in

Hamilelikte Bacak Krampları ve Varislere Karşı Önlemler

Gönderi paylaş:

Hamilelik ilerledikçe bacaklara binen yük de gün geçtikçe artar. Buna rağmen bacakların hamilelik süresince ve sonrasında güzel kalmaları sağlanabilir. Bacaklardaki ağırlık hissi ve ayak bileklerindeki şişmeler varis başlangıcına işarettir. Hamilelikte rahime daha fazla kan gitmesi için kan miktarı bir buçuk kat artar, böylece bebeğe gereken oksijen sağlanmış olur. Damarlar da bu kullanılmış fazla kanı yer çekimine karşı koyarak kalbe geri götürmek zorundadır. Bazen kan damarlardan dokulara sızabilir ve bileklerde şişme olur.

Hamilelikte bacak şişmelerine karşı önlemler

Bacakları mümkün olduğu kadar dinlendirmek gerekir. Bacaklarınızın altına yastık koyarak yatabilirsiniz. Böylece kan dolaşımı sağlanmış olur. Sürekli oturmak veya ayakta durmaktan kaçınmalısınız.

  • Yürüyüşe çıkmalısınız. Sert adımlar ve biraz hızlı bir tempoda yürümek faydalıdır. Yüzmek, merdiven çıkmak da kan dolaşımını harekete geçirir.
  • Damarları güçlendirmek için sabah ve akşamları sıcak ve hemen ardından soğuk duş yapabilirsiniz. Önce ayaklardan başlamalı ve yavaş yavaş baldırlara doğru çıkmalısınız. Sıcak banyolar ve saunalardan kaçının.
  • Bacaklarınızı, her akşam özel masaj ürünleriyle kremlenmelisiniz. Masaja dairesel hareketler yaparak önce ayak tabanlarından başlayın.

Damarlar oluşur Bacaklarda damarların oluşmasının birçok nedeni vardır. Hormonal değişim nedeniyle dokular ve kanın geri akmasını engelleyen damar kapakları esner. Veya büyüyen rahim o bölgedeki damarlara baskı yapar. Bunun sonucunda da birikmiş olan kan, bacak damarlarının esnemesine ve belirginleşmelerine neden olur. Eğer ağrı varsa hemen bir doktora başvurulmalıdır. Özellikle ilk hamilelik damar sistemine zarar verebildiğinden önlem almak çok önemlidir;

  • Kanın akmasını engelleyebilecek duruşlardan kaçınmak gerekir. Örneğin bacak bacak üstüne atmak gibi.
  • Her akşam beş dakikalık jimnastik yapılmalıdır. Oturun ve ayağınızla sekiz çizin. Bu hareketi yaparken sadece ayak ve ayak bileğini hareket ettirin. Bu hareketi her ayakta on kez tekrarlayın.
  • Yatarken ayaklarınızın biraz yüksekte olmasına özen gösterin.
  • Doktordan size uygun varis çorabını tavsiye etmesini isteyin. Yataktan kalkmadan yani ayaklarınıza yük binmeden, varis çoraplarınızı giyin.

Hamilelikte bacaklardaki uyuşma ve kramplar

Bunun tipik işaretleri bacaklarda uyuşma ve gerginlik hissidir. Buna bağlı olarak çoğu zaman sıcaklık ve bacakları hareket ettirme hissi de vardır. Bunların bedenin aşırı yorulmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Fakat ilginç olan doğum yaklaştıkça bu şikayetler de kendiliğinden ortadan kalkar. Çünkü kadınlar bu dönemde daha fazla dinlenir.

  • İhtiyaç duyulduğunda bacaklarınıza soğuk duş yapabilirsiniz. Yatmadan önce, küvete doldurduğunuz bir miktar soğuk suda yürüyün.
  • Ayakkabılarınızın iyi oturmasına dikkat edin. İçi kürklü çizmeleri sadece gerçekten çok soğuk havalarda giyin. Aksi takdirde ayaklarda isi birikir.

Hamilelikte baldırlara kramp girmesi

Baldırlara kramp, daha çok hamileliğin son üç ayında özellikle geceleri girer. Bunun nedenleri arasında kan dolaşımı bozuklukları, tuzsuz besinlerle beslenme, kalsiyum veya magnezyum eksikliği gösterilebilir. Oluşan krampı çözmek için ayak parmaklarınızın altını elinizle tutup bastırın. Ayağınızı yukarıya doğru çekin böylece kramp geçer. Kan akışını sağlamak için masaj yapın ve o bölgeyi sıcak tutun. Krampları önlemek için ise;

  • Ayak parmaklarınızı aşağı doğru bastırmayan hafif bir yorgan seçin.
  • Araştırmalar, hamile kadınlarda magnezyum ve kalsiyum eksikliği olduğunu gösteriyor. Her gün mümkün olduğu kadar süt içmeye çalışın, yoğurt, sebze, balık gibi besinler yemeye özen gösterin.
  • Topukları alçak ayakkabılar giymeye dikkat edin.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir