in

Hamilelik Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

İçindekiler

Gönderi paylaş:

Hamilelik Öncesi özellikle yeni anne adayları için stres içeren bir dönemdir. Hamilelik, pek çok kadının hayalini kurduğu ve hayatında sadece bir ya da birkaç kez yaşayabileceği özel zamanlardır. Hamilelik döneminde yapılan her şey nasıl anne adayının ve bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Yine aynı şekilde bebek sahibi olmaya karar verildikten sonra hamilelik öncesinde yapılan birçok şey de anne adayı ve anne karnında oluşacak bebek için büyük önem taşımaktadır.

Bebek sahibi olmak için karar verildikten sonra hamilelik öncesinde birçok şeye dikkat edilmesi ve yapılması gereken şeylere uyulması hamilelik meydana geldiği takdirde annenin ve bebeğin daha rahat bir hamilelik süreci yaşamasına ortam hazırlamaktadır. Bu noktada kadın doğum uzmanları sağlıklı bir hamilelik süreci için hamilelik öncesinde de birçok hususa dikkat çekerek bu konularda dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Hamilelik bir bayanın yaşaması gereken en güzel dönemdir. Anne olmak ve vücudunuzu paylaşarak bir canlı dünyaya getirmek sizi çok mutlu edecektir. İlk tekmeleri, karninizin büyümesi ve doğum yaklaşması derken bir bakmışsınız ki hamilelik sürecinin sonuna gelmişsiniz.  Hamile olduğunuzu öğrendiğinizden itibaren hayatınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir. Zaten günümüzde vereceğiniz kan tahlili ile ne kadar süredir hamile olduğunuzu ve vücudunuzdaki hangi besinleri eksik olduğu gibi bir sürü bilgiye sahip olabiliyorsunuz. Bunların yan sıra, bebeğinizin boyunu kilosunu ilerleyen aylarda ultrason yardımı ile öğrenebiliyorsunuz.  Hamilelik sürecinin başından itibaren, planlı takip edilmesi sizi ve bebeğinizin gelişimini eksiklerini erkenden görüp müdahale edilmesine olanak sağlar.  Tüm bunlardan önce hamilelik dönemi boyunca sigara, alkol gibi zararlı olan şeyleri tüketmemeniz gerekir. Sağlıklı beslenme ve doktorunuza danışarak hafif egzersizler yaparak hamilelik sürecinde gereğinden fazla kilo almamayı önleyebilirsiniz.

Hamilelikte İlk 3 Ay Çok Önemli

Hamilelik süresindeki en önemli ve en tehlikeli zamanlar il 3 aydır. Bu süre zarfında hem bebeğin yaşama tutunması hem de annenin vücudundaki değişikliklere alışması için oldukça kritik bir dönemdir. İlk aylarda bebeğin gelişimi için oldukça büyük rol oynayan folikasit alımı dikkate alınmalıdır. Ayrıca bebeğin kesesinin oluşması ve kalp atışlarının dinlenmesi gereken haftalarda, annenin sakin olması ve kesinlikle strese girmemesi gerekir.  2 ve 3. Aylarda vücudunuzdaki değişen hormonlardan dolayı mide bulantısı ve mide yanması gibi problemler yaşamanız gayet doğal bir durumdur. Fakat mümkün oldukça ve çok gerekli olmadıkça ilaç kullanılmaması gerekir. Tabii ki kronik ve sürekli kullanılması gereken ilaçlarınız var ise,  bunu doktorunuza belirterek uygun şekilde kullanmalısınız. 

Ayrıca; Doğum esnasında kan kaybetme ihtimaliniz olduğu için her ay düzenli kan ve idrar testi vererek bu problemlerin önüne geçebilirsiniz. Anne olmak en güzel duyguların başında yer alıyor. Bu yüzden de hamilelik süresince yaşayacağınız birçok olası sorunları bu düşünceyi aklınızdan çıkartmayarak atlatabilirsiniz.

Hamilelik Öncesi Doktor Kontrolü Yaptırılmalı

Hamilelik Öncesinde Doktor Kontrolü Yaptırılmalı
Hamilelik Öncesinde Doktor Kontrolü Yaptırılmalı

Sağlıklı bir hamilelik dönemi için bebek düşünmeden en az önce mutlaka doktor kontrollerine gidilerek rutin kontroller yaptırılmalı ve kan değerlerine baktırılmalıdır. Bu kontroller sırasında vajinal smear, kültür ve kan testleri yapılarak anne adayının hamileliğe hazır olma düzeyi ölçülmektedir. Hamilelik öncesinde yapılan testler neticesinde anne adayının Hepatit-B, suçiçeği ve Rubella gibi aşılama yapılması gereken hastalıklara karşı bağışıklığın düzeyini ölçmeye yöneliktir.

Yapılan testler neticesinde bu hastalıklara karşı bağışıklık düzeyi düşükse anne adayına aşılama yapılmaktadır. Bu testlere ek olarak hamilelikten en az 3 ay önce yapılan kontrollerde uzman doktor hamilelikte sakatlıkların olmaması için folik asit ve çinko tavsiyesi yapmaktadır.

Hamilelik Öncesi Sigara ve Alkol Kullanımı Durdurulmalı

Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar hamilelik öncesinde ve hamilelik sırasında normal zamandan daha fazla zarar vermektedir. Eğer hamilelik düşünülüyorsa ve sigara kullanımı varsa anne adayı bu dönemde sigarayı mutlaka bırakmalıdır. Hamilelik öncesinde kullanılan sigara aynı zamanda hamilelik oluşturacak yumurtaların DNA’sına zarar verecektir. Şayet hamilelik döneminde de sigara kullanımına devam edilirse bu durumda bebeğin DNA sağlığı büyük ölçüde olumsuz etkilenecek ve akabinde zihinsel ya da bedensel sakatlıkları beraberinde getirecektir.

Hamileliğe karar verildiği takdirde alkol, vakit kaybetmeden bırakılmalıdır. Alkol kullanımının miktarı verilen zarar açısından önem arz etmemektedir. Çünkü hamilelik öncesinde kullanılan alkol dahi düşük oranlarını iki kata kadar arttırmaktadır. Ayrıca düzenli olarak alkol kullanımı yapan anne adaylarının bebeklerinde doğumdan sonra gelişim geriliğiyle birlikte kalp ve akciğer hastalıkları gibi hastalıklarının görülme oranı son derece yüksek olmaktadır.

Hamilelikten Önce Düzenli Beslenilmeli

Hamilelikten Önce Düzenli Beslenilmeli
Hamilelikten Önce Düzenli Beslenilmeli

Hamileliğe karar verildikten sonra hamilelik öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğer düzenli beslenme alışkanlığıdır. Hamilelik döneminde anne ve bebek sağlığı için düzenli ve doğru beslenme son derece önemlidir. Dolayısıyla da anne adaylarının bu alışkanlığı ve bilinci hamilelikten önce kazanmaları hamilelik sürecinin sağlıklı ve kolay geçmesini sağlayacaktır.

Hamilelik öncesinde öğünlerin protein, et, sebze ağırlıklı olarak tüketilmesi vücudun hamileliğe hazırlanması ve kan değerlerinin yükselmesi adına önemli olmaktadır. 

Hamilelik Öncesi İlaç Almadan Önce Doktora Danışılmalı

Hamileliğe karar verildikten sonra anne adayının kötü alışkanlıklarını bırakması, düzenli beslenmesi gibi aynı şekilde kullandığı ilaçlar da önemlidir. Hamilelik anne karnında oluşsa dahi anne adayı bunu hemen fark edemez ve dolayısıyla da anne adayı hamile olduğunu ortalama 4-5 haftalıkken öğrenebilmektedir.

Hamilelik öncesinde hamilelik şüphesine karşı anne adayı rastgele ilaç kullanmamalıdır. Şayet bir hastalık ve benzeri durumdan dolayı ilaç kullanılması gerekiyorsa öncelikle kadın doğum uzmanına danışılmalı ve hamilelik olmadığından emin olunduğunda doktor kontrolünde ilaç kullanımına başvurulmalıdır.

Doğuma Son Günler Kala Neler Yapılmalı?

İlk aylardaki korku ve telaşınız yavaş yavaş azalmış durumdadır. Artık bunların yerini yaklaşan doğum ve özlemle beklediğiniz bebeğiniz hayal etmek alıyor. Tabii ki ilk aylarda olduğu gibi son aylarda da tehlikeli durumlar ar. Bu yüzden doğum yaklaştıkça kendinizi çok yormamanız gerekiyor. Son aylara girdiğinizde düzenli kontrollere gittiğiniz doktorunuz ile sizin ve bebeğinizin durumuna göre hangi doğum yöntemini tercih edeceğinizi konuşabilirsiniz. Eğer bir sağlık probleminiz yok ise ve bebeğinizi son aylarda aldığı pozisyon normal ise, normal doğum en sağlıklısı olacaktır.  Birçok doğum yöntemi mevcut fakat ülkemizde en çok yaygın olan normal, sezaryen ve son günlerde popüler olan suda doğum yöntemi kullanılıyor.  Doğum yapmanıza son 1 ay kala erken doğum riskine karşı, bebeğinizin ve sizin kıyafetlerini hazırda bulundurmakta fayda var.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir