Sigaranın dumanı, sigaranın kendisi kadar zararlıdır. On altıncı yüzyılda Avrupa’ya getirilen tütünün zararları o zamandan beri biliniyor. Ancak ne yazık ki, bu zararların bilinmesine rağmen, bu çağdan günümüze kadar sigara içiciliği azalmadı, tam tersi arttı. Günümüzde sigaranın çok belirli bazı ölümle sonuçlanan hastalıklara yol açtığı kesinleşirken, diğer taraftan pasif içicilerin de aynı tehlike altında olduğu tartışılıyor. Özellikle Hamilelik döneminde ve bebeklerde artan risk durumu göz önünde bulundurulduğunda pasif içiciliğin engellenmesi gerekir.
Sigaranın insan sağlığına ne gibi zararları vardır?
Sigara öncelikli olarak akciğer kanseri, kronik solunum yolları hastalıkları gibi akciğer hastalıklarına yol açar. Bunun dışında prostat kanserine, serviks kanserine ve mesane kanserleri gibi hastalıklara da yol açabilir. Kalp damar sistemini olumsuz etkileyerek enfarktüs riskini artırır. Ancak genel olarak bağışıklık sistemini zayıflattığından her türlü hastalığa ön ayak olabilir.
Pasif içiciler bu zararlardan ne kadar etkileniyorlar?
Pasif içici durumunda olanlar, sigara içen kadar bundan etkilenmese de, onların karşılaşabileceği tüm hastalıklara açıklar. Özellikle kapalı ortamlarda içilen sigara, pasif içicileri daha fazla risk altına sokuyor. Tabii ki bu, yanında ne kadar çok ve sık sigara içildiğine bağlıdır.
Evde sigara içildiğinde çocuk, bundan olumsuz etkilenir mi?
Evlerinde sigara içilen çocuklarda akciğer hastalıklarının ortaya çıkması riski çok daha yüksek. Aynı zamanda çocuğun okuldaki başarısını da düşürür. Bu çocuklarda ileriki yıllarda astım ya da akciğer kanserleri ne yazık ki daha sık görülüyor.
Sigaranın, hamile kadınlar üzerindeki tehlikeleri nelerdir? Sigaranın özellikle gebeliğe olumsuz etkileri var. Bunlardan en önemlisi ani bebek ölümleri, plasentanın yaşlanması ve beslenememesidir. Plasentanın beslenme bozukluğu bebeğin de beslenmesini bozar. Buna bağlı olarak erken doğum ve düşük kilolu bebek doğurma riski artar. Rahim içinde gelişme geriliği de sigara içen kadında artıyor. Böylece bebek rahimde küçük kalıyor. Hamilelikte kanamalar ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda doğan bebeklerde akciğer hastalıklarının daha sık rastlanmış.
Anne adayının yanında ne kadar sigara içildiği önemli mi? Anne adayının yanında ne kadar çok sigara içildiği o kadar önemli değil. Tek bir sigaranın dumanı bile zararlıdır. Ama çok fazla içildiğinde tabii ki rahatsızlıkların daha büyük oranlarda ortaya çıkacağı kesindir. Sigara sayısı riski artırıyor.
Bebekler, büyük çocuklara oranla daha mı tehlike altındalar?
Tabii ki bebekler daha büyük çocuklara oranla çok daha tehlike altındalar. Doğmamış bebeklerde erken doğum ve ölüm tehlikesi daha büyük. Plasentadan beslendikleri için düşük kilolu doğarlar. Bu da, bütün gelişimini etkiler. Ayrıca bebeklerin vücudu daha dirençsizdir.
Hamilelikte Kapalı yerlerde sigara içilmesi daha mı tehlikeli?
Evet, kesinlikle. Özellikle araba içinde sigara içmek engellenmelidir. Zaten şu anda yasaklanmış durumda. Araba gibi kapalı bir ortamlarda tehlike büyüyor.
Sigara içen ebeveynlerin çocukları ileride sigaraya daha mı yatkın oluyorlar?
Bu çok kesin değil. Hatta bazı çocuklar tepki olarak içmiyorlar. Ama tabii ki bu, aileden aileye değişiyor. Aynı zamanda toplumdaki ve okuldaki eğitime bağlı. Sanırım yeni jenerasyon sigara karşısında daha tepkili.
Sigarayı bırakamayan ebeveynler, çocuklarını pasif içicilikten nasıl koruyabilirler? Sigarayı bırakamayan ebeveynlerin kapalı ortamda sigara içmemeleri lazım. Özellikle ortak kullanılan mutfak, oturma odası ya da çalışma odası gibi ortamlarda sigara içilmemeli. Kendi
Sigara içen anne adaylarına ne önerirsiniz?
Kesinlikle sigarayı bırakmalarını. Çünkü sigara toksik bir maddedir ve bebeğe kadar ulaşır. Bebeğe doğrudan geçtiği için çok kesin zararları söz konusu. Kendi sağlıklarının dışında bebeklerinin sağlıklarını düşünerek sigarayı bırakmaları gerekir. Onun dışında herkesin, sadece anne adaylarının değil, çok bilinen nedenlerden dolayı sigarayı bırakmalarını öneriyorum.
Bazı kadın doğum uzmanları günde 5 tane sigaranın zararsız olduğunu söylüyorlar?
Öyle bir şey söz konusu değil. Ama bazen karşınıza günde bir paket sigara içen bir anne adayı geliyor. Onun sigarayı bir çırpıda bırakması mümkün değil. Bunun gibi durumlarda günde 5 taneyi geçmeyecek şekilde içmesine izin veriliyor. Ancak bu, çok ya da az meselesi değildir. Hiç içmemek en doğrusudur.