in

Hamilelikte Diyabet Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gönderi paylaş:

Hamilelikte Diyabet üzerine düşülmesi gereken önemli bir konudur. Birçok anne adayı gebelikte diyabet hastalığı hakkında pek bilgiye sahip değildir. Kadının metabolizmasında, kelimenin tam anlamıyla kendisi ve bebeği için tehlikeli olabilecek bir saatli bomba vardır. Gebelikten kaynaklanan baskı, birçok vakada gebelik diyabetine neden olabilir.

Gebelikte ortaya çıkan diyabet türü genelde tip II diyabettir. Tip II diyabette vücutta meydana gelen İşlemler şöyledir; besinlerdeki karbonhidratlardan elde edilen enerjiye tüm hücrelerin ihtiyacı vardır. Gıda içerisindeki maddeler glikoza çevrilerek kana karışır. Kan şekerinin hücrelere ulaşabilmesi için de insüline ihtiyaç vardır. Bu hormon pankreas tarafından üretilir. Tip I diyabetin aksine tip II diyabette pankreas yeterli insülin üretmeye devam eder. Ama hücreler doğru reaksiyonu gösteremez. Vücut da bunu dengeleyebilmek için de üretimi artırır.

Dolayısıyla da vücuttaki insülin ve kan şekeri değerleri artar. Yaş diyabeti de denilen tip II diyabetin en belirgin nedeni fazla kilolardır. Yaş diyabeti sinsi bir hastalıktır, çünkü çoğu kadın bunun farkına bile varmaz. Bu çok büyük bir risk taşır. Annenin EPH gestozu (eskiden gebelik zehirlenmesi olarak biliniyordu ki bu yanlış), idrar yolları iltihabı olma ihtimali vardır.

Annenin kan şekeri yüksek olduğundan plasentaya yeterince kan gitmez ve oksijen yetersizliği görülür dolayısıyla doğmamış bebek tehlikeye düşer. Ayrıca düşük ve erken doğum ihtimalleri de yüksektir, bebeğin akciğer oluşumu gecikebilir, bebek fazla kilolu doğabilir. Bu çocuklarda ileride kan pıhtılaşması, şişmanlama eğilimi, şeker hastalığı ve yağ metabolizmasında bozukluk görülebilir.

Şeker Hastası Mıyım?

Anne adayının kan şekeri değerleri doğumdan sonra çoğu zaman kendiliğinden normale döner. Yine de ileride şeker hastası olma ihtimali mevcuttur. Şeker hastası kişi doktor kontrolünde olmazsa ve önlem almazsa (kilosuna dikkat etmek gibi) kalp krizi, körlük ve böbrek yetmezliği gibi problemler karşılaşabilir.

Doktordan Test Hakkında Bilgi Alınmalı

Diyabet fark edilip tedavi edilirse önlem alınabilir. Kesin bir tam için ancak glikoz tolerans testi yapılmalıdır. Bu testte gebe kadın şeker içeren sıvı içer ve kanı da belirli aralıklarla alınarak kan şekeri kontrol edilir. Fakat bu test muayenede düzenli olarak yapılmaz. Bu yüzden fazla kilolu, ailede başka şeker hastası olan kadınlar doktorlarına tolerans testini sormalıdırlar.

Eğer gebelik diyabeti tespit edilirse yapılması gerekenler; kesin diyet uygulanmalı ve düzenli olarak kan şekeri ölçülmelidir. Hastaların beşte birinin insüline ihtiyaçları vardır. Doktor karşı çıkmadığı takdirde insülin tedavisine gerek kalmaması için anne adayı egzersizlerle metabolizmasını hareketlendirebilir.

İyi bir tedavi uygulandığında bebek için herhangi bir tehlike artık söz konusu değildir ve gelişimi de normal devam eder. Doğumdan sonra kan şekeri değerleri düşer. Emzirmek kan şekeri değerinin düşmesini hızlandırır ve ileride şeker hastası olma riskini azaltır. Bunun dışında kilolar yeniden verilmeli, dengeli beslenilmeli, spor yapılmalı ve kan şekeri değerleri kontrol edilmelidir.

İnsülin keşfedilmeden şeker hastası bir kadın için doğurmak tehlike demekti. Tıptaki gelişmeler ve şeker hastası anne adaylarının yoğun bir şekilde gözetim altında tutulması, günümüzde artık diyabetli kadınların da sorunsuz bir gebelik geçirmelerine ve sağlıklı bir bebek doğurmalarına olanak tanıyor.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir