Hayvanlarımız bizim en yakın dostumuz olurken, özellikle hamilelikte sağlığımızı tehdit eden etkenlerin başında yer alırlar. Bu yüzden onlarla aramıza “sevgi mesafesi” koymamız şart. “Hayvanlar insanların en iyi dostudur” denir hep. Bunun doğru olduğuna kuşkusuz hepimiz inanırız. Birçoğumuz da evde kedi, köpek, kuş, balık vb. hayvanlar besleriz. Yorucu geçen bir günün ardından akşam eve geldiğimizde küçük dostlarımızla geçireceğimiz kısacık bir süre bile üzerimizdeki tüm yorgunluğumuzu atmamıza ve rahatlamamıza yetecektir.
Kimi insanlar için, besledikleri hayvanları bir anlamda kendi “çocukları” gibidir. Zaten onlara hayvan gözüyle değil, “insan” gözüyle bakarlar. Bakımlarından beslenmelerine kadar onlara en iyisini vermeye çalışırlar, çünkü onların mutluluğu ve rahatlığı bir anlamda kendi mutlulukları ve rahatlıkları demektir, bu yüzden de onlardan hiçbir şeyi esirgemezler.
Hamilelikte evcil hayvanlar sağlığı tehdit edebilir
Kuşkusuz ev hayvanlarının bakımı ve beslenmeleri sokaktaki hayvanlara oranla daha zordur. Özellikle gebe kadınlar ev hayvanlarının temizliğinde kendi ve karınlarındaki bebeklerinin sağlığı açısından daha titiz davranmalıdırlar. Ayrıca ev hayvanlarının aşıları aksatılmamalıdır, çünkü hayvanlardan insanlara bulaşabilecek kıl kurtları karaciğerde hasara yol açabilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, son yıllarda ülkemizde artan evcil hayvan yetiştirme merakının yanı sıra, bir dizi soruna da dikkatleri çekiyor. Özellikle gebelerde taşınan ikinci bir canlının daha olmasının ve bu döneme ait özel değişikliklerin, konuya daha da ciddi bir yaklaşım getirdiğini ifade ederek, şu şekilde devam ediyor: “Evcil hayvanlar tüy ve atıklar ile bazı enfeksiyonlara, alerjik reaksiyonlara yol açabilirler.
Ayrıca hayvanlar pençe ya da gagaları ile sıyrık ya da ısırıklar sonucu enfeksiyon, kanama, doku hasarı veya travmalara da yol açabilirler. Yılda bir kaç milyon ciddi hayvan ısırması bildirilmekte ve bunların yüzde 1’inin acil girişim gerektirdiği görülmektedir. Isırılan yerin derhal temizlenmesi, bol suyla yıkanması, olası bir enfeksiyon gelişimine karşı antibiyotik uygulaması ve geliştirilmiş bir aşi varsa yapılması sayılabilecek önlemler arasındadır.
Kanama ve doku kayıpları mutlak cerrahi girişim gerektirecektir. Evlerde sıklıkla beslenen kedi, köpek gibi evcil hayvanların tüy, kıl ve atıkları gebede alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Alerjik bünyeli ya da daha önce bu tür hayvanlarla doğrudan temasta bulunmayanların, hamilelik boyunca uzak durmaları önerilebilir. Hamilelik öncesi yapılacak aşılar, bu dönemde alınabilecek travmalara karşı gebeyi koruyucu olabilir. Bu nedenle gerek hamilelik öncesi, gerekse hamilelik boyunca bazı aşılar gebenin doktorunun gözetimi ve denetiminde uygulanmalıdır.
Hamilelikte Kedi Köpeğe Dikkat
Kedi ve köpeklerin ara konak rolü oynadığı bazı enfeksiyon ve paraziter enfestasyonlardan (fotoplazma, kisit hidetik vs.) özellikle hamilelik boyunca uzak durmak ve ön görülen önlemleri almak yerinde olacaktır. Bir takım paraziter ajanlar hamilelikte anne adayının vücut direncini kırmakla kalmaz; gebeliği olumsuz yönde etkileyerek düşüklere, prematüre veya rahim içi bebek enfeksiyonlarına yol açarak doğumsal rahatsızlıklara neden olabilir.
Evcil olmayan hayvanlarla temas, ısırılma gibi durumlarda yine bu tür hayvanların yoğun olduğu bölgelere gezilerden kaçınma, bu hayvanlardan uzak durma, aşılanma ve olası travmalarda etkin ve destekleyici tedavi yerinde olacaktır. Bakımlı, hijyen, beslenmesi düzgün ve aşıları zamanında yapılmış evcil hayvanlarda bu risk çok daha azalmakla birlikte yine de hamilelik boyunca yakın temastan kaçınma ve zamanında aşıların tamamlanması en uygun davranış biçimi olacaktır.
Alerjiye en çok sebep olan hayvanlar kedilerdir. Sanıldığının aksine alerjenler kedilerin tüylerinden değil, deri ve salyalarından insanlara bulaşırlar. Alerjenlerin büyüklükleri çok ufak oldukları için, havada uzun süre kalabiliyorlar. Kedilere ait alerjenler halı veya kumaş kaplı mobilyalarda ve duvarlarda bulunabilirler. Hiç kedinin bulunmadığı bir evde bile kedi alerjenleri bulunabilir.
Kedilerin yanı sıra köpekler ve kuşlarda alerjen kaynağıdırlar. Alerjik bir durum söz konusu olduğunda, tedavi için hayvanların evden uzaklaştırılması gerekir. Fakat birçok insan için kedisinden veya köpeğinden ayrılmak zordur. Bu yüzden hastalıklara karşı karşıya kalmamak için bazı tedbirler alınmalıdır, örneğin hayvanlara evin belli yerlerinde özel bölümler tahsis edilebilir, ayrıca temizlikleri de ihmal edilmemelidir.
Hamilelik döneminde hayvanlarla fazla temastan kaçınılmalıdır
Hayvanlarımızı ne kadar çok seversek sevelim, onlarla yakın temastan mutlaka kaçınmamız gerekir. Özellikle de gebe kadınların kedi veya köpeklerini öpmemeleri, tüyleriyle fazla temas etmemeleri gerekir. Aksi taktirde yutulan bir tüyden kapılacak olası bir mikroptan kaçınmak mümkün olmayabilir. Bu durumda hem anne adayının, hem de anne karnındaki bebeğin sağlığı tehlikeye girer. “Toxa cara canis” adı ile adlandırılan bir parazit türü, kedilerden gebe kadınlara geçebilecek ve kan plazmasında teşhis edilebilen bir hastalıktır. Bu hastalıktan kaçınmanın tek yolu, ev hayvanlarımızla temastan korunmaktır. Onları kucağımıza almaktan ve onlara sarılmaktan kaçınmalıyız. Aksi taktirde kendi sağlığımızı tehlikeye atarız.
Sağlıcakla Kalın.