İçindekiler
Birçok kadının gebeliğin son haftalarında ve doğumdan hemen sonra hemoroid sorununu yaşadığını belirtiyor. Hemoroidler büyük acı verir. Hatta bazen o kadar çok acı verirler ki, anne adaylarının mutlu beklentilerine bile gölge düşürebilirler. Ya da lohusalık döneminde bir anneyi ilk başlarda yaşanılan emzirme problemlerinden daha fazla oyalayabilirler.
Ayrıca birçok insan bu rahatsızlıklarını utanç verici bulur. Diğer bütün hastalıklarda bir doktora başvurup rahatsızlığın giderilmesini çalışılırken, kişiler bu konudaki rahatsızlıklarını jinekologlarıyla bile konuşmaktan hoşlanmazlar. Maalesef birçok jinekolog da doğum öncesi yaptıkları kontrollerde hemoroid problemi ile karşılaştıklarında susmayı tercih ediyor.
Hemoroid nedir?
Bu kelime ile toplardamar ve arterlerden oluşan, küçük ve yumuşak dolgulara neden olan damar kitlesi ifade edilmektedir. Bunlar tıpkı bir arı peteği gibi iç içe olduklarından makat kanalını daraltırlar. Bunlar sadece büyük tuvalet ihtiyacını giderirken birbirlerinden ayrılırlar. Yani hemoroid birçok insanda bulunabilir ve dolayısıyla bir hastalığın göstergesi değildirler.
Bir hamilelik söz konusu olduğunda bebeğin büyüyebilmesi için annenin vücudu özel bir hormon salgılayarak hücrelerin yumuşamasına yol açar. Hormon alışverişi vücudun her bölümünde aktif durumdadır, hatta esnemelerin olmadığı bölgelerde bile bu dönemde esneme görülür. Sonuç olarak bütün vücuttaki toplardamarlar hücrelerin etrafını tam olarak sarmadıklarından yumuşarlar. Bu, makat için hemoroidlerin daha çok kanla dolması ve büyümesi anlamına gelir.
Hemoroidler ne zaman ağrı yapar?
Büyüyen damar kitleleri normal damarlardan daha az esnek olduklarından büyük tuvalet ihtiyacı görülürken dışa doğru beze oluşturabilirler. Bunun sonucu olarak, hemoroidler olmaları gereken yerlerde değillerse bağırsak hareketleri gerekli masajı yapamaz ve kan pıhtıcıkları oluşur. Kaşıntıların ve tuvalet ihtiyacı görülürken meydana gelen yanmaların sebebi ise damarlarda kan birikintilerinin oluşmasındandır.
Bazen tuvalet ihtiyacı sırasında bu kan pıhtıcıkları yırtılarak kanamalara neden olabilirler. Ancak bu durum birikintinin boşalmasına ya da rahatlamasına neden olmaz, çünkü hemen ardından damara tekrar kan dolarak yeni bir birikintiye neden olur. Hemoroitte meydana gelen yırtık tam olarak düzelmez ve bir sonra ki tuvalet ihtiyacında tekrar açılır.
Doğum esnasında esneyenler sadece vajinada bulunan kaslar değildir, aynı zamanda idrar borusu ve kalın bağırsakta da aşırı derecede esneme görülür. Doğum sancısı hemoroidlere daha fazla kan pompalar, beraberinde görülen aşırı baskı sonucunda da hemoroidler için tek çare dışarı çıkmaktır. Bu nedenle doğumdan sonra ki ilk günlerde büyük tuvalet ihtiyacını görmek isteyen pek çok kadın bu sorunları yaşar. Bu nedenle tahriş olan hücrelere tekrar baskı uygulamak doğru değildir.
Hemoroide karşı ne yapabilirsiniz?
Hemoroid ile ilgili problemler arttığında akla ilk gelen bir ameliyattır. Ancak pek çok kadın hamileyken ya da lohusalık dönemindeyken böyle bir müdahaleyi istemez. Zaten bu zorunlu da değildir. Hemoroid’e ameliyat ile müdahale ancak hemoroid erken doğum sancılarına neden oluyorsa düşünülebilir. Ama hemen hemen bütün kadınlarda hemoroid doğumdan 3 – 4 ay sonra kendiliğinden kaybolur. Fakat yine de hamile biri olarak bu sancılara tahammül etmek ya da kendiliğinden geçmesini beklemek yerine yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.
Hemoroidlerin geri itilmesi
“Parmak terapisi” de denilen bu yöntem oldukça etkilidir. Büyük tuvalet ihtiyacından sonra makat itina ile temizlenir ve el ile hissedilebilen bu yastıkcık dikkatlice bağırsağa geri itilir. Bu işlemde herhangi bir hatanın yapılması söz konusu değildir. Önemli olan bu işlemi dikkatle ve hafifçe yapmaktır. Acı hissettiğiniz an yeterince geri ittiğinizi anlayabilirsiniz.
Hemoroidi olduğunu bilen kadınlar doğumu yaptıracak olan kişiye bu problemden sözetmelidirler. O zaman doktor, sezaryen gerekliyse bu sorun ile de ilgilenebilirler. Sezaryen operasyonuna son verilirken hemoroid de kalın bağırsağa geri itilebilir. Bu bölge zaten uyuşmuş olduğundan acı da hissedilmez.
Leğen kemiğinin çalıştırılması Doğuma hazırlık kurslarında anne adaylarına leğen kısmında bulunan kasların çalıştırılması öğretilir. Yapılan bu çalışma ile leğen kısmında bulunan 3 çevre kasının gerilme ve gevşetilme işlemi de öğrenilir.
Hemoroid ile ilgili problemi olanlar bu şekilde damar kitlelerinin dışarı çıkmasını engelleyebilirler. Bu sık sık tekrar edilebilen basit bir egzersizdir. Otururken, yürüken veya ayakta dururken, hatta yatarken bile makat kaslarını bilinçli olarak içe doğru çekebilir ve tekrar serbest bırakabilirsiniz.
Sindirimi kolay besinlerle beslenin
Büyük tuvaletin sert olması hemoroidin yırtılmasına ve ağrıların artmasına neden olur. Doğumdan sonra ki ilk günlerde tuvalet ihtiyacını kolaylaştırmak için lavman yapılabilir. Bunun dışında beslenmenize de dikkat edin.
Oturma banyoları En iyisi her tuvalet ihtiyacının görülmesinden sonra ılık su ile oturma banyosunun uygulanmasıdır. Eğer ağrılar çok yoğun ise bu banyoyu günde 3 – 4 kez yineleyebilirsiniz. Bunun için suya papatya içeren bir preparat ekleyebilirsiniz. Bu banyo için klozetinize uygun büyüklükte plastik bir oturak temin edebilirsiniz.
Özel merhemler Bu tür merhemleri jinekoloğunuzdan temin edebilirsiniz. Hemoroid merhemlerin içeriğinde ağrılı hücreyi kısa süreli uyuşturan etkin maddeler vardır.
Doğru beslenme büyük tuvalet ihtiyacının giderilmesini kolaylaştırır
Özellikle lifli gıdaların fazla alındığı dönemlerde bol su içilmesinde fayda vardır. Günde en az 2 litre su içilmelidir. Anason, rezene, mürver veya kimyon çayları sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakta gaz oluşumunu engeller. 1 çay kaşığı anason, rezene veya kimyonu ezin sonra 1/4 litre sıcak suya koyun ve demlenmesini bekleyin. Sabahları 1 yemek kaşığı keten tohumu yiyip üzerine bir bardak su için. Çavdar ekmeği yemeye özen gösterin Tatlandırıcı olarak süt şekeri kullanın Akşamları 2 veya 3 tane kuru erik ya da kuru inciri bir bardak suya koyun ve sabah kalkınca yiyin, suyu da için Dikkat: Çay, kahve, kakao, kola, çikolata, şekerleme, pasta ve az su içmek kabızlığa nedendir.
Sağlıcakla Kalın.