in

Hamilelik Sırasında Vajinal Akıntı

Gönderi paylaş:

Adet döngüsüne bağlı olan hamilelik öncesi ya da sırasındaki vajinal akıntı, kadınların yaşamlarının diğer evrelerinde gördükleri akıntılardan farklı olabilir. Fakat görülen akıntılar çoğu zaman normaldir. Hamilelikte görülen fazla miktardaki akıntılar, çoğu zaman herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. Yine de şüphelenilen bir durum söz konusu ise doktorunuza görünmenizde fayda vardır.

Açık süt rengindeki akıntılar, kadınların genellikle adet döneminden önce gördükleri akıntıya çok benzemektedir. Ancak hamilelikte görülen akıntı, hamilelik dönemi dışındaki akıntıya nazaran daha fazla miktarda kendini göstermektedir. Yoğunluktaki bu artış nedeniyle, birçok kadın kendini daha rahat ve güvende hissetmek için koruyucu ped ya da çift iç çamaşırı giymeyi tercih etmektedir.

Hamilelik sırasındaki vajinal akıntıdan korumak için ped kullanımı oldukça zararlıdır. Pedler o bölgeyi havasız bırakacağından ve sürekli olarak değiştirilmediğinde enfeksiyon riski taşıyacağından çokta güvenli sayılmazlar. Pedler yerine pamuklu iç çamaşırı giyilmesi hem enfeksiyonun önlenmesi için hem de genital bölgelerin temiz ve kuru tutulması için tavsiye edilmektedir.

Bölge temizliğine gelecek olursak, bölgeyi çok sık yıkamak vulvanın doğal koruyucu florasını ortadan kaldırabilir. Bakteri girişini kolaylaştırırken bakteriyel vajiniteye neden olur. Bölge temizliği için günlük duş ile yeterli olacaktır.

Bu tür akıntılar, kısmen östrojen üretiminin artması ve vajinal bölgede artan kan riski nedeniyle, hamilelik sırasında daha fazladır.

Vajinal akıntı hamilelikte ne zaman bir endişe olmalıdır?

Vajinal akıntı hamilelikte ne zaman bir endişe olmalıdır?
Vajinal akıntı hamilelikte ne zaman bir endişe olmalıdır?

Bu beyazımsı akıntının normal olması dışında, hamilelik sırasında enfeksiyon varlığını gösteren başka akıntı türleri de olabilir. Vajinit belirtileri kötü bir koku, yanma, kaşıntı, kızarıklık veya ağrı ile birlikte sarımsı, yeşilimsi veya kalın bir akıntının varlığında anlaşılacaktır.

Bu tür akıntılar gördüğünüzde doktorunuza gitmeyi ihmal etmeyin. Geçmişte bu tarz bir akıntı sebebiyle doktorunuza başvurmuş olabilirsiniz. Uygulanan tedavi her akıntıda aynı olmayabilir. Kafanıza göre eski verilen ilaçları kesinlikle kullanmamalısınız. Her ne olursa olsun doktorunuza danışmadan kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayın. Hamilelik döneminde olduğunuz için kullandığınız her ilaç sizi ve bebeğinizi etkileyecektir.

Doktorunuz doğum sırasında bebeğe bulaşabilecek maya enfeksiyonları için, uzman fitiller, jeller, merhemler veya vajinal kremler önerebilir.

Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonla karşı karşıya kalmanız durumda ise, kadın ve eşinin enfeksiyon tamamen ortadan kalkana kadar cinsel ilişkide bulunmaması önerilir.

Vajinal enfeksiyonları önleyebilmek için dikkat edeceğiniz birkaç nokta vardır. Kesinlikle tam hijyen beklememelisiniz. Orta derecede hijyen yetecektir. Vulva bölgesinin ıslak olmasını önlemek için de duştan sonra kurutabilirsiniz. Ayrıca sıkı sizi daracak kıyafetler giymekten de kaçının. Tuvalet temizliğinize dikkat edin ve her zaman temizliğinizi önden arkaya doğru olacak şekilde yapın. 

Tehlikeli Vajinal Akıntı

Akıntıların yanında, hamilelik sırasında parça düşmesi olması durumunda, acilen doktora gitmelisiniz. Parçalar akıntıdan kaynaklı değildir, özellikle de hamileliğin son döneminde meydana gelebilecek olan amniyon sıvısından kaynaklı olabilir.

Ayrıca hamileliğin sonunda mukoza akıntılarında ani bir artış yaşanabilir. Görülen akıntı kalın, şeffaf, sarımsı, kanla kaplı, pembemsi veya kırmızımsı tonlarda olabilir. Bu durum dökülmekte olan mukoza tıkanmasından kaynaklı olabilir. Tüm bunlar doğum anının yaklaştığını gösterir.

Ancak açıkladığımız gibi, hamilelik sırasında vajinal akıntı durumunda, olmaması gereken kayıpları da (beyaz, sütlü, kokusuz veya hafif bir kokuyla) ayırmak gerekir. Enfeksiyonun var olduğunu gösterebilecek her türlü durumda mutlaka doktorunuza danışın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir