in

Hamilelik Öncesi Yapılması Gereken Testler Nelerdir?

İçindekiler

Gönderi paylaş:

Hamilelik öncesinde yapacağınız muayenede hastalığınızın olup olmadığını anlamak için yapılması gereken testler vardır. Bu testler sayesinde bir hastalığınızın olup olmadığını öğrenmiş olursunuz. Yapılacak olan ilk muayenede ilk başta dikkatli bir şekilde öykünüz alınmaktadır ve şimdiki yaşınıza gelene kadar yaşamış olduğunuz önemli hastalıklar sorgulanmaktadır.

Yapılan daha sonraki testlerde ise kalp hastalığı, diyabet, karaciğer, böbrek hastalığı gibi sorunlarınızın olup olmadığı incelenir. Çünkü bu hastalıklara sahipseniz hem siz hem de bebeğiniz hamilelik sürecinde zarar görmüş olursunuz. Bu hastalıkların olup olmadığı incelendikten sonra jinekolojik hastalıklarına sıra gelir.

Myom, yumurtalık kisti, endometriozis gibi hamileliğinize engel olacak sorunların olup olmadığı araştırılır. Jinekolojik hastalıklar ile enfeksiyonlar bazı durumlarda hamile kalmanızda bazı zorluklara ya da hamilelik esnasında düşüğe neden olduğu için jinekolojik testleri yaptırmanızda fayda vardır. Doktorlar yapılan ilk muayenede evlenecek olan kişilere akraba olup olmadığını, ailelerinde sakat olup olmadığını sorarlar. Buradaki amaç genetik olarak bu hastalığa eğilimli olup olmadığınız öğrenmektir. Herhangi bir şüphe durumunda gerekli testler doktorunuz tarafından zaten yapılacaktır.

Hamilelik Öncesi Ultrason

Bir doktor rahim, yumurtalıklar, embriyo veya fetus gibi pelvik yapılarını incelemek için ses dalgaları kullanabilir. Aşağıda ultrason çeşitlerini ele aldık. Ultrason çeşitleri hakkında bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin.

Transabdominal ultrason:

Karın üzerine iletken bir jel sürülürek ses dalgalarını yayan el tipi bir değnek ile iç yapıları incelemek üzere sistematik bir düzende hareket edilir. Bu test dolu bir mesaneye ihtiyaç duyar, böylece söz konusu organlar mesane doldukça pelvisten kaldırılır. Hastadan testten bir saat önce başlayarak iki ila üç bardak su içmesi istenebilir. Fetus iyi geliştiğinde bu yöntem daha ileri gebelikler için en iyi sonucu verir. Gebeliğin uterus içinde olduğundan emin olmak ve ektopik bir hamileliği ekarte etmek için ilk trimesterde  vajinal bir tarama yaptırılabilir. Fetalin kalp atışını ve hareketini görselleştirmek ayrıca düşük riskini değerlendirmek de mümkündür.

Hamilelik Öncesi Yapılması Gereken Testler Nelerdir?
Tarama Testi Sırasında Ne Olur?

Vajinal tarama  uterusta birden fazla gebelik olup olmadığını da belirleyebilir. Gebeliğin geri kalanında taramalar, fetüsün yaşını ve gelişimini değerlendirmek, uterus içindeki pozisyonunu kontrol etmek ve 16 ila 20 hafta arasında fetal cinsiyetini belirlemek için kullanılabilir.

Ultrasonografi anne ve fetusun gelişimine engel olabilecek bir engel taşımaz Ultrason muayeneleri doktorlara doğru bir doğum tarihi belirlemelerinde yardımcı olur. İlk ultrasonun hamileliğin erken döneminde yapılması durumunda, tahmini doğum tarihi belirlenebilir.

Endovajinal veya transvajinal ultrason:

Uzun, ince, ses dalgası yayan bir nesne, vajina içine yerleştirilmiş iletken jel ile doldurulmuş bir prezervatifle kaplanır . Bu tip ultrason genellikle fetusun intrauterin yerini doğrulamak için hamilelik döneminin erken aylarında yapılır. Bu tip bir ultrason ayrıca kadının serviksinin yapısı ve erken embriyonik anatomisi hakkında da daha fazla ayrıntı verir.

Hamilelik Öncesi Hedeflenmiş Ultrason Testleri:

Hedeflenmiş ultrason muayenesi yani diğer adıyla seviye II ultrasonografi, fetal anatomisinin ayrıntılı  değerlendirilmesini sağlar. Diğer testlere veya geçmişe dayanan fetal problemler için endişeler varsa önerilir. Genellikle bir perinatolog tarafından yapılır.

Hamilelik Öncesi Nukal Kat Saydamlık Testleri:

Genetik bozukluklar için yapılan non-invaziv bir taramadır. Sertifikalı bir ultrason teknisyeni boynun arkasındaki kıvrımı ölçer. Ölçümler daha sonra bazı doğum kusurlarındaki risk faktörlerini hesaplamak için de kullanılır. Genellikle 10 ila 14 haftalık gebeliklerde yapılır ve ayrıca doğum kusurlarını da tarayan bir kan testi yapılır.

Hamilelik öncesi yapılması gereken testler;

  • Anne ve baba adayının kan grupları öğrenilir
  • Tam kan sayımı testi yapılır
  • Tam idrar tahlili testi yapılır
  • Mikrobik-serolojik testler yapılır
  • Hbsag testi istenir
  • Anti-hbsag
  • Anti- hcv
  • Anti-hıv I/II
  • Texoplasma lgm/lgG
  • Rubella lgM/lgG
  • CMV lgM/lgG
  • Açlık kan şekeri testi
  • Karaciğer ve böbrek enzimleri için test istenir
  • Ast, alt, ldh
  • Bun, kreatinin
  • Tsh ve bazen de Ft3 ve ft4 testleri yapılmaktadır.

Doktorunuz ile yaptığınız görüşmenin başka bir amacı ise anne ve baba olacak kişilerin nasıl bir yaşam sürdüklerini ve nasıl beslendiklerini öğrenmek içindir. Sahip oldukları alışkanlıkların bebeğe zarar verip vermeyeceği mutlaka araştırılması gerekmektedir.

Eğer sigara, alkol ya da herhangi bir zararlı madde kullanıyorsanız bunları tamamen bırakmanız gerekmektedir. Bunların kullanımının bırakılmadan hamile kalınmaması kesinlikle tavsiye edilmektedir. Alerjiniz varsa incelenir, kullandığınız ilaçlar tekrar kontrol edilir. Muayenenin son evresinde ise boy, kilo ve tansiyon kontrolleri yapılmaktadır.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir