in

Konuşma Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?

Gönderi paylaş:

Burada söz konusu olan zeka geriliğine bağlı ya da sağırlığa, tam veya kısmi sağırlığa bağlı konuşma özürleri değildir. Sağırlar örnek alıp tekrarlayacakları sesleri duymadıkları için tekrarlayamazlar. Bu gibi çocukların özel eğitime tabi tutulmaları gerekir. Ama bunun dışında çocukların konuşamamasının gelişmemesi sebepleri bulunmaktadır.

Psikolojik Sebepleri Olan Çocukların Konuşma Bozuklukları

Geç Konuşmak: Normal olarak çocuklar bir yaşına doğru birkaç kelime de olsa konuşmaya başlarlar. Üç yaşına gelmiş olan çocuk ise hemen hemen büyükler gibi konuşabilir. Eğer çocuk sağlıklıysa, zeka geriliği ve sağırlık gibi bir kurusu yoksa, gelişimi normal olduğu halde, bu yaşlarda konuşma güçlüğü çekiyorsa bunun sebebi ne olabilir? Gibi ifadeler siz ailelerin kafasında bulunan sorulardır.

Çocuğun Konuşmasının Gelişimindeki Aile Çevresinin Etkileri: Çocuğun aile çevresinin birkaç sebepten ötürü çocuğun konuşmasının gelişmesinde kötü etkisi olabilir. Anne ve baba çocukla ya çok az konuşuyordur ya da çocuklarının zihin kabiliyetinin farkında olmadıkları için çocuğun kendilerini anlamayacağını sanarak onunla bir bebek gibi, bebeklerin konuştuğu şekilde konuşuyorlardır.

Anne ile baba çok sert insanlardır, pek çok şeyi yasaklayıp, katı kurallar koyuyorlardır. Çocuğun kendi düşüncelerini söylemesine, sofrada konuşmasına izin vermezler veya her fırsatta kurduğu cümlelerdeki hataları, yanlış kullandığı ya da yanlış telaffuz ettiği kelimeleri, dil bilgisi yanlışlarını aşırılığa kaçan bir biçimde düzeltirler.

Sonunda çocuk konuşmak için bu kadar çaba harcayacağına umursamaz bir tavır takınmayı tercih eder. Böyle bir çocuk çevresindekilerle kelimeler vasıtasıyla iletişim kurmak için gayret sarfetmez, konuşabilmek için hiçbir çabada bulunmaz. Çevresindekilerin konuşmaya kalkıştığında kendisini cesaretlendireceklerine, söylediği her kelimeye karışarak kendisini azarlayıp cezalandıracaklarından çekinir.

Gereğinden fazla koruyucu bir anne veya kuşkulu, ürkek bir anne ya da aile problemleri (anlaşamamazlık, boşanma, yeni bir çocuğun dünyaya gelişi) çocukta bir güvensizlik duygusunun etkisi altında kalan çocuk daha küçük olduğu dönemleri özler, bebek olarak kalmayı arzu eder. Konuşmasında fark edilen geriliğin yanı sıra hareketlerinde de bebekliğe özeniş hemen göze çarpar; yatağını ıslatır, annesinin eteklerine sarılır, parmağını emmeye başlar.

Bir kreşte, bakım evinde büyütülen çocuk kendisine ne kadar temiz ve sağlıklı bir biçimde bakılıyorsa da bazen sevgiye olan ihtiyacı gerektiği gibi giderilememektedir. Gereken sevgiyi göremeyen bir çocuk ne kadar sağlıklı, düzenli bir ortamda büyütülürse büyütülsün gelişiminde gerilikler, yetersizlikler ortaya çıkar.

Çoğunlukla bu gibi çocuklarda bir konuşma geriliği göze çarpar (Bu konuşma geriliğini başka gerilikler izler). Bu da çocuk bakım evlerinde çalışan, özel olarak yetiştirilmiş uzmanların bazı durumlarda çocuğun sevdiği bir insanın yerini alamadığını gösterir.

Konuşma bozuklukları çoğunlukla, telaffuz bozukluğu, kimi sesleri tıslayarak söylemek, peltek konuşmak J ve Ş seslerini Z ve S olarak söylemek, anlaşılmaz şeyler söylemek, kekelemek gibi kusurlarla birlikte görülür.

Çocuklarda Konuşma Bozukluğuna Hangi Bölümler Bakar, Hangi Doktora Gitmeliyim?

Değerli anne babalar, konuşma bozukluklarında çocuğunuzu öncelikle bir Çocuk Psikiyatristine götürmelisiniz, buranın yönlendirmesiyle çocuğunuzu bir Çocuk gelişimcisinin görmesi önemli. Bununla birlikte yine çocuk konuşma bozukluğunda direk Çocuk Nörolojisi bölümlerine başvurabilirsiniz.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir