Kadınların çoğu genital bölge temizliğini ne şekilde ve hangi ürünlerle yapacaklarını bilmezler. Oysa yanlış bakım genital bölgede enfeksiyonlara yol açabilir.
Birçok kadın genital bölge temizliğinin fazlasının zararlı olduğunu biliyor. Çünkü sağlıklı bir vajina kendi kendini temizleme sistemine sahiptir. Vajinada bir asit koruma tabakası vardır. Buradaki tek fark bu bölümdeki asit koruma tabakasının diğer bölümlerdeki bakterilerden farklı bakteriler tarafından oluşmasıdır. Bu bakterilerin görevi laktik asit üretmektir. Böylece vücudu hastalık yaratan virüslere karşı korur.
Ancak genital bölge çok sik temizlendiğinde bu asitli tabaka zamanla incelir ve bölge hastalıklara açık olur. Bu nedenle genital bölgenin günde bir ya da iki temizlenmesi yeterlidir. Genital organların sık yıkanması sonucu koruyucu asit tabakası zarar görür ve doğal yağ dengesi bozulur. Deri kurur ve bunun sonucunda yaralara uygun bir hal alır, deride çatlaklar oluşur. Tahriş sonucu yanmalar veya çatlaklar üzerinde bakteriyel enfeksiyonlar ortaya çıkar.
Genital bölgeyi temizlemek için temiz bir bez ya da elinizi kullanın. Ayrıca genital bölgenin sadece dışını temizleyin. İçini hiçbir zaman temizlemeyin. Aynı zamanda parfümlü ürünler ciltte kızarıklık yapabilirler. Bu konudaki en büyük şikayetlere ise temizleme spreyleri ve ıslak temizleme mendilleri neden olur.
Regl dönemlerinde Hijyen
Kadının ped mi, tampon mu kullanacağı onun bireysel tercihidir. Doğru oturan bir tampon leğen kasları tarafından tutulur ve regl kanını emer. Tampon emme hacmini aştıktan sonra kan, tamponun kenarından dışarı doğru akar. Bu nedenle reglin birinci ve ikinci günlerinde tampon her iki saatte bir değiştirilmelidir. Kanamanın azaldığı günler tamponu daha uzun süre değiştirmeden kullanabilirsiniz (en fazla 12 saat). Hangi tamponun uygun olduğuna ise kadın, deneyerek karar vermelidir.
Pedler yoğun kanamalarda her iki saatte bir değiştirilmelidir. Çünkü pedler de tamponlar gibi emme hacmini aşıp kanamayı dışarı akıtabilirler. Ped kullanan kadınlar tampon kullananlara oranla genital bölgelerini daha sık yıkamalılar. Çünkü regl kanı vulvaya ve kasık kıllarına bulaştığından bir süre sonra kötü bir kokuya neden olur. Pamuk ise regl dönemi için pek uygun değildir. Çünkü pamuk çabuk toparlanir ve cildi tahriş edebilir.
Tampon kullanan kadın regl döneminde denize ve havuza girebilir. Ancak havuza veya denize girmeden önce mutlaka tamponunu yeni değiştirmiş olmalıdır. Çünkü tampon deniz veya havuz suyunu emerek çabucak şişer. Yüzme bittikten sonra tampon hemen değiştirilmelidir.
Gebelikte Hijyen
Gebelikte değişen hormon dengesi nedeniyle genital bölgenin kan dolaşımı yoğunlaşır. Vajina mukozası yumuşar ve dış dudaklar daha koyu bir renk alırlar. Yoğun kan dolaşımı akıntının da yoğunlaşmasına neden olur. Birçok anne adayını rahatsız eden bu akıntı, genel olarak zararsızdır.
Ancak yoğun akıntı birden ortaya çıkıyorsa kadın mutlaka bir kadın doğum uzmanına gitmelidir. Çünkü değişen hormon dengesi vajinanın enfeksiyonlarına karşı daha açık olmasını sağlar. Hamilelik döneminde akıntılar için yaprak pedler kullanılabilir. Hamilelik döneminde genital bölge sabuna, spreylere ve yıkama solüsyonlarına karşı daha hassas olur. Temizlik ürünlerinden birisi dokunursa, bir diğerini denemek doğru olur.
Doğumdan sonra genital bölge hijyeni
Doğumdan sonraki haftalarda kanamalar ortaya çıkabilir. Lohusalık olarak adlandırılan bu dönemde rahim temizlenir. Lohusalık döneminde kanama doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Çünkü kanamanın şekli rahmin iyileşmesi ile orantılıdır. Lohusalıkta kanamanın azaldığı dönemlerde, yani 1 – 2 hafta sonra tampon kullanımına başlanabilir. Ancak perine dikişinin olduğu durumlarda tampon kullanımı uygun değildir. Çünkü dikişin daha iyileşmediği durumlarda tamponu yerleştirmek oldukça problemli olur.
En erken dört, emziren annelerde ise on iki hafta sonra regl kanaması başlar. Birçok kadın bu arada doğumdan sonra tamponu yerleştirmenin eskisi kadar kolay olmadığını tecrübe ederler. Çünkü doğum sırasında vajinanın biçimi biraz değişebilir. Buna rağmen tampon kullanmak isteyen kadınlar doktorlarından tamponu ne şekilde yerleştirmeleri konusunda bilgi almalılar. Birçok kere tampon büyüklüğünü değiştirmek de gerekir.
Sağlıcakla Kalın.