in

Hamilelikte İlaç Kullanımı. Nelere Dikkat Edilmeli?

İçindekiler

Gönderi paylaş:

Bütün ağrılara bebeğinize zarar vermemek için katlanmak zorunda mısınız? Yoksa hamile kadınların kullanımına izin verilen ilaçlar da var mı?

Mide bulantısı, diş ve baş ağrısında çoğumuz hemen bir ilaca sarılırız. Ama hamilelikte mümkün olduğunca az ilaç alarak ağrıları doğal yollarla gidermeye çalışmak en doğrusudur. Çünkü bebeğe zararı olduğu ispatlanmış birçok madde vardır. Tabii ki bunun yanı sıra bazı hastalıklar vardır, örneğin yüksek ateşe neden olan enfeksiyonlar gibi, bunlar hamilelik esnasında da olsa ilaçla tedavi edilmelidirler. Böyle durumlarda tedavinin yapılmaması anne ve bebek için tehlikeyi beraberinde getirebilir.

Hamilelikte antibiyotik alınmalı mı?

Evet. Çünkü hamileler için hazırlanmış birçok antibiyotik vardır. Bu nedenle bazı durumlarda ilaç kullanımı gereklidir. Örneğin idrar yollarının iltihaplanması gibi durumlarda antibiyotik alımı gereklidir. Yoksa anne adayının böbrekleri zarar görebilir.

Hamilelikte sürekli kullanılan ilaçlara ara verilmeli mi?

Hayır. Örneğin şeker hastalığı ya da yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklardan dolayı kullanılan ilaçların devamlı alınması şarttır. Ancak hamilelik durumunun getirdiği bedensel farklılıktan dolayı dozu tekrar ayarlanmalıdır. Dolayısıyla hamileliğinizi öğrendiğiniz en kısa zamanda ilgili doktoru bundan haberdar etmelisiniz. Doktor da buna göre hamileliği göz önünde bulundurarak ilacın yeni dozunu ayarlar.

Hamilelikte baş ağrılarına dayanmalı mı?

Ağrı giderici tabletlerdeki en büyük problem içeriklerinde bulunan asetilsalik asid (ASS) adındaki etkin maddedir.

Bu madde hamileliğinde kanama geçirmiş kadınlar için uygun değildir. Bu nedenle etkin maddesi parasetamol olan ilaçlar kullanılmalıdır. Eğer ilaç dışında ağrıları gidermenin hiçbir yolu yoksa doktorlar haftada iki tablete kadar ağrı kesicilerin kullanımına izin veriyorlar. İlaçlara alternatif olarak karanlık bir odada gevşeyerek ve dinlenmenizi tavsiye edebiliriz. Aynı şekilde nane yağı ile şakakların ovulması da rahatlatıcıdır. Çok ağır olmayan durumlarda doğal yollarla baş ağrıları giderilmeye çalışılmalıdır.

Hamilelikte reçetesiz ilaçlar

Reçetesiz serbest satılan ilaçların bebeğe zarar verebilecek bir madde içerip içermediğine dikkat edilmelidir. Ancak hala bazı ilaçların etkin maddelerinin bebeğe zarar verip vermeyeceği ile ilgili araştırmalar yapılmamıştır. En iyisi, reçetesiz ilaçlarda doktorunuza danışarak kullanımı hakkında bilgi almanızdır.

Hamilelikte alkol içeren damlalar kullanılmalı mı?

Alkolde kullanılabilecek en az miktar ya da bebeğe ne kadar miktarı daha az zarar verebilecek diye bir şey söz konusu değildir. Bu nedenle alkol içermeyen alternatifler sorulmalı ki bu tür preparatlar da piyasada yeterince bulunmaktadır. Özellikle doğal olarak hazırlanan ilaçlara çok dikkat edilmelidir çünkü doğal olarak hazırlanan ilaçlarda yüksek miktarlarda alkol bulunmaktadır.

Hamilelikte uyku problemlerine dayanmalı mı?

Uyku ilaçlarının kullanımı tam anlamıyla birer tabudur çünkü bu ilaçların etkin maddeleri doğrudan bebeği et

kiler. Bu ilaçlar sadece özel durumlarda ve doktor düzenlemesi ile kullanılmalıdır. Lavanta ya da melisa otu ile sıcak bir banyo yapmanızı öneririz. Bu arada geceleri ağır yemekler yemeyin çünkü yatmadan önce yenilen yemekler çoğunlukla uykusuzluğa neden olur.

Hamilelikte lokal anestezi

Lokal anestezi, örneğin bir diş doktorunda düşünülebilir. Çünkü lokal anestezide sadece iğne yapılan yerin çevresi uyuşur bebeğe hiçbir etkisi olmaz. Buna rağmen doktoru hamilelikten mutlaka haberdar etmek gerekir. Ancak bebeğe daha yakın olan kısımlarda lokal anestezi düşünülmemelidir. Müdahalesi zorunlu olmayan durumlarda ise bu tür işlemleri doğum sonrasına bırakmak daha iyidir.

Hamilelikte vitamin ve mineral maddelerinin alımı

Alınmaması tercih nedeni olmalıdır. Örneğin A vitaminin yüksek dozda alınması bebekte sakatlığa neden olabilir. Genelde hamilelikte vitamin ve mineral madde ihtiyacı dengeli bir beslenme ile karşılanabilir. Dolayısıyla doğrudan hazırlanmış vitaminler tercih edilmemelidir.

Özel durumlarda ise doktorunuz gerekli dozda bir peparat hazırlayabilir. Birçok kadına hamileliklerinde iyot ya da demir tabletleri verilir. İyot eksikliğinde özel durumlarda bebeğin beyni hasar görebilir bu nedenle iyot tabletleri mutlaka alınmalıdır. Demir eksikliği ise anne ve bebeğin oksijen alımını aksatabilir. Folik asit içeren vitamin B grubu ise özellikle alınmalıdır. Bu sayılan maddelerin dışında vitaminlerin doğal yollarla besinlerden alımına dikkat edilmelidir. Böylesi çok daha sağlıklıdır.

Hamilelikte müshil ilaçları

Bu tür ilaçlar bağırsağı o denli çok uyarır ki bu da sancılara neden olabilir, hidrojen ve mineral madde dengesini bozabilir. Bu nedenle sadece doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdırlar. Bunun için lifli besinlerin tüketilmesi tavsiye edilir. Çavdar ekmeği, meyve, bol su ve hareket de ihmal edilmemelidir. Bu şekilde ilaç kullanılmadan da bağırsaklarınızı harekete geçirebilirsiniz.

Hamilelikte diüretik çay (idrar söktürücü)

Su birikiminden dolayı yüz, kol ve bacaklarda şişmelerin görülmesi normaldir. Boşaltma etkisi olan çay ve tabletlerde çok fazla su kaybetme tehlikesi vardır ve su kaybı plasentadaki kan dolaşımını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca anne adayının böbreklerine daha fazla yük binmektedir. Şişmiş olan bacaklarınızı bol bol yukarı kaldırmalı ve doktorunuza özel destek çorapları kullanıp kullanamayacağınızı sormalısınız. Ancak ani ve kuvvetli şişmelerde dikkat edilmelidir çünkü bu bir hamilelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Bunun için hemen doktora gidilmelidir.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir