in

Hamilelikte İlaç Kullanmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Gönderi paylaş:

Hamilelikte hekiminize danışılmadan bilinçsiz ilaç kullanımı bebeğe zarar verebilir. Uzmanların görüşlerine göre beş hamile kadından dördü baş ağrısı, mide yanması, nezle gibi şikayetlerinde bilinçsizce ve doktora danışmadan ilaç kullanmakta. Ancak birçok kadın, normalde zararsız olan ilaçların hamilelikte bebeğe zarar verdiğini bilmez. Hamilelikte bebeğe zarar verebilen, örneğin sakat doğuma neden olan maddeleri içeren ilaçların eczanelerde satılmaları yasaktır (teratojenik etki). Buna rağmen birçok ilacın içerdiği maddenin bebeğe ne gibi bir zarar verebildiği bilinmemektedir. Bu yüzden doktorlar hamile kadınları bilinçsizce ilaç almama konusunda uyarıyorlar.

Anne karnında ilk üç ay içerisinde bebeğin organları oluştuğundan, bu süreç gebeliğin en hassas dönemi olarak kabul edilir. Eğer kadın hamile olduğunu döllenmeden 15 gün sonra öğrenmiş ve bu süreç içerisinde ilaç kullanmışsa, bunun fazla zararı yoktur. Çünkü fetüs o süre içinde henüz annenin dolaşımına bağlanmamıştır.

Hamile kadına tedavi konusunda birkaç öneri

Hamile kadın, başı ağrıyor, burnu akıyor, kabızlık çekiyor veya uyuyamıyorsa ne yapmalıdır? Hiçbir şey yapmadan şikayetlerine boyun eğmeli midir? Hayır, aşağıda belirtilen önerileri yerine getirdiğinde, ilaç aldığında bile bebeğine zarar vermeden bunlardan kurtulacaktır:

  • Bir zamanlar doktorunuzun size vermiş olduğu ilaçları, eğer kutusu açılmış ise, kesinlikle kullanmayın.
  • İlacın prospektüsünü dikkatlice okuyun. Prospektüste belirtilen dozajı doktorunuza danışmadan kesinlikle artırmayın.
  • Lokal olarak alınabilen ilaçları tercih edin. Örneğin, nezle olduğunuzda, hap kullanmak yerine burun spreyini tercih edin. Bu şekilde ilaçtaki maddelerin sadece çok az bir kısmı kana karışır.

Doktorunuza ulaşamadığınızda

Başınız ağrıdığında: Haftada sadece iki hap almalısınız. Aldığınız hapın mümkünse aynı maddeyi içermesine dikkat edin. Asetil salisilik asit kanın akışını yavaşlatır. Bu yüzden hamileliğin sonlarına doğru çok dikkatli olmalısınız. Parasetamol bebeğin kanına karıştığı için, bu maddeyi içeren ilaçlardan uzak durmalısınız. İlaç almak yerine dinlenin ve şakaklarınıza masaj yapın.

Nezle olduğunuzda: Damarları büzen burun spreyleri mukozanın inmesini en geç 3 – 4 gün içerisinde sağlar. Nezle olduğunuzda nezle hapları kullanmayın, çünkü ilaçtaki etkin maddeler bebeğe ulaşır ve kan dolaşımını bozabilir. İlaç yerine burun için satılan serum fizyolojik kullanabilirsiniz. Ayrıca burun merhemleri de ilaç yerine nezle olan hamile kadınlara tavsiye edilir. Soğuk algınlığında bitkisel ürünleri kullanmanızda bir sakınca yoktur.

Boğazınız ağrıdığında: Emilen tabletler veya gargara solüsyonları kullanabilirsiniz. Başka bir alternatif ise, tuzlu tabletler veya bitkisel bonbonlardır.

Öksürükte: Bitki çayları ve bitkisel özlü öksürük şurupları çok tavsiye edilmektedir. Papatya çayını için ve soğuk algınlığına karşı olan merhemi göğsünüze sürün.

Mide – bağırsak şikayetlerinde: Mide yanması, bulantı ve mide ağrılarında gebelikte kullanılabilecek ilaçları doktorunuza danışarak birlikte kararlaştırın. Hap almak yerine az miktarda birkaç öğün yiyin. Kahvaltınızı yatakta alın. Kabızlık çekiyorsanız, doktorunuza danışmadan asla hap almayın, çünkü bağırsak boşaltıcı ilaçlar doğum sancılarının ortaya çıkmasına neden olur. Bol su ve içecek alın.

Uykusuzluk çekiyorsanız: Bu durumda sadece bitkisel maddeler kullanmalısınız.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir