Hamilelik döneminde hem duygusal hem de fiziksel açıdan birçok değişimin yaşandığı hayatın bir gerçeği. Anne olmak, kuşkusuz pek çok kadının yaşamayı istediği yoğun ve güzel bir duygu. Çevrenizde bebek bekleyen diğer annelerle görüştüğünüzde, doğum ile ilgili birçok şey duyarsınız. Bazen de kendi endişelerinizi başkalarıyla paylaşmaktan çekinirsiniz. Oysa bu çok önemli olayın öncesinde ve sonrasında neler yaşayabileceğinizi bilmek sizin için çok önemli.
- Hamilelikte Vajinal Akıntılar Artabilir
Hamilelikte hormonlarda görülen değişiklikler nedeniyle vajinal akıntıların normale göre biraz daha fazla olduğu görülür. Bu durum, gebe kadınların ortak sorunlarından biridir: Gebelikle birlikte başlayan bu akıntılar, 20. haftadan itibaren fark edilir bir durum alır. Akıntılarınız şiddetliyse, iç çamaşırınıza ince pedler koymanız gerekebilir. Bu arada gözden kaçırmamanız gereken şey; eğer akıntılarınız giderek artıyorsa, kaşıntı, acı ve yanmalar oluyorsa “Herhangi bir vajinal enfeksiyon söz konusu olabilir, düşüncesiyle doktora görünmenizdir. En sık görülen mantar; yani candida enfeksiyonudur. Böyle bir durumda beyaz renkli bir akıntı gelir. Gebelikte zararsızca tedavi edilebilir.
- Hamilelikte Damarlarda Varis Oluşabilir
Varisli damarların sadece bacaklarda görüldüğünü düşünebilirsiniz. Fakat bazı anne adayları, vulvalarının kenarlarında da varisli damarlara rastladıklarını söylemişlerdir. Bu durum pek çok anne adayını korkutur, çünkü doğum sırasında bu damarların çatlayacağını ve kanama yapacağını düşünürler. Sık rastlanmayan bu soruna rağmen, yine de varis problemi yoğun olan gebenin mutlaka doktor kontrolünde doğum yapması önerilir.
- Doğumdan Önce Sütünüz Gelebilir
Bazı anne adayları, bebeklerinin doğmasından 2 ay ce göğüslerinden süt geldiğini görürler. Hormonlardaki değişikliklerin yarattığı bu durum, aslında normal olmasına rağmen, anne adayını endişeye sürükleyebilir. Bu nedenle, pamukla beslenmiş özel sütyenler giyebilirsiniz. Ayrıca meme uçlarına sert ve kuru bir havluyla masaj uygulanması, emzirirken oluşabilecek çatlakları önler.
- Doğum Sırasında İdrar Kaçırabilirsiniz
Anne adayları, gerek doğumun kendi üzerinde yarattığı baskılardan, gerekse bazı fiziksel durumlar nedeniyle bu problemle karşılaşabilirler. Bazı anne adayları, idrar kaçırabileceklerini önceden hissederek tuvalete giderler. Eğer kendinizden emin değilseniz, doğumdan önce mutlaka tuvalete uğrayın. İdrar kaçırmaları genellikle geçicidir. Ancak, yapılan doğumlar sonrasında, tedavi edilmezlerse, kalıcı hale gelebilirler.
-
Anne Sütü Normalden Fazla Üretebilir
Anne adaylarının yaşadıkları bir başka olay da; göğüs ucundaki deliklerin birinden değil, birkaç tanesinden birden süt gelmesidir. Her iki göğüste de birçok delik vardır. Fakat süt genelde bu deliklerin altı tanesinden gelir. Bunun önemi; bebeğin annesinin göğsünü ağzıyla kavradığında rahatça sütü emebilmesidir.
- Sezaryen Sonrası Midede Gaz Oluşabilir
Sezaryen ile doğum yapan annelerin bir problemi de midede gaz oluşumudur. Bu annelerden biri, başına gelen deneyimini şöyle anlatıyor. “Sezaryenden sonra dikişlerimi aldılar. Böylelikle sürekli olarak gaz kaçırmaya başladım ve çıkardığım seslerden de son derece utanıyordum. Bu benim kontrol edemediğim bir durumdu.” Mide ve bağırsaklarda gaz oluşumu tüm karın ameliyatlarını izleyen 2-3 günde oluşur. Tedavi ve bol hareketle sorun kolayca giderilir.
- İkinci Bebekte Doğum Sonrası Ağrıları Daha Fazla Olabilir
İkinci bebeğini doğuran annelerde, doğum sonrası ağrılara daha fazla rastlanabilir. Özellikle sezaryen ile yapılan doğumlarda, bu durum daha çok görülür. Fakat bu konuda söylenebilecek önemli ve sevindirici haber, ağrıların sadece birkaç gün sürmesidir. Halk arasında bu duruma “son ağrı” denir. Nedeni rahim kasılmaları ve rahmin giderek küçülmesidir.
- Doğumdan Sonra Birkaç Hafta Kanama Görülebilir
Doğumdan sonra 6 haftaya kadar kanama görülmesi normaldir. Genişlemiş olan rahim bu süre içinde normal ölçüsüne döner. Bu olay “lochia” denilen lohusalık döneminde, uterustan gelen kanla karışık akıntı seklinde yaşanır. İlk birkaç gün, akıntı açık kırmızı renkte ve koyu kıvamdadır. Zaman içinde pembe kahverengi bir renge dönüşebilir. “Lohusalık akıntısı” denilen bu akıntı türü, eğer kötü kokmaya başlarsa ya da kanın pıhtılaştığını görürseniz, enfeksiyon riskine karşı doktora görünmenizde yarar vardır.
- Gülerken İdrar Kaçırabilirsiniz
Doğum sonrasında idrar kaçırma problemine birçok kadında rastlanabilir. Bu sorun, özellikle gülerken daha da sık başınıza gelebilir.
Pelvis kaslarının hamilelik ve doğum sırasında güçsüzleşmiş ya da zedelenmiş olması, idrar kaçırma sorununu meydana getirebilir. Bu konuda neler yapmanız gerektiğini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
- Tuvalete Gitmek Rahatsız Edici Olabilir
Doğum sonrasında tuvalete gitmek yeni bir deneyim gibidir. Dikişler nedeniyle ilk günlerde tuvalete gitmek rahatsız edicidir. Ayrıca bu durum zaman zaman ağrıya da neden olabilir. Bu hassas dönemde tuvalet temizliğine çok dikkat etmek, enfeksiyon tehlikelerine karşı korunmak gerekir.
Sağlıcakla Kalın.