Hamilelik öncesi spor, anne adayları için önemli bir yer teşkil etmektedir. Sporun hamilelik dönemini, doğum esnasını ve doğum sonrasını nasıl doğrudan etkilediği aşikardır. Hamilelik döneminde spor yapan bir kadının spor yapmayana göre doğum esnasında daha az zorlandığı da bir gerçektir. Tabi ki doğumu kolaylaştırmanın tek yolu spordan geçmez. Doğumun zorluğunu etkileyen birçok etken bulunmaktadır. Ancak hamilelik döneminde ve öncesinde spor yapan kadınlar çok daha şanslı doğumlar görecektir. Siz siz olun bebeğiniz ve kendi sağlığınız için spordan vazgeçmeyin.
Hamilelik Öncesi Spor
Hamilelik esnasında hangi tarz spor branşına yöneleceğinize karar vermek sizin tercihinize kalmıştır. Ancak her ne olursa olsun seçeceğiniz spor dalını yapmadan önce doktorunuza danışın. O sporu yapmamanızı gerektiren bir durum var mı öğrenin. En başta vücudunuzda olmayan şeyler spora başlayınca geliştiyse mutlaka sporu bırakın. Ağrılara, kanamalara neden olacak bir aktivite yaptıysanız mutlaka doktorunuza görünün.
Hamilelikte Yüzme
Bu spor kaslarınızı hafifletir. Yüzme vücudunuzu canlandırmak için ideal bir seçim olacaktır. Su, ağırlığınızı desteklediği için, kaslara ve bağlara büyük baskı uygulamaz, bu nedenle bu sporun uygulamasından fiziksel zarar görmeniz oldukça güçtür. Bazı doğum uzmanları, idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski sebebiyle yedinci ya da sekizinci aydaki aktivitenin azaltılmasını önerir. Diğer doğum uzmanları ise doğuma kadar herhangi bir ağrı ya da kanamanın bulunmadığı sürece aktivitenin azaltılmaması gerektiğini düşünmektedir.
Hamilelikte Yoga
Vücudun esnekliğini artırmak ve stresi azaltmak gibi birçok fayda sağlar. Bazı yerlerde, Yoga pratiği hamilelik egzersizleriyle birleştirilir. Yoga doğum kontrolünü sağlamayı ve doğum sırasında konsantre olmayı öğretir. Doğum stresinizin azalmasında ve doğum risklerini engellemede oldukça faydalı bir spor dalıdır.
Hamilelikte Tempolu Yürüyüş
Genellikle çok aktif olmamakla birlikte, mutlaka bir yürüyüş yapmanız önerilir. Günde 30-45 dakika düzenli yürüyüşler yapabilirsiniz. Bunun için rahat ayakkabılar giyin ve hafif, kısa adımlar atmaya çalışın. Kendinizi çok fazla yormayın.
Hamilelikte Dans
Vücudunuzu ritimlere bırakmak çok hoş bir aktivite olabilir. Çok fazla kuvvet veya sert egzersizle yapmadığınız sürece, hamilelik sırasında istediğiniz kadar dans edebilirsiniz.
Hamilelikte Golf
İdeal bir spordur çünkü yürüyüş yapıyorsunuz ve açık alandasınız, ancak muhtemelen göbeğiniz büyümeye başladığında bu oyunu sandığınız kadar rahat oynayamayacaksınız. Yine de hamileliğin özellikle ilk ayları için güzel bir aktivite olacaktır.
Hamilelikte Sauna
Tavsiye edilmez. Anne ve bebek için vücut sıcaklığını istenmeyen değerlere yükseltebilir. Bu sıcaklığı gebe kadınlar genel olarak iyi tolere edemez.
Hamilelikte Ata Binmek Sakıncalı mı?
Ata binmek hamile kadınlar için çok fazla risk taşır. Attan düşme olasılığı göz önüne alınacak olursa kesinlikle uzak durulması gereken bir spor dalıdır. Herhangi bir düşme olmadığı halde atın üzerinde yaşanan hareketlilik bile bebeği huzursuz edebilir. Bu sebepler ışığında hamile kadınlar spor ve aktivite amaçlı atları tercih etmemelidirler. Ama tabiki onları sevip, besleyip huzur bulabilirler.
Hamilelikte Aerobik
Çok fazla güç kullanmadıkları sürece normal olarak uygulanabilirler. Biraz daha kontrollü ya da duraklatılmış olarak pratik yapılabilir. Aslında, hamilelikte kaçınılması gereken şey, kadını düşmeye daha meyilli hale getirdiği için dönüşler ve karmaşık koreografilerdir. Eğer durumunuzu dikkate alıp uygulamanızdan dönüş ve karmaşık hareketleri çıkartırsanız hiçbir problem kalmayacaktır.
Hamilelikte Bisiklete Binme
Bisiklet, vücudun ağırlığını desteklediği için oldukça faydalıdır. Düşme riski için her türlü önlem alınmalıdır. Dışarda gezinti için kullanılan bisikletlerin yanı sıra daha çok salonlarda kullanılan sabit bisikletler tercih edilmelidir. Böylece herhangi bir çarpma ya da düşme olasılığı kalmayacaktır. Yaslanma yerleri bulunan statik bisikletler, hamile kadınlar için daha rahat bir pozisyon oluşturacağından daha idealdir.
Sağlıcakla Kalın.