Hamilelik dönemi, anne olmak isteyen her kadının normal yaşam biçimini değiştiren bir süreçtir. Bu süreçte anne adayındaki olası değişiklikler hem anne adayında hem de anne karnında gelişip büyüyen bebek için çok önemlidir. Hamilelik takibi mümkün olduğunca verimli, sağlıklı ve güvenli bir gebelik dönemi geçirilebilmesi için düzenli olarak yapılmalıdır. Eşler henüz bebek sahibi olmayı düşünürken hamilelik takibini yapmaya başlamalı ve anne adayı hamilelik öncesinde yapılması gereken tüm prosedürleri öğrenmelidir. Bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için uzmanlar, anne adaylarına hamile kalmadan önce tavsiyelerde bulunabilir ve anne adaylarını hamilelik için hazırlayabilir.
Örneğin: Eğer anne adayının sigaraya, alkol vb. sağlığa zararlı alışkanlıkları varsa, o zaman uzman doktor tarafından uyarılır. Sigara içme ve alkol gibi alışkanlıklardan vazgeçmesi tavsiye edilir. Yine gebe kalmadan önce folik asit almak bebeğin sağlığı için çok iyidir, bu durum doktor tarafından anne adayına bildirilecektir.
Doğumdan sonra bebeğin takibi:
Hamilelik takibi, anne adayının bebeğin tüm hareketlerini, reaksiyonlarını, büyümesini ve gelişimini aylık olarak, bazen de haftalık olarak risk bazında, hamilelik sırasında ve sağlıklı bir süreç içerisinde izlemesini amaçlar.
Hamilelik takibi için önemli noktalar:
Önce bebeğin ve hamile annenin sağlıklı olup olmadığı incelenir. Bebek haftalık olarak takip edilir, bebeği doğduğu andan itibaren izlemek ve şu anda hangi haftada olduğunu belirlemek Hamilelik sırasında oluşabilecek riskler tartışılır ve hamile anneye gerekli uyarılar iletilecektir. Hamile anne adayının yaşayabileceği herhangi bir bozukluğu tespit etmek ve varsa almak Doğum yapma yöntemleri hakkında bilgi vermek ve anne adayının ne zaman doğum yapacağını belirlemek. Bekleyen anne, öğretici bilgi sağlayarak eğitilecektir.
Erken doğum riskine karşı hazırlık yapılmalıdır
Hamilelik takibinde önce annenin hamile olup olmadığı öğrenilir. Hamilelik testinden sonra, kendi alanında uzmanlaşmış bir jinekolog tarafından gerçek takibe başlanır. İlk muayenede hamileliğin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Daha sonra, doktor birkaç test için hamile anneden kan örnekleri alır. Kanda incelenen bulaşıcı hastalıkların, rutin biyokimyasal testlerin ve tam kan testlerinin belirlenmesi istenecektir. Ultrason takibi için kalp ritmi, bebeğin kesesi ve yapısı gözden geçirilecektir. Bebeğin boyutları izlenecek ve yaklaşık gelişimi tespit edilecektir.
Hamilelik takibi için haftaların önemi

Bebeğin hamilelik sırasında ilk haftadan son haftaya kadar takip edilmesi gerekir. Ancak, hekimin muayenesi her hafta için gerekli olmayacaktır. Herhangi bir ekstra durum olması durumunda, bebek haftalık izlemeye alınacaktır. Aksi takdirde, her şeyin normal seyri sonucu ayda bir muayene yeterli olacaktır. Bazı haftalarda (üçlü tarama testi) yapılması gereken testler sırasında, gerekli ultrason sonuçlarında ve bebeğin ense saydamlığının ölçüldüğü zamanlarda takibi sürdürmek daha yararlı bir fikir olacaktır.
Son 3 aylık dönemde hamilelik takibi:
Bu aylarda hamile annenin psikolojik durumu, bebeğin gelişimi, artan kiloları ve ortaya çıkan ihtiyaçlar nedeniyle daha da kötüleşecektir. Durum böyle olunca da anne karnındaki bebeğin gelişimi de olumsuz yönde etkilenecektir . Anneye son 3 ay boyunca çevresi tarafından daha fazla özen gösterilmelidir. Anne adayına, onu sakinleştirecek, heyecanlanmasını önleyecek, psikolojik durumunu iyileştirecek bir uzman jinekolog eşlik etmelidir. Bebeğini bekleyen anne doktoru sayesinde bilinçli olarak atması gereken tüm adımları özgüvenli bir şekilde atacaktır..
Hamileliğin 9. ayında izlenecek prosedürler:
Bebeğini bekleyen annenin sıvısı tahliye edildiğinde mümkün olduğu kadar çabuk hastaneye götürülmesi gerekir. Bebek hareket etmiyorsa veya tekme atmıyorsa, acilen hastaneye gidilmelidir. Hamile annenin kanaması varsa, bu aynı zamanda doğum başlangıcının en belirgin işareti olabileceğinden anne acilen hastaneye götürülmelidir. Düzenli olarak hissedilen ağrılar artarsa ve ağrı aralıkları giderek kısalırsa, hamile anne adayı acil olarak hastaneye götürülmelidir