen nedenler dışında, tahlil yapılması, tanı amaçlı, aşırı menapoz gibi durumlarda da probe küretaj dediğimiz rahimin kazınması işlemi söz konusudur. “Probe Küretaj ile ilgili bilgi almak için tıklayın.“. Anladığınız üzere kürtaj sadece bebek aldırma işlemi değildir.
Peki kürtaj nasıl yapılır?
Kürtaj olacak bayan öncelikle hekim kontrolünden geçer. Daha sonra tahlilleri yapıldıktan sonra Anestezi Hekimi tarafından muayene edilerek kürtaj olmasına yani ameliyatına bir engel olmadığına karar verildikten sonra Hastanedeki servisine yatışı yapılır. Ameliyatı gerçekleştirecek hekim tarafından ameliyat sırasına göre ameliyathaneye alınmak üzere hazırlanır ve kendisine hafif genel anestezi uygulanır. Kürtaj sedasyon yani hafif genel anestezi altında yapılan bir işlemdir.
Anne kadın muayene masası gibi bir ameliyat masasına alınır yani ayakları havada ve genital bölge dışarı çıkacak şekildedir. Yani doğum yapma pozisyonundadır kısaca. Daha sonra bir aparatla vajen açılır ve açık şekilde sabitlenir. Bir vakum yada tutucu vasıtasıyla gebelik metaryelleri, yani cenin, yada düşük cenin materyalleri anne rahminden dışarı boşaltılarak işlem sonlandırılır. Toplam işlem süresi 15-20 dakikadır ancak genel anestezi uygulandığından ayılma süresinide hesaba katmak gerekir. Sizlere aşağıda kürtaj nasıl yapılır konusunda hazırlanmış videoyu paylaşıyoruz.
https://youtu.be/NYizBIht1N8
Kürtaj sonrası 2-3 kadar kanama görülebilir. Bu kanamalar normal olsa da bu sürenin uzun sürmesi ve aşırı ağrı görülmesi durumunda mutlaka hekime danışılmalıdır. Bunun yanında steril olmayan gayri resmi kurumlarda yapılan kürtajlarda çok büyük risklerin olduğu unutulmamalıdır. Her ne kadar basit bir ameliyat olsa da steril olmayan şartlarda yapılan bu uygulama sonucunda çok büyük endikasyonlar görülebildiği unutulmamalıdır.
Sağlıcakla Kalın.