in

Hamileyim Karnım Ne Zaman Büyür?

İçindekiler

Gönderi paylaş:

Karın henüz belirmeye başlamadan, gebe kadınlar elini büyük bir gururla karınlarının üstüne koyarlar ve onu koruma altına alırlar. Ama akıllarında her zaman şu soru vardır: Karnımın büyümesi neden bu kadar uzun sürüyor? Karın iyice belirmeye başlamadan önce yaklaşık olarak 20 hafta geçer. Ancak 20 hafta sonra rahim büyümeye başlar. Doktor, ana rahminin gelişimini bebeğin sağlık karnesine, uterusun tepe noktası olan fundusun yüksekliğini ölçerek yazar. Bununla kasık ile rahimin üst kenarı arasındaki mesafe kastedilir. Örneğin, “N-I” diye bir not düşülür. Bunun anlamı, rahmin bir parmak genişliğinde esnemiş olmasıdır.

Anne adayları, karınlarında bir takım hareketlerin başladığını eteklerinin düğmesinin kapanmamasından anlarlar. Her hafta (özellikle 14. gebelik haftası civarlarında), etek olduğu halde, düğme gittikçe daha fazla sıkıştırmaya başlar. Bunun sebebi, içinde bebek bulunan karnın alttan büyümeye başlamasıdır. Kilo alırken karın bu şekilde büyümez.

Karının Üzerindeki Çizgi Nasıl Oluşur?

Gebeliğin altıncı ayının sonunda çoğu kadınların karnında bir çizgi belirir. Göbekten kasık kenarına kadar kahverengi bir çizgi uzanır. Bu çizgiye “Linea alba” adı verilir ve beyaz çizgi anlamına gelir. Peki, koyu olduğu halde bu çizgiye neden beyaz denir? Bu terim geçmiş zamana dayanır, o zamanlar bu çizgi pek belirgin değilmiş.

Eğer bir kadın bebek bekliyorsa, pigmentler linea albaya doğru yoğunlaşır ve rengi kahverengiye dönüştürür. Bunun sebebi bilimsel olarak açıklanamıyor. Açık tenli kadınlarda hafif kahverengi renkte bir çizgi oluşur, koyu tenli kadınlarda ise bu çizgi oldukça belirgindir. Karnın üzerindeki bu çizgi, ancak bebeğin doğumundan bir kaç ay sonra yok olur.

Göbek, Esnemeye Nasıl Başlar?

Göbek çukuru, gebeliğin sonlarına doğru kaybolmuş ütülenmiş gibi dümdüzdür. Esneyen dokular çok hassaslaşır, hatta bazen buraya değen kumaşlar fazla bile gelmeye başlar. Ama göbek dokuları bu tür rahatsızlıklara karşı hazırlıklıdır, bu yüzden pek sorun olmaz. Fakat bazen göbek, karın üzerinde bir burun izlenimi yaratabilir. Ama bebek doğduktan sonra dokular tekrar sıkılaşır ve herşey normale döner.

Dolgun Olan Kadınlarda Bebek İçin Az Mı Yer Var?

Şişman olmak ve gebe kalmak. Şişman kadınlar bazen şişmanlıklarından dolayı karınlarında bebekleri için pek yer kalmadığı gibi sözler de duyarlar. Bu tür düşünceler ve sözler son derece saçmadır. Anne ne kadar şişman olursa olsun, ana rahmindeki bebek kendisi için her zaman yer bulabilir.

Zaten dolgun olan kadınlar, zayıf olan kadınlardan gebelik döneminde daha fazla kilo almazlar. Ama onların görüntüleri çoğu zaman çok farklıdır, karınlarının içindeki bebek sanki tüm bedene yayılmış görüntüsünü verirken, zayıf kadınların gebeyken karnı tam olarak yuvarlak bir görünüm alır. BÜYÜK BIR KARIN,

Büyük Bir Bebek Midir?

Gebeliklerinin altıncı ayının sonunda birçok kadın fazla büyüyen karınları karşısında endişeye düşerler. Bebeklerinin de karınlarının büyüklüğüne oranla büyük olduğu hissine kapılırlar. Bu durumda korkulacak bir şey yoktur, çünkü bazı kadınların amnios sıvısının miktarı fazla olur. Normalde karın içerisinde bulunan bebeği 1 – 1,5 litre kadar amnios sıvısı çevreler. Ama bu miktar bazen iki katına çıkabilir. Neden her kadının amniyos sıvısının miktarının aynı olmadığının da kesin bir açıklaması yoktur. Ayrıca, günümüzde doktorlar ultrason sayesinde bebeğin büyüklüğünü tespit etme şansına sahipler. Bunun sonucunda da her zaman anne ve bebeğin birbirine uyduğu ortaya çıkar. Çok nadir durumlarda karın içerisindeki bebek normal şekilde doğurtulamayacak kadar büyür.

Gebe kadınların karnının hiç büyümemesi normal bir durum değildir. Bu durumda doktorlar karın içeresindeki bebeğin bir hastalığının olup olmadığını kontrol etmelidirler.

Esnemeden Oluşan Çizgilere Karşı Ne Yapılabilir?

Aslında kadınların cildi gebelik döneminde esnemeye karşı müsaittir, ama çoğu zaman gebelik öncesindeki gibi tekrar düz olmaz. Vücut tekrar eski haline dönmese de bu, çizgilerin yok olmayacağı anlamına gelmez. Bu durumdan kurtulmanın tek çaresi, çok hızlı kilo almamaktır. Bu durum özellikle, gebelikten önce formuna çok dikkat eden ve şimdi bu dikkatten eser kalmayan kadınlar için geçerlidir. Cilt çok çabuk kilo almaya dayanıklı değildir ve çatlar, bu da çizgilerin oluşmasının ana sebebidir. Masaj, krem veya yağlar cilde bu konuda yardımcı olur.

Karın Organları Nereye Kaybolur?

Rahim büyüdükçe, mide ve bağırsaklar da yukarı doğru kaymaya başlar. Böbrekler ise yerinde kalır, ama sıkışık durumdadırlar.

Baskı büyük olduğunda (özellikle birden fazla çocuğun söz konusu olduğu gebeliklerde), böbrekler nadir olarak sıkışırlar. Mide ve bağırsaklar yer değiştirdiği için, özellikle gebeliğin son aylarında çoğu anne adayları hazım zorluğu çekerler. Midenin üst kasları tam olarak kapanmadığı ve mide sıvısının yemek borusuna geri aktığı için, çoğu kadın mide yanmasından şikayet eder. Karın büyüdükçe öğünler daha küçük, ama daha sık olmalıdır.

Çocuk Ters Yatıyorsa, Karın Farklı Mı Görünür?

Çok zayıf olan kadınlarda, doğum için bebeklerin daha tam doğru pozisyonunu almadığı anlaşılır. Annenin basenleri, bebeğin kafasının girmeyeceği kadar dar ise, doğal olarak annenin karnı sivri bir görünüm alır.

Karın içeresinde bulunan çoğu bebeklerin başı uzun bir süre yukarda kalmışsa, bir süre sonra kendiliğinden dönerler. Bebeğin dönme işlemi geceleri, anne rahat bir şekilde yattığında gerçekleşir. Sabahları da karın doğal olarak farklı bir görüntüye bürünür.

İkinci Gebelikte Karın Daha Erken Mi Yuvarlak Olur?

Neredeyse tüm kadınlar, ilk gebeliklerinde karınlarının çok geç belirmeye başladığını, ikinci ve sonraki gebeliklerinde ise karınlarının daha çabuk ortaya çıktığını iddia ederler. Dokularının artık gevşemiş olduğunu düşünürler. Tıbbi açıdan bu gözlemler doğru değildir. Ana rahminin dokuları ilk gebelikte olduğundan daha farklı değildir. Yani ileriki gebeliklerde organ farklı olarak esnemez.

Durum böyle olduğundan, neden tüm kadınlar hep aynı fikre kapılırlar? Belki de daha önce gebe kalmış kadınlar vücutlarındaki farklılıkları daha çabuk hissetmeye başladıkları içindir.

Doğumdan Kısa Süre Önce Karın Neden Küçülür?

Karının doğumdan kısa bir süre önce küçülmesinin iki sebebi vardır:

  • Amniyos sıvısının miktarı artık azalmaya başlar.
  • Bebeğin başı basenlere doğru kaydığı için, rahmin üst kısmı da aşağı doğru kayar.

Bebekler sağlıklı olarak dünyaya geldikten sonra da, anneler karınlarının hala şiş olmasına şaşırırlar. Sabredin! Eski bir söz vardır, karın dokuz ay boyunca şiştiği gibi, dokuz ay sonra da iner derler. Bu süre içerisinde bedenin neler yaptığını takip etmek de mümkün.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir