in

Hamilelikte Alerjik Rinite Karşı Bitkisel Tedavi

Gönderi paylaş:

Hamilelik esnasında alerjik rinit belirtileri ortaya çıkabilir. Hamilelikte alerjik rinite karşı bitkisel tedavi oldukça önem kazanır.  Özellikle ilk trimester dediğimiz ilk 3 ayda ilaç kullanımı kesinlikle sakıncalıdır. Hamilelikte alerjik rinitin temel tedavisi korunmadır.

Her ne kadar polenler rüzgar ile her tarafa kolayca ulaşabiliyorsa da bahar aylarında polenlerin uçuştuğu esintili günlerde kapalı yerlerde kalmayı tercih etmek, kapı ve pencereleri kapalı tutmak, polen filtreli klimalar kullanmak alınabilecek kolay, ucuz etkili olacak tedbirlerdir. Ciddi vakalarda alerjik reaksiyona sebep olduğu kesin olarak tespit edilmiş bitki örtüsünün mümkünse bulunmadığı coğrafi bölgelerde ikamet etmek sorunun çözümüne yardım edecektir.

Bitkisel tedavilere başvurmadan önce şu hususu gözden çıkarmayın. Hamilelikte bitki çayı dahi olsa hekiminize danışmadan hiç bir tedavi uygulamamalısınız.  Hekiminize danışın işte nane çayı içebilirmiyim diye o sizi zaten yönlendirecektir işte kullanmanızda sakınca yoksa bitkisel tedavi uygulayabilirsiniz ancak yok kullanmayın derse ısrarla kullanmayın. 

Hamilelikte alerjik rinit belirtileri nelerdir?

Alerjik rinitli hamilelerde en sık karşılaşılan şikayetler; burunda kaşıntı, hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı olarak beliriyor.

Bu belirtiler, hastalarda farklı düzeylerde bulunabilir fakat tüm hastalarda az yada çok beklenen şikayetlerdir. Ayrıca alerjiye sebep olan madde ile temas sonrasında gözlerde kaşıntı ve sulanma, damak veya boğazda kaşıntı, öksürük de ortaya çıkan yakınmalardır.

Vücuda girdiği zaman alerjik rinit şikayetlerine yol açan ve allerjen adı verilen bu yabancı maddeler “mevsimsel” ve “yıl boyu” olmak üzere iki guruba ayrılabilir.

Yıl boyu etkili alerjenler; ev akarları, küf mantarları, hayvan döküntüleri ve hamam böcekleri gibi ev ortamında karşılaşılabilen, aşağı yukarı tüm yıl boyunca alerjik rinit şikayetlerinin sürmesine neden olan guruptur. Bu grup hastalarda alerjik rinitli hastaların önemli bir kısmını oluşturur, ev ortamındaki alerjenlerin uzaklaştırılması korunma ve tedavide önemli bir yer tutar.

Alerjik rinite ne yol açar?

Alerjik rinite polen adı verilen ot, ağaç, çiçek tozları neden olur. Polenler, özellikle Mart-Haziran ayları arası bahar mevsiminde önem kazanıyor. Bu dönemde havada asılı duran ve uçuşan polenler hassas kişilerde alerjik nezle belirtilerinin ortaya çıkmasının da nedeni.

Alerjik rinit belirtileri yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabiliyor. Fakat ergenlik döneminde başlama oranı daha yüksek. Genetik bir yanı olduğu da düşünülüyor. Çünkü araştırmalar, alerjik rinitli yetişkinlerin çocuklarında bu hastalığın oluşma oranının fazlalaştığını gösteriyor. Anne ve babadan birinde alerjinin varlığı çocuk için bu olasılığı % 29’a, her ikisinde de olması ise % 47’e taşıdığını ortaya koyuyor.

Burun tıkanıklığı birçok soruna yol açıyor

Alerjik rinitin klinik önemi burun tıkanıklığı ve ona bağlı komplikasyonlarla olan ilişkisine bağlıdır. Burun tıkanıklığı nedeni ne olursa olsun uyku bozukluklarına sebep oluyor. Bu da gün boyu yorgunluk, uykusuzluk nedenidir. Burnu tıkalı kişiler doğal olarak ağız yoluyla solunumlarını sürdürürler.

Alerjik rinit,  bakteriyel sinüzit gelişmesinde de rol oynar. Buna bağlı baş ağrısı, ateş, halsizlik gibi enfeksiyon belirtileri tabloyu kötüleştirebilir.

Bir diğer istenmeyen yan etkisi de öztaki kanalının fonksiyonunu bozarak orta kulak hastalıklarına yol açmasıdır. Bunlarda kulak ağrsı, işitmede azalma kulak akıntısı şeklinde karşımıza çıkabilir.

Hamilelikte Alerjik Rinitte Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Özellikle duman olan ve tozlu mekanlardan uzak durulmalı.
  • Kaliteli polenleri geçirmeyen özel maske kullanımı
  • Sigaradan hamilelikte kesinlikle uzak durulmalı.
  •  Özellikle yaşam alanlarını yani odaların nem ve ısı seviyesi optimal düzeyde olmalıdır.
  • Açık alanlardan ziyade daha kapalı alanlarda aktivite yapmak.
  • Toz ve polen tutan battaniye ve örtüler yerine daha toz tutmayan örtüleri tercih etmek.
  • Evcil hayvanlarınızın bakımını ev dışında yaptırmak.
  • Ev içinde bitki vb. çiçek yetirtirmemek.
  • Evde pelüş diye tabir edilen ürünler kullanmamak.
  • Polen filtreli elektrik süpürgesi kullanmak.

Hamilelikte alerjik rinite hangi bitkisel tedavi iyi gelmektedir?

  • Aloevera bitki özüyle yapılmış doğal sular: Vücudumuzun savunma sistemini güçlendiren temel besinlerle doludur. Bununla birlikte enfeksiyon önleyici bir bariyer oluşturan özelliklere sahiptir. Bu özellikleriyle alerji belirtilerini azaltır.
  • Zencefil özü çayı: Balgam söktürücü ve antihistaminik özelliklere sahip yağlar içerir ve bu özellikleriyle alerjik rinit belirtilerini azaltmak için kullanılır. Zencefil çayı genzinizi rahatlatarak baş ağrısını hafifletir.
  • Yeşil Çay: Yaşil çaydaki antiokisdanlar ile vücudun histamin üretimi yavaşlar ve alerjik rinit belirtileri şiddeti azalır. Yeşil çay tahriş olmuş genizdeki aşırı balgamın neden olduğu tıkanıklığı durdurarak kişiyi rahatlatır.
  • Elma sirkesi: Elma sirkesi ve bal içeren bir sıcak içecekle alerjik rinit belirtileri azalır. Elma sirkesi  antibiyotik ve eantihistaminik özellikleriyle vücudunuzun iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Alfalfa Suyu: Vücudumuzun histamine verdiği tepkiyi engelleme özelliği olduğundan alerjik rinitte burun kanallarını rahatlatan özelliklere sahiptir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklerizde vardır.
  • Nane çayı:Özellikle alerji için nane çayı birebirdir ve burun tahrişine çok iyi gelir. Nane çayı hem nemlendirici, ham rahatlatıcı, mukoza zarını rahatlatıcı özelliklere sahiptir.
  • Çörek Otu: Çörek otu nadir bulunan alerjik rinite iyi gelen önemli bitkidir.
  • Soğan: Soğan evet bildiğimiz soğan, antialerjik, antihistaminik ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı alerjik rinit için bir tercih sebebidir.
  • Sarımsak: Sarmısak da alerjik rinit tedavisinde kullanılan antihistaminik özelliklere sahiptir ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle tercih edilir.
  • Zerdeçal: Bağışıklığı artırdığı, antioksidan özellikleri ve antienflamatuar özellikleri nedeniyle alerjik rinitte tercih edilen önemli bir ajandır.
  • Isırgan Atu: Isırgan otu gerçekten mucizevi bir bitki. Kaşıntı, burun tıkanıklığı ve alerji belirtilerini azaltan önemli özelliklere sahiptir.
  • Fesleğen Yağı: Vücuda etki eden  alerjenlerin  etkilerini azaltır.
  • Keçiboynuzu: Keçiboynuzu da genizdeki kaşıntılara iyi gelmektedir.
  • Lavanta: Lavantada genizdeki kaşıntı ve akıntılara iyi gelmektedir.

Her ne olursa olsun hamilelikte hekiminize danışmadan hiçbir ilaç ve tedavi uygulamamanız gerektiğini unutmayın. Hamilelikte bitki çayı dahi olsa hekiminize danışmadan hiç bir tedavi uygulamamalısınız.  Hekiminize danışın işte nane çayı içebilirmiyim diye o sizi zaten yönlendirecektir. 

Sağlıcakla Kalın.

 

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir