in

Hamilelikte Kabızlık Sorunu ve Çözümü

Gönderi paylaş:

Hamilelikte pek çok kadın kabızlıktan yakınır. Diyetteki lifli gıda miktarı, fiziksel aktivite, stres, hormonal değişikliklere bağlı olarak gelişen fizyolojik değişiklikler gibi birçok faktör bağırsak alışkanlıklarını değiştirerek kabızlığa neden olur. Bu sorun gebeler için adeta bir kâbustur. Ancak paniğe kapılmanıza hiç gerek yok. Çünkü pratik yöntemlerle bağırsaklarınızı çalıştırabilmeniz mümkün.

Kabızlık nedir?

Kabızlık, bağırsak hareketliliğinde azalma ya da zor ve aralıklı dışkılama olarak tanımlanabilir. Kabızlığı standardize edebilmek için bazı kriterler önerilmiştir. Örneğin, haftada iki ya da daha az dışkılama, yüzde 75 ‘den daha çok oranda sert dışkılama bu kriterlerden bazılarıdır.

Ancak bu ölçütler her hamile  kadın için uygun olmayabilir. Çünkü bağırsak alışkanlıklarındaki değişikliklerle ilgili kişisel yakınmalar, objektif kriterlerden daha anlamlı olabilir. Gebelikte gıdaların bağırsaktan geçiş sürecinde uzama görülür.

Bu yavaşlama özellikle gebeliğin 2. ve 3. aylarında belirginleşir. Gebelikte artan progesteron, büyüyen rahmin karın ve sırt kasları üzerine baskı yapması, pelvik taban kaslarında zayıflama, bebek başının rektuma baskısı ve makatta ağrılı yaraların varlığı kabızlığın artmasına neden olabilir.

Gebeler özellikle kahvaltı sonrası ortaya çıkan “gastrokolik refleks” ile dışkılama hissi duyabilirler. Bu uyarı atlanmamalı ve yararlanılmalıdır. Bağırsakların tam olarak boşalmaması, gaz, gerginlik ve karında rahatsızlık hissi, iştahsızlık, baş ağrısı ve bağırsak hareketlerinde azalma ile ilgili yakınmalar dikkate alınmalıdır. Bu yakınmaların gebelik öncesinde var olan bir sorunun ağırlaşmasına mı bağlı, yoksa yeni ortaya çıkan bir sorun mu olduğu belirlenmelidir.

Doktora Danışmadan İlaç Kullanılmamalı

Doktora Danışmadan İlaç Kullanılmamalı
Doktora Danışmadan İlaç Kullanılmamalı

Kabızlık tedavisinde herhangi bir ilaç verilmeden önce diyet alışkanlıklarının değiştirilerek, sıvı ve lifli gıda tüketiminin artırılması tavsiye edilir.

Genel önlemler başarısız olduğunda ise laksatif, yani dışkılamayı kolaylaştırıcı ilaçlardan yararlanılabilir. Laksatif ilaçlar pek çok değişik gruptan oluşurlar.

Bağırsağa sıvı çeken ilaçlar, dışkı yumuşatıcı ve kayganlaştırıcı laksatiflerin kullanımı gebelikte gerektiğinde güvenle başvurulabilecek önlemlerdir. Bunlara ek olarak hiperosmotik ilaçlar da oldukça güvenlidir. Bağırsak hareketlerini artıran ilaçların bir kısmı rahim kasılmalarını başlatabileceğinden gebelikte kesinlikle kullanılmamalıdır.

Hangi tip olursa olsun laksatif ilaçların kullanımı gerektiğinde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Hamilelikte Kabızlık Sorununu ÇÖzmek İçin Bağırsaklarınızı nasıl çalıştırabilirsiniz?

  • Bağırsak hareketlerinizi dikkatle İzleyin: Özellikle sabah kahvaltılarından sonra ortaya çıkan bağırsak hareketleri dışkılamayı kolaylaştırabilir.
  • Sıvı alımını artırın: Günlük sıvı alımının artırılması kabızlığın önlenmesi için yararlıdır. Günde en az 1.5 litre sıvı almak dışkıyı yumuşatır.
  • Bilinçli beslenin: Beslenmenizdeki lifli gıda oranını artırın. Özellikle meyve ve sebze tüketimi, kepekli ekmek ve un kulla-
  • Her gün yürüyüş yapın: Fiziksel aktivitenizi kesinlikle kısıtlamayın. Günlük 3 kilometrelik yürüyüşler, sizin için en uygun egzersizdir. Yürüyüş, bağırsak hareketlerinin düzenli çalışması açısından oldukça yararlıdır.
  • Sık sık hareket edin: Kaslarınızın gerilmesi ve gevşemesi, bağırsaklarınızın çalışması için çok önemli. Asansör yerine merdiven kullanır, araba yerine yürüyüşü tercih ederseniz metabolizmanızın hızlanmasını sağlarsınız.
  • Stresten uzak durun: Stresin sindirim işlevini yavaşlattığını unutmayın. Bağırolduğunuz iyi çalışacaktır.
  • İlaç kullanımına dikkat edin: Kabızlığın giderilmesi için ilaç kullanmanız gerekiyorsa doktorunuza mutlaka danışın.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir