in

Hamilelikte Yoğurt Yemenin, Anneye ve Bebeğe Faydaları

Gönderi paylaş:

Yoğurt yemenin gerçek anlamda faydalarını saymakla bitiremeyiz. Özellikle hamilelikte yoğurdun, hem anne adayına hemde bebeğe bir çok faydası olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.  Gebelik, beslenmenize en fazla dikkat etmeniz gereken dönemlerden biridir. Bu yüzden hamileyseniz, besleyici değeri yüksek olan süt ve süt ürünlerini daha fazla tüketmeniz gerekiyor. Bu aşamada bazı anne adayları için cazip gelmeyen sütün yerine yoğurt en iyi alternatif olabilir. Uzmanlar, sütle hemen hemen aynı besin değerini içeren yoğurdun da hamilelik dönemindeki beslenmenin vazgeçilmezlerinden biri olduğuna dikkat çekiyor.

Yoğurt, sofralarımızın vazgeçilmezlerindendir. Kimi zaman güzel bir yemeğin yanında yemeğe ayrı bir tat katar, kimi zamanda tek başına tüketilir. Ama nasıl yenirse yensin içeriği sayesinde diğer süt ürünlerinden ayrı bir yeri vardır. Çünkü yoğurdun yararları gerçekten saymakla bitmeyecek kadar çok. Bu yüzden de yaşamın her döneminde, özellikle de hamilelik döneminde bolca tüketilmesi gerekiyor.

Öncelikle yoğurt, besin içeriği açısından en önemli protein ve kalsiyum kaynaklarından biri. Anne karnında gelişmekte olan fetüsün, kemik, diş köklerinin oluşması ve büyümesi için gerekli olan kalsiyumu bolca içeriyor.

Hamilelik döneminde, yeterince kalsiyum almazsanız, kaybedecek olan yalnızca bebeğiniz değildir. Sizin için de kalsiyum tüketimi çok büyük önem taşıyor. Çünkü anneden bebeğe kemik ve kafa gelişimi için sürekli bir kalsiyum akışı oluyor. Özellikle de iskelet gelişiminin en hızlı olduğu dönem olan gebeliğin son 3. ayında vücudun kalsiyum ihtiyacı önemli derecede artıyor.

Çünkü bebeğinizin kalsiyum gereksinimi, sizin kemiklerinizdeki depolardan karşılanıyor. Bu dönemde yeterince kalsiyum almamış anne adayları, ileriki yıllarda kemik erimesi diye bilinen osteoporoz sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Aynı zamanda kalsiyum, vücutta kas kalp ve sinir sisteminin işlevlerinin yerine getirilmesinde, kan pıhtılaşması ve bazı enzimatik faaliyetlerin yerine getirilmesinde önemli görevler üstleniyor.

Yoğurdun hamilelikte anne adayına yararları

  1. Bakterileri öldürür Yağsız yoğurt, kolesterolü düşürür
  2. Bağışıklık sistemini güçlendirir
  3. Bağırsakları çalıştırır
  4. Yoğurdun önlediği hastalıklar
  5. Hamileliğe bağlı yüksek tansiyon Astım Bağırsak kanseri ile savaşır
  6. Böbrek taşı oluşmasını önler
  7. Diş çürümesini önler Kemik erimesinin önüne geçer

Yoğurt, gebelik süreci içerisinde özenle alınması gereken kalsiyum kaynaklarından biri. Yeterli seviyede kalsiyum alınmadığı taktirde vücudumuz kemiklerindeki kalsiyum kaynaklarını kullanır. Bu kayıplar anne için vücutta diş çürümeleri ve benzeri kayıplara yol açarken, ileriki yaşlarda osteoporoz riskini de artırır. Ayrıca gebeliğe bağlı krampların tedavisinde de kalsiyum ön plana çıkmaktadır.

Yoğurt sindirimi de kolaylaştırır. Özellikle sabahleyin kahvaltıdan sonra yenen yoğurt, bağırsakların çalışmasına yardım eder. Bu sayede özellikle anne adaylarının şikayetçi olduğu kabızlık, sorununa iyi gelir. Aynı zamanda yoğurt, zamanda bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların (amiplerin) çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olan bir besin. Yapılan araştırmalara göre hamilelik döneminde yüksek miktarda kalsiyum almak, hamileliğe bağlı yüksek tansiyonun oluşmasını engelleyebiliyor. Bu nedenle kalsiyum bakımından zengin süt ve süt ürünlerini bolca tüketmeniz gerekiyor.

Bir hamilenin günlük yoğurt tüketimi

Normal sağlıklı bir bireyin alması gereken kalsiyum miktarı, ortalama 200-800 mg civarındadır. Bunu günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt ile karşılayabilirler. Gebelik döneminde ise bu gereksinim, günde 1000-1200 mg kadar çıkıyor. Bu da 4 bardak süt içilmesi ya da 4 bardak yoğurt yenilmesi gerektiği anlamına geliyor.

Hamileler yoğurt alırken nelere dikkat etmelidir?

Hamilelik döneminde tüketilen besin kaynaklarının katkı maddesi içermemesi gerekiyor. Bu nedenle anne adayları, yoğurdun uygun koşullarda ve katkı maddesi içermediğine dikkat etmeleri lazım. Uzmanlar, anne adaylarına kendilerinin mayalamış oldukları yoğurtları yemeyi tavsiye ediyor. Yoğurtları yaparken organik süt tercih edilmeli.

Birçoğumuz sütteki zararlı mikroorganizmaları yok edebilmek adına sütü uzun uzun kaynatırız. Hatta bazlarımız iyice titizlenerek bu işi sütü yarıya indirecek kadar kaynatmaya götürürüz. Oysa sanılanın tersine kaynatmak sorunu çözmüyor; çünkü dakikalarca kaynatılan sütün besin değeri yüzde 60 – 100 oranında kayboluyor. Sütü 5 dakikadan fazla kaynatmamak gerekiyor. Aksi halde çok yoğun protein kaybı oluyor

Süt mü yoğurt mu? 

Besin değeri açısından sütle yoğurdu karşılaştırdığımız zaman sütün vücuttaki bio yararlılığı daha fazladır. Ayrıca süt, çok daha iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Ama yine de sütün tüketilemediği durumlarda yoğurt tercih edilebilir. Çünkü bir bardak yoğurtta yaklaşık 300 mg kalsiyum bulunuyor. Protein içeriği olarak ele alındığında da 100gr süt, 3.3 gr protein içerirken aynı miktarda yoğurdun protein içeriği ortalama 4.6 gr’dır. Yoğurdun süte göre en büyük avantajı sindiriminin daha kolay olmasıdır.

Hamilelikte yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirir mi?

Yoğurdun ve yoğurt üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin kanser, enfeksiyonlar, gastro intestinal hastalıklar ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerine bakılmış ve tüm bu hastalıkların oluşmasında en önemli nedenin bağışıklık sistemi olduğu saptanmıştır.

Yoğurdun bağışıklık sistemini uyarıcı etkisi, hastalıkların önlenmesinde önemli bir etken olabilmektedir. Aynı mikroplara karşı vücudun direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapar, bağırsak florasının düzenlenmesine katkıda bulunmak suretiyle mide bağırsak sistemi üzerinde olumlu etki yapar. Bilimsel yayınlarda düzenli yoğurt tüketiminin bağırsak kanserlerini önlediğine dair yayınlar mevcuttur.

Sağlıcakla Kalın.


Konuyla Alakalı Tavsiye Ettiğimiz Diğer Yazılarımız

Hamilelikte Dengeli Beslenmenin Önemi

Hamilelikte sağlıklı beslenme nasıl olmalı?

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir