Hamilelik döneminde, kadın vücudunda meydana gelen hormonal değişiklikler, göz sağlığını etkileyebiliyor. Uzmanlar, bu nedenle tüm anne adaylarının, mutlaka bir göz doktorunun kontrolünden geçmesi gerektiğini vurguluyor.
Kırma Kusurları
Kadınlarda Hamilelik döneminde kornea kalınlığında değişiklikler görülebiliyor. Bu durum, kırma kusurlarında (miyopi, hipermetropi, astigmatizma) artış veya eksilme olarak kendini gösteriyor. Gebeliğin bitiminde yine eski halini alan göz, kontrollerle, sağlıklı bir biçimde hamilelik dönemini atlatabiliyor.
Diyabetik Anne Adayları
Anne adayının diyabetik olması durumunda göz sağlığı daha da önem kazanıyor. Diyabetik anne adayı, bu süreçte mutlaka bir göz doktorunun da takibi altında olmalı ve kontrollerini aksatmamalı. Anne adayı, gebeliğinin ilk 3 ayında ağızdan ilaç kullanmayı gerektirecek göz enfeksiyonları yaşarsa, mutlaka doktor kontrolünde tedavisini sürdürmeli. Yapılan muayenede, bebeğe zarar verebilecek ilaç kullanımını engellemek için, anne adayı, bebek beklediğini mutlaka doktoruna söylemelidir.
Hipertansiyonlu Anne Adayları
Bir başka riskli grup da, hipertansiyon hastası olan anne adayları. Bu grupta yer alan anne adayı da göz muayenesini aksatmamalı. Hipertansiyon hastası olan anne adayında, hipertansif değişikliklere bağlı papilla ödemi bile görülebiliyor. Buna bağlı olarak belirli dönemlerde göz dibi muayenesi ile anne adayı bu rahatsızlıktan korunabiliyor.
Göz Tansiyonu (Glokom)
Doğumda veya istenmeyen düşüklerde ani kan kaybına bağlı olarak vücut tansiyonu düşüyor, bu sırada görme sinirinin beslenmesine bağlı olarak normal tansiyonlu glokom oluşabiliyor. Böyle kanamalı bir durumla karşılaşılırsa, olaydan bir süre sonra mutlaka göz doktoruna başvurularak, gözün sinir tabakası incelemeye tabi tutulmalı.
Hamilelik Zehirlenmeleri (Eklampsi)
Hamilelik zehirlenmelerinde vücut tansiyonunun artması ile birlikte, idrarda proteinüri oluşuyor ve göz dibinde de kanamalar, sarı noktada ödem, yüksek tansiyona bağlı damar bozuklukları görülebiliyor. Bu dönemdc hastada bulanık görme olabiliyor. Doğumdan sonra iyileşiyor, ancak retina tabakasında pigment değişiklikleri kalabiliyor. Özellikle “Eklampsi” denilen hamilelik zehirlenmelerinin ağır formunda, sayılan belirtilere ek olarak hastada nöbet tarzında kasılmalar oluyor. Bu durum ise bebek ve anne için hayati tehlike oluşturuyor.
Santral Seroz Refinopati
Sarı noktada su toplanması ve bulanık görmeye sebep olan “Santral seroz retinopati”, gebelikte görülebilecek diğer hastalıklardan biri. Doğum sonrasında, bu durum kendiliğinden düzeliyor. Ayrıca retinada yırtık ya da dekolman geçirmiş anne adayları, normal doğum yerine sezaryenle doğumu tercih etmeliler.