in

Kadınların Sindirim, Kabızlık Sorunları ve Çözüm Önerileri

Gönderi paylaş:

İster az, ister katı, ister ağrılı dışkılama, ya da hiç dışkılamama. Bu dert neredeyse tüm kadınları ilgilendirmekte. Bir araştırmaya göre kadınların yüzde 25’i sindirim problemleri ve kabızlıktan şikayetçi. Fakat erkeklerde bu oran sadece yüzde 10’larda. Gastroentrologlar hastalarının çoğunun kadın olduğunu söylüyor. Neden daha çok kadınların kabızlık çektiği konusunun tıbbi bir açıklaması yok. Peki bu durumun psikolojik bir açıklaması olabilir mi? Kesin olan bir şey var. O da bağırsak fonksiyonlarının sinir sistemi tarafından yönetildiği. Bu nedenle duygusal baskılar, korkular ve stres sindirimi etkiler. Fakat kabız olduğuna inanan çoğu hasta aslında kabız değildir.

Günde bir defa tuvalete çıkılması gerektiği inancı yaygındır ve bu gerçekleşmediğinde de kişi kabız olduğuna inanır. Uzmanlara göre günde üç defa ile haftada iki defa tuvalete çıkmak normaldir. Hatta haftada bir bile normal sayılmakta. Haftada birden daha az tuvalete çıkıldığında kabızlıktan veya bağırsak tembelliğinden söz edilebilir. Ayrıca hasta tuvaletini yaparken acı duyarsa, dışkı sertse, karında şişlik ve gaz varsa, kabızlık teşhisi konulabilir.

Kabızlık kalınbağırsaklarda meydana gelir. İncebağırsaklarda alınan besinler sindirilir. Tuzlar, vitaminler, mineraller kana karışır. İncebağırsaklarda sindirilemeyen maddeler kalınbağırsağa geçer. Ayrıca her gün ortalama 9 litre su incebağırsaklardan geçer. Bunun iki litresi yemeklerden ve İçilenlerden geri kalan yedi litresi de mide, pankreas, safra ve incebağırsak asidindendir. Bu sulu posa, bağırsak hareketiyle kalınbağırsağın sonuna gelir. Bu sıvının yüzde 90’i posa henüz ince bağırsaktayken emilir.

Kadınlarda Kabızlığın nedenleri  Ve Çözüm Önerileri

Kabızlık derdinden yakınan bir hastada doktor İlk önce organik nedenler arar. Bunlardan bazıları:

  • Urlar: Tümörlerden dolayı bağırsaklarda tıkanma olabilir.
  • Divertikuloz: Bağırsak düğümlenmesi kalınbağırsağın hareket etmesini engelleyebilir. Bir iltihaplanma da söz konusu ise dışkının hareketi de önlenmiş olur. Beslenme şeklinin değiştirilmesi ve bol sıvı alınması şikayetleri azaltır.
  • Rektosel: Makatta bir çıkıntı oluşmuştur. Böylece dışkı tamamen dışarıya çıkamaz ve bağırsak kıvrımlarında toplanır. Burada gliserin fitilleri yardımcı olabilir. Aksi takdirde ameliyat gereklidir.
  • Metabolizma bozuklukları: Buna örnek olarak şeker hastalığı ve tiroit bezi rahatsızlıkları gösterilebilir.
  • Hemoroid: Kadınlar özellikle gebelik döneminde ve doğumda hemoroide yakalanabilirler. O dönemlerde tuvalete çıkmak ağrılı olabileceğinden dışkılamayı ertelerler ve böylece dışkı kalması gerektiğinden daha fazla bağırsaklarda kalır. Dışkı bağırsaklarda kaldıkça daha fazla su emilir ve dışkı katılaşır. Katılaştığı İçin de kişi tuvalete çıkmakta zorlanır. Kadınlar doğum sırasındaki ıkınmalardan dolayı hemoroid olur. Fakat bu hemoroidler 3 – 4 hafta sonra kendiliğinden düzelir. Doğru beslenme dışkıyı yumuşatır.
  • Gebelik, adet dönemindeki hormonal değişiklikler: Bunlar salt kadınlara has kabızlık nedenleridir. Bu dönemlerde kabızlık görülmesine progesteron hormonu neden olur. Bu hormon özellikle yumurtlama döneminde ve gebeliğin ilk haftalarında üretilir. Progesteron hormonunun görevi rahimi desteklemektir. Olası bir gebeliği korumak ve rahimin bebeği tutmasını sağlamaktır. Bu durumun istenmeyen bir yan etkisi olarakta bağırsak kaslarının gerilmesi ve içindeki posanın yavaş nakil edilmesidir. Mensturasyon başladığında progesteron miktarında azalma olur ve bağırsaklar yeniden normal çalışır. Gebeliğin 8. haftasından sonra progesteron hormonunda bir azalma olur ve kabızlık problemi de ortadan kalkar. Yine de kabızlık gebelik dönemi boyunca kadınlar için bir derttir. Bunun nedeni hareketsizliktir. Kadınlar bu dönemde normalden daha az hareket eder ve rahim de kalınbağırsağı sıkıştırır. Bir diğer neden ise gebelikte alınan demir tabletleridir. Jinekologlar gebelik döneminde kabızlığın normal olduğunu söylüyor.

Kadınlarda Kabızlığın Bedensel Nedenleri

Organik nedenlerden kaynaklanan kabızlığa çok az rastlanmaktadır. Daha çok yaşam tarzı ve beslenme alışkanlığıyla ilgili olduğu düşünülmektedir.

  • Hareket azlığı: Günümüzde artık merdiven çıkmaktansa asansöre biniliyor veya yürümek yerine arabaya biniliyor. Tüm bu hareketsizliğin sonucunda da bağırsaklardaki posa daha yavaş hareket ediyor ve sıvı kaybediyor. Sürekli oturmak da kabızlığa neden olabilir.
  • Yanlış beslenme alışkanlıkları: Özellikle posasız besinler yemek kabızlığa neden olur. Kepekli ürünler, sebze ve meyveler hazmedilmeyen lifli besinlerdir. Bu besinler sayesinde kalınbağırsak genişler ve dışkının daha kolay dışarıya çıkması sağlanır. Sağlıklı beslenmek için günde en az 30 gram posalı yiyecekler tüketilmelidir. Bu miktar üç patates, iki büyük havuç ve bir orta boy elmada mevcuttur. Elmanın soyulmadan yenmesi tavsiye edilir. Kabızlık mevcutsa posalı besin tüketimi günde 40 grama çıkarılmalıdır. Yemek yeme alışkanlığı sindirim sistemini etkiler. Akşam geç saatte yenen ana yemek bağırsakların günlük çalışma ritmini bozar. Ayrıca kahvaltı yapılmaması veya çok hızlı yemek yenmesi de kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle beslenirken posalı yemekler yemeye dikkat edilmelidir.

Unlu besinlerden kaçınılmalı ve bol bol sıvı alınmalıdır.

  • Az miktarda sıvı alımı: Günde ortalama iki litre sıvı almak bağırsaklara iyi gelir. Su, meyve çayları içilebilir. Eğer kabızlık halen devam ediyorsa biraz fazla sıvı alınmalıdır. O Tuvalete zaman ayıramamak: Aşırı yoğun yaşam tarzı olan kişiler tuvalete yeteri kadar zaman ayıramıyor. Ya toplantı çok uzun sürüyor ya da tuvaletler yan yana olduğu için kişi ihtiyacını gerektiği gibi karşılayamıyor (çıkabilecek seslerden utandığından). Böylece kendini sıkar ve tuvaletini yapamaz. Dışkı, bağırsağın içerisinde kalır ve gittikçe birikir ve sıvı kaybeder. Dolayısıyla sertleşir ve kişi acı hissedebilir.
  • Kabızlığı önlemek için tuvalet ihtiyacı duyulduğunda giderilmelidir. Mümkün olduğu kadar sabahlan tuvalete çıkmaya çalışılmalıdır. Böylece daha fazla vakit ayrılabilir. Sabahları tuvalete çıkabilmek için karına hafif bir masaj yapılabilir veya aç karnına bir bardak su içilebilir.Tuvalet ihtiyacını zorla yapmaya çalışmak yanlıştır. Fazla ıkınmadan makatta yırtılmalar olabilir.
  • Yaşam tarzında bir değişiklik: Buna tipik bir örnek, tatildir. Tatile giderken çok uzun süre oturmak zorunda kalındığından ve yemek alışkanlığının değişmesinden doğan kabızlıklar görülebilir.
  • Psikolojik nedenler: Psikolojik nedenler de bağırsak hareketlerini etkiler. Kişinin psikolojik baskıları kaldıracak gücü yoksa bu baskılar bedensel problemlere neden olabilir. Bedensel rahatsızlık olarak kabızlık gösterilebilir.
  • İlaçlar: Bazı İlaçlar kabızlığa neden olabilir. Özellikle de aslında bağırsakların hareket etmesine yardımcı olması gereken ilaçlar zamanla kabızlığa sebep olabilir. Bir süre sonra bağırsaklar kendi kendine çalışmaz ve ancak müshil ilacı alınmasıyla çalışırlar.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir