Hareket etmek hamile kadın için çok önemlidir. Fakat spor yaparken sınırlarını bilmek gerekir. Jimnastik ve diğer spor türlerinin kesinlikle doktor gözetiminin altında yapılması gerektiğini hatırlatıyor. Son yıllarda çocuk isteyen ve hamile kalan kadınların sayısı arttı. Bu nedenle bilim adamlarının, hamilelikle ilgili bu kadar çok araştırma yapmalarına şaşmamak gerek. Avrupa’da “Hamileliğin ve Emzirme Döneminin Riskleri” başlıklı bir konferans düzenlendi. Bu konferansa katılan uzmanlar gebe kadınlar için hangi spor türünün daha uygun olduğu ve bu sporların kadın ve bebek üzerindeki olumlu etkileri hakkında tartıştılar.
Hamilelik döneminden önce de spor yapan ve bunu doğum anına kadar sürdüren kadınlar, genellikle erken doğum yaparlar. Bu kadınların bebekleri diğerlerine oranla daha küçük ve olurlar.
Spor Doğumu Kolaylaştırır
Yapılan araştırmalar hamilelikte spor yapmanın gelişmekte olan fetüs üzerinde olumlu ya da olumsuz hiç bir etki yapmadığını göstermiştir. Spor anne adayının vücut dayanıklılığını artırıp, doğumun kısa ve kolay olmasını sağlar, Kalp – akciğer sağlığını olumlu etkilediğinden dolayı, doğumda annenin bebeği itme gücünü artırır.
Spor yapan anne adayları, yapmayanlara oranla bel ağrılarından ve yorgunluktan daha az şikayet ederler. Bedensel gelişimleri daha kolay kabul eder, kendilerini daha sağlıklı ve zinde hissederler.
Hamilelik döneminde spor yapan kadınların kendilerine olan güvenleri artar. Rahatlaman ve kaslarını kullanmayı öğrendiklerinden doğumdan daha az korkarlar.
Hayatı boyunca hiç spor yapmayan ve hamilelik döneminde kendini sağlıklı, zinde hisseden kadınlar, zor ve yorucu hareketler yapmamalı. Yürüyüş, yüzme ve jimnastik onlar için en ideal spordur. Ancak gebelikten önce düzenli olarak egzersiz yapan kadınlar. Doktorları uygun gördüğü sürece egzersizlere devam edebilirler. Birçok doktor, daha önce spor yapmayan kadınların bile hamilelik döneminde bünyesine uygun bir egzersize başlamalarını önermektedir.
Gebelikte Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hamile kadınların spor yaparken çok dikkatli davranmaları gerekir, çünkü vücutlarındaki hormonal değişikliklerden dolayı, daha kolay incinirler. Ayrıca karın büyüdükçe vücut ağırlığı öne toplanır. Bu nedenle düşme tehlikesi ( binicilik, sörf gibi) olan spor türlerinden, yüksek tempolu aerobik ya da sıçramaya dayalı hareketlerden, karına darbe gelebilecek takım oyunlarından (futbol, basketbol gibi) kaçınılmalıdır.
Hamilelik döneminde binicilik, dağcılık, dalma, su kayağı gibi yüksek potansiyel gerektiren ve tehlikeli olan etkinliklere ara verilmelidir. Hamilelik sırasında en iyi egzersiz yüzmedir. Suyun kaldırma gücü sayesinde, eklemlerin zedelenme riski yoktur.
Hamilelikte İlk 3 Ay Spor Yapılması
Hamileliğin ilk üç ayında amaç, hormon üretimini canlandırmaktır. Ayrıca kan dolaşımı ve kan miktarı da artırılmalıdır. Bu dönemde yapılabilecek en uygun spor türleri yüzme ve yürüyüştür. Uzak Doğu’yu sevenler yoga gruplarına katılabilirler. Bu dönemde sert darbeler ve yüksek hız gerektiren sporlardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Örneğin, takım oyunları, dövüş sporları gibi.
Hamilelikte İlk 4-6 Aylarda Spor Yapılması
Hamileliğin 4. – 6. ayında kan dolaşımı hızlandırılmalıdır. Kalbin, ciğerlerin ve böbreklerin daha fazla enerjiye ve oksijene ihtiyaçları vardır. Bu dönemde rahatlama, nefes alıp verme egzersizleri ve yoga önerilir. En uygun spor türleri Asya’da kullanılanlardır. Uzun süre ayakta kalınması gereken sporlardan kaçınılmalıdır. Örneğin, golf ve tenis gibi.
Hamileliğin 4. ayından sonra, fetüse giden kan dolaşımını aksatma olasılığı nedeniyle, sırtüstü yatılması gereken egzersizler yapılmamalıdır.
Hamilelikte İlk 7-9 Aylarda Spor Yapılması
Hamileliğin 7 – 9. ayında karın kasları güçlenmelidir. Nefes alış – verişleri dengelenmeli ve bel kemiği sabitleştirilmelidir. Uzmanlar, jimnastiği öneriyorlar. Bunun için hamile kadının bünyesine en uygun olan jimnastik türü seçilmelidir. Hareketlerin jimnastik hocaları gözetiminde yapılmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Hangi spor türünü seçerseniz seçin, başlamadan önce doktorunuza danışın. Çoğu hamile kadın için egzersiz güvenli olduğu halde, hipertansiyon gibi sorunlar egzersizi tehlikeli hale getirebilir. Spor yaparken kendinizi fazla yormamaya dikkat edin. Egzersiz esnasında su kaybını önlemek için bol bol su için. Hava sıcak ve nemliyse, yürüyüşünüzü ya da koşunuzu daha serin bir güne erteleyin. Anne adayları doğuma sekiz hafta kala hızını yavaşlatmalıdırlar.
Anne adayları spor yapmaya özen göstermelidirler. Fakat gebelikte sınır nedir? Hamileliği esnasında spor yapan anneler vücudun ve bebeğin aşırı spora karşı tepki gösterdiğiniz söylüyorlar. Nefessiz kalırsanız, gözleriniz bulanıklaşırsa, kalbiniz hızlı hızlı atmaya başlarlarsa, spora ara vermenin zamanı gelmiştir.
Ayrıca hamile kadınlar, spor yaparken de rahatça ve zorlanmadan konuşabilmeli. Yorulduğunuzu hissettiğiniz anda sporu bırakın, derin derin nefes alarak rahatlamaya çalışın. Hamilelik esnasında yapılan spor moralinizi yükseltmelidir, kondisyonunuzu değil.
Sağlıcakla Kalın.