Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için magnezyum takviyesi öneriliyor. Hamilelik dönemi kadınların hayatının en önemli dönemlerinden biridir. Hamilelik süresince kadın, karnındaki bebeğin böbreği, akciğeri ve besin aldığı ağzıdır. Hamilelikte annenin idrar miktarı artar. İdrardan yüzde 25 oranında daha fazla magnezyum atılır.
Normalde 8 cm kadar olan rahmin boynu 50 cm’yi bulabilen bir bebeği alabilecek büyüklüklere erişir. Rahim kas hücrelerinden oluşmuştur ve bu hücreler bol miktarda magnezyum içerirler. Bebek de özellikle hamileliğin 15’inci haftasından itibaren anneden günde 7,5 mg magnezyumu yeni gelişen organları ve kemikleri için alır.
Hamilelik süresince magnezyum gereksiniminin önemli derecede arttığına dikkat çeken uzmanlar, rahat bir hamilelik dönemi geçirmek için günde en az 300 mg magnezyum alınması gerektiğini belirtiyorlar. Magnezyum eksikliği genellikle kramplar şeklinde belirginleşirse de anne ve bebekte şu etkilere yol açabiliyor;
- Düşük ve erken doğum oranı artar
- Bebeğin vücut ağırlığı düşük olur
- Bebeğin rahimdeki gelişmesi yavaşlar
- Hamileliğe bağlı çift görme, bulanık görme, bulantı ve mide üzerindeki basınç daha sık görülür
Magnezyum tedavisi düşük riskini azaltıyor
Yurtdışında 568 hamile kadının üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre günde 360 mg magnezyum verilen hamile kadınlar arasında erken doğum oranının yüzde 50 azaldığı ortaya çıkmıştır. Araştırmada 568 kadından 278’ine magnezyum, geri kalan 290 hamileye de boş tablet verildi. Sonuçta magnezyum verilen grupta, 37’inci haftadan önce doğum yapan 7 kadına karşılık, boş tablet verilen grupta erken doğum yapan kadın sayısı 14 olarak saptandı.
Hamileliğe bağlı hipertansiyon tedavisinde magnezyum
Magnezyum ayrıca ödem, yaygın damar spazmı ve hipertansiyon gibi hamilelikte en çok rastlanan tipik şikayetlerin giderilmesinde de kullanılıyor. Bu şikayetlerde magnezyum bir kalsiyum antagonisti gibi etki gösterdiğinden damarları gevşeterek kan basıncının düşmesine neden oluyor. Magnezyuma bağlı nöromüsküler uyarılma sonucunda kramplarda azalma gözleniyor. Uzmanların çalışmalarının sonucunda 262 kadında yapılan magnezyum tedavisi ile zamansız erken doğum sancıları, metabolizma bozuklukları ve kalp dolaşımı rahatsızlıklarına bağlı belirtilerin tamamen yok edildiği kanıtlanmıştır.
Hamilelik sırasında sıkça görülen kabızlık için de hekimler magnezyumu öneriyor. Yüksek dozdaki magnezyum dışkıyı yumuşatarak genellikle yumuşatıcı bir etki yapıyor. Emziren anneler için de magnezyum takviyesi önerilmektedir. Anne karnındaki bebeğin gelişimi üzerinde olumlu etki yapan magnezyum, doğumdan sonra da bebeğin beslenmesinde önemli rol oynuyor. Süt veren anne günde 60 mg magnezyum kaybediyor.
Bu yüzden doğum öncesinde olduğu gibi emzirme döneminde de anneye magnezyum takviyesi yapılması gerekiyor. Ancak pratikte magnezyum gereksiniminin normal diyet yolu ile karşılanamadığı iddia ediliyor. Patates, buğday, yulaf ezmesi, ıspanak, muz ve fıstık yüksek dozda magnezyum içeren gıdalardır.
Fakat hamilelik ve emzirme döneminde gerek duyulan ölçüde magnezyumu sadece bu gıdalardan almak mümkün değildir. Bazı uzmanlar, hamilelik ve emzirme döneminin sıkıntılarından kurtulmak için yüksek dozlu magnezyum preparatı kullanılması gerektiğini belirtiyorlar. Günde asgari 300 mg, emziren annelerin de 375 mg magnezyum almaları halinde istenilen etkilerin elde edilebileceği belirtiliyor. Dünya sağlık örgütü de sağlıklı bireyler için 300 mg magnezyum önerirken, hamilelikte bunun 450 mg’a çıkarılması gerektiğini bildiriyor.
Sağlıcakla Kalın.