Kadınlarda kasık fıtığı erkeklere oranla daha az görünür ancak kadınlarda kasık fıtığı belirtileri dikkatlice takip edilmelidir. Kadın fıtığı, karın duvarında, kasık bölgesinde buluna bir aralıktan iç organların dışarı çıkması sonucu görülür. Kadınlarda kasık fıtığı erkeklere orana yüzde 1’dir. Kadın fıtığının en önemli belirtilerin başında kasık üstünde şişlik ya da bir kitle oluşumudur. Şişlik, üst bacakla kasık arasında bulunan kasık kıvrımının hemen üstünde yer alır. Ikınmak, öksürmek ya da karın içi baskıyı artıran sporlar fıtığa neden olabilir. Sırt üstü yatılması durumunda şişlik ortadan kalkar.
Kadınlardaki kasık fıtıkları ereklere göre daha küçüktür ve bu nedenle fark edilmesi zor olabilir. Tek şikayet bölgedeki ağrı ve hassasiyettir. Bu yüzden kadınlarda kasık fıtığı belirtileri görülmese bile muayenede çok daha dikkatli olunmalı, radyolojik yardımcı yöntemler kullanılmalıdır. Kasık fıtığı ile birlikte ağrı, hassaslık ya da basınç hissi, şişlikle birlikte görülen diğer belirtilerdir. Bu belirtilerin hepsinin olması gerekli değildir ancak bu tür şikâyetlerin olması, kasık fıtığının çok daha önemli olduğunu gösterir.
Böyle sorunların görülmesi durumunda fıtığın geçtiği kanalın zorlanması ve fıtıkta büyüme olması akla gelmelidir. Bu nedenle şikayetler dikkate alınmalıdır. Kasık bölgesindeki fıtıkta ağrı ve hassasiyet olmasına karşın fıtığın karın içine dönmemesi durumunda fıtık boğulması ya da barsak düğümlenmesi ihtimali değerlendirilmelidir. Bu durumlar acildir ve ameliyat geciktirilmemelidir. Kadın fıtıklarının boğulma oranı, erkeklere oranla daha yüksektir.
Kadınlarda Kasık Fıtığı Nedenleri
Kadınlarda kasık fıtığı nedenleri birden fazladır. Karın içinde herhangi bir nedenden dolayı basıncın artması, karın duvarında önceden beri bulunan ancak tespit edilmeyen zayıf nokta, idrar yaparken aşırı zorlanma, ağır kaldırma, hamilelik, aşırı kilolu olma durumu, kronikleşen öksürük ya da hapşırma, kasık fıtığın belirtileri arasındadır. Doğumun ardından karın astarının düzgün bir şekilde kapanmamasının yanı sıra karın duvarında zayıflık meydana gelmesi.
Karın fıtığına neden olabilir. Bunların yanı sıra yaşlanma, aşırı efor harcanan fiziksel aktivite ya da sigara içerken öksürmek de kasların zayıflamasına ve buna bağlı olarak kasık fıtığına neden olabilmektedir. İlk önce kasık bölgesinde görülen şişlik ya da bir kitlenin hissedilmesidir. En önemli belirtisi kasığın üstünde şişlik ya da kitledir. Bu gibi durumlarda kişinin detaylı bir şekilde muayene edilmesi, sağlıklı bir değerlendirme yapılabilmesi için ultrasonografi istenmesi gereklidir. Muayenenin sonucunda kasık fıtığı görüldüğünde tek tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyat açık ya da kapalı yapılabilir.
Kasık Fıtığı Tedavisi

Kadınlarda fıtık tedavisi laparoskopik yöntemlerle yapıldığında, hafif ya da ağırlıkta yama kullanılması önerilir. Zorunlu olmaması durumunda yamanın zımba ile sabitlenmemesi gereklidir. Gerek duyulduğunda doku yapıştırıcı materyallerin kullanılması önerilir. Laparoskopik yöntem uygulandığında yamayla direkt, endirekt, femoral ve obturator alanları kapsayan 4 bölgenin örtülmesi gereklidir. Açık ameliyatlarda femoral ve obturator kanalların değerlendirilmesi için kasığın arka duvarı açılmalıdır. Açılmadığı taktirde fıtıklar gözden kaçırılabilir. Fıtık teşhisi muayene ile anlaşabilir ancak kadının aşırı kilolu olması ya da erken evredeki fıtıkta elle muayene yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda ultrasonografi ile kasık bölgesi kontrol edilmelidir. Kasık Fıtığı hissedildiğinde kadının kendisinin de fıtık olup olmadığını anlaması mümkündür. Bunun için elini kasığına koymalı ve sonra öksürmelidir. Fıtık varsa elin altında hareket eden organ hissedilir. Kontrolün ayakta yapılması tavsiye edilir.
Sağlıcakla Kalın.