in

Hamilelik Süreciyle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Gönderi paylaş:

Hamilelik Süreci anne adayları 9 aylık hamilelik sürecinde fizyolojik ve psikolojik birçok değişiklikle karşılaşırlar. Bu 9 aylık değişim süreci tıpta üçer aylık periyotlara bölünerek 3 ayrı süreç olarak izlenmekte olup yine 3 ana konu başlığını şeklinde incelenir. Üçer aylık dönemlerdeki spesifik değişikliklere değinmeden önce bu dönemleri hangi ana başlıklarda değerlendirmek gerektiğini bilmek önemlidir. 

Birinci ana başlık vücut ağırlığındaki değişimleri inceler.

9 aylık süreçte anne adayı vücut ağırlığının %25’i kadar kilo alır. Bu artış ortalama 10-16 kg olarak baz alınır. Ağırlık artışına sebebiyet veren etkenler fetüs, plasenta, amnion sıvısı, göğüs ve rahimdeki sıvı artışı, kas kütlesi, yağ kütlesi artışları, kan ve diğer vücut sıvılarındaki artışlardır.

İkinci ana başlık sistemlerdeki değişikliklerdir.

Bu sistemler üreme, boşaltım, solunum, dolaşım, kas-iskelet ve hormonal sistemlerdir. Rahim kapasitesi bebekle beraber artar, böbrekler büyür, oksijen tüketimi artarken akciğerlerin kapasitesi azalır, vücuttaki kan oranı artarken kan hücreleri kansızlığa neden olabilecek kadar azalır. Vücut ağırlığındaki değişimle birlikte karın kasları ve eklem bağları gevşeyebilir ve son olarak hormon düzeylerinde ciddi değişiklikler olur.

Hamilelik Süreci Son ana başlık duruş (postür) değişikliklerini inceler.

Artan vücut ağırlığı, ağırlık merkezini öne ve yukarı kaydırmakla birlikte ağırlığın büyük bir kısmının topuklara binmesine neden olur. Boyun ve omuzlar öne doğru çıkarken, büyüyen karın bel çukurluğunda artış yaratabilir.  Bahsettiğimiz 3 ana konu başlığı 9 aylık hamilelik sürecinin her 3 ayı için bir dönem oluşturacak şekilde incelenir.

Hamileliğin ilk 3 ayını kapsayan birinci dönemde vücut ağırlığında ve postürde ciddi değişimler görülmez. Hormonal değişiklikler başlar ve metabolizmada hızlanma gerçekleşebilir. Hormonal değişiklikler nedeniyle vücutta kalsiyum ihtiyacı, halsizlik ve yorgunluk hissi artar. Gün içerisinde daha çok uyuma isteği baş gösterir. Göğüslerde büyüme ve hassasiyet gözlemlenir. Bu 3 ay baş dönmesi bulantı ve kusmaların yoğun olduğu dönemlerdir.

Hamilelik Süreciyle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Hamileliğin 4, 5 ve 6. aylarını kapsayan ikinci dönemde kilo artışı başlar ve karın belirginleşmeye başlar. Vücutta C vitamini ve demir ihtiyacı artar. Metabolizma eski hızına döner bazen daha da yavaşlayabilir. El ve ayaklarda ödem kaynaklı şişkinlik, ağrı ve uyuşma gözlemlenebilir.  Göğüs uçlarında renk değişikliği ve sarımsı bir akıntı olabilir.

Hamileliğin son 3 ayını kapsayan üçüncü dönem kilo artışının ve buna bağlı postür değişikliklerinin en fazla görüldüğü dönemdir. Bel, diz, sırt ve bacak ağrılarında artış gözlemlenir. Metabolizma yeniden hızlanır ve doğum pozisyonuna geçen bebeğin de etkisi ile sık sık tuvalete çıkma isteği artar.

Anksiyete ve migren atakları artış gösterirken büyüyen bebeğin kaburgalara yaptığı baskı sebebiyle nefes alıp verme hızı artış gösterdiği için solunum güçlükleri çekilebilir. Östrojen hormonunun yüksek artış göstermesi nedeniyle vajinal akıntılarda da artış olur. Kalp atış hızınız artar.

El ve ayaklarda ödem kaynaklı şişkinlik, ağrı ve uyuşma gözlemlenmeye devam eder. Hormon düzeylerindeki değişimlerin fazlalığı duygusal dalgalanmalara sebep olabilir. 9. Ayın ikinci haftasında amniyon zarının açılması ile sıvı gelmeye başlayabilir, üçüncü haftasında sancılar artar ve son haftada rahim ağzı evre evre gerekli açıklığa ulaşır. Artık anne ve bebek doğuma hazırdır.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir