in

Hamilelikte Uyku Sorunu ve Çözüm Önerileri

Gönderi paylaş:

Hamileliğin başlangıcında anne karnındaki minik bebek, çoğu kadın için uyku getirici bir etki yaratıyor. Eminiz ki siz de bu ilk günlerde kendinizi her zamankinden yorgun ve uyuşuk hissediyorsunuz. Bunun temel nedenini gebelikteki hormonal değişimlerdir. Ancak gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin büyümesine bağlı olarak anne adayı uyumak için rahat bir pozisyon bulamıyor. Bunun için de gebeliğin son aylarında uykusuzluk büyük bir sorun haline gelmeye başlıyor.

Gebeliğin ilk aylarında ortaya çıkan yorgunluk ve uyku eğilimine paralel olarak bağırsak hareketlerinde azalma, kabızlık, bulantı ve kusma da gebelik şikâyetlerine ekleniyor. Gebelik hormonları anne adayında sadece uyku eğilimine neden olmakla kalmıyor aynı zamanda bütün sistemlerin gevşemesine de yol açıyor.

Bebek, anne karnında büyüdükçe uykusuzluk da ortaya çıkmaya başlıyor. Gebelik, büyüyen karın, içindeki bebek, anne adayının uyumasını zorlaştırıyor. Bunun nedeni:

Karnın ağırlaşması: Karnın büyük olduğu için anne adayı her pozisyonda rahat edemiyor. Bu yüzden de sürekli yatış şeklini değiştiriyor. Dolayısıyla da uykusu sürekli bölünüyor. Normalde karın üstü yatan kadınlar bu aylarda kendilerine uygun olan bir pozisyon bulmakta güçlük çekiyor.

O Sürekli idrara çıkma: Büyüyen rahim, idrar kesesine baskı yaptığı için anne adayları geceleri sık sık tuvalete gitmek zorunda kalıyor. Bu da uykularının bölünmesine yol açıyor.

O Bebeğin hareketlenmesi: Tıpkı doğduktan sonra olduğu gibi doğmadan önce de bebek, anne karnındaki zamanın çoğunu uyuyarak geçiriyor. Ancak uyumadığı zamanlarda sürekli hareket ediyor, tekmeler atıyor. Gerçi çoğu anne buna seviniyor, ancak geceleri çoğunu da rahatsız ediyor.

Hamilelikte Uyku İlacından Kaçının                

Bazı kadınlar uykusuzluğu, hamileliğin seyrinde gelişen normal bir belirti olarak algılıyor ve bunu bebeğin ritmine alışması için bir şans olarak görüyor. Bazıları içinse bu durum son derece dayanılmaz. Eğer siz de uykusuzluktan şikâyet edenlerdenseniz kesinlikle uyku hapı almayın. Gebelikten önce alıyor olsanız bile. Uyku ilaçları sedatifler (sakinleştiriciler) ve hipnotikler (uyku getiriciler) grubuna giriyor. Diğer ilaçlar gibi bunlar da kan yoluyla plasentaya, buradan da bebeğe ulaşıp beyin ve karaciğerde depolanarak problem yaratıyor. Örneğin bebeğin aşırı uyuması, doğduktan sonra solunum depresyonu geçirmesi gibi. Sürekli alındığında ise gelişme bozuklukları görülebiliyor.

Rahat Bir Yatak Tercih Edin

Hamilelikte Uyku Sorunu ve Çözüm Önerileri
Hamilelikte Uyku Sorunu ve Çözüm Önerileri

Stresli anne adaylarına, daha ergonomik ve kaliteli bir yatak tercih etmelidir. Yatak; kadın, erkek ve büyüyen karın için yeterince geniş olmalı. 4. aydan itibaren anne adaylarına, kendilerine daha geniş bir yatak almalarını tavsiye ediyoruz.

Anne adayı olarak biraz lükse de hakkınız var. Kendiniz için birkaç tane yumuşak yastık alın. Bunlarla karnınızı, bacağınızı destekleyebiliyor ve rahatsız baskıları önleyebiliyorsunuz. Bebeğinizi ve kendinizi gevşetin

Geceyi sessiz ve sakin geçirmek için akşam gezintilerine çıkın. Gündüzleri hareket etmeyen anne adaylarının, geceleri yorgun olmamalarına şaşmamalı. Dışarı çıkıp dolaşmak (Kirli hava dışında) hem anne adayının sinirlerini yatıştırıyor hem de anne karnındaki bebeği sakinleştiriyor. Ayrıca yatmadan önce sizi heyecanlandıran filmler izlemekten ya da kitaplar okumaktan kaçının.

Hamilelikte Uyku İçin Stresden Uzak Durun

Bazı kadınlar akşam haberlerini izledikten sonra bile heyecanlanabiliyor veya üzülebiliyor. Savaş ve şiddet resimleri, uykunun kaçması için yeterli oluyor. Bunun yerine yatmadan önce sakinleştirici etkisi olan müzikler dinleyin. Eğer eşiniz bundan rahatsız oluyorsa kulaklık takın. Yapılan araştırmalar müziğin anne karındaki bebek üzerine rahatlatıcı bir etkisi olduğunu gösteriyor.

Banyonun size sakinleştirici bir etkisi varsa, yatmadan önce ılık (sıcak olmayacak) bir banyo ya da ayak banyosu yapın. Banyo suyuna lavanta ya da gül yağı katın. Bu hem sizi sakinleştiriyor hem de cildinizi yumuşatıyor. Yüksek tansiyonu olan veya erken doğum riski taşıyan kadınlar, kan dolaşımı problemlerini artıracağı için banyo yapmaktan kaçınmalı. Yumuşak yöntemleri tercih edin.

İç sessizliğinizi korumak için eşinize masaj yaptırın. Ancak karnınıza dokunmaktan kaçının. Çünkü çoğu bebek bunu oyuna davet şeklinde algılıyor. Bizden söylemesi, sessiz bir gece geçirme hayaliniz suya düşebilir.

Eş tarafından yapılan masaj, müzik ve rahatlama egzersizleri uyumanızı sağlamıyorsa, biraz yardım almanızda hiçbir sakınca yok. Örneğin bitkisel çaylar uyumaya yardımcı olabiliyor. Anne adayları öğlenleri kahve ve çay içmemeli, sigarayı bırakmalı.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir