Vücudunuzda oluşmuş çatlakları, henüz kesin olarak yok etmenin mümkün olmadığını biliyoruz. Ancak, yeni çatlakların oluşma riskini en aza indirebilir ve var olan çatlakların boyutlarını küçültebilirsiniz.
Bir kadının hayatında yaşadığı en özel zamanlardan biridir hamilelik dönemi. Anne adayı olmanın verdiği heyecan ve mutluluk, kadınlara bambaşka duygular yaşatır. Ancak gerek hamilelikte, gerekse doğum sonrasında, kadınları hiç de göz ardı edilmemesi gereken problemlerin beklediği bir gerçek! Hamilelik boyunca ve sonrasında, vücudun belirli bölgelerinde görülen çatlaklar da, işte bu can sıkıcı problemlerden biri. Oysa anne adaylarını üzen bu çatlaklar, bazı tedbirler alınarak ve özel ürünler kullanılarak önlenebilir.
Neden çatlaklar?
Doğum sonrası çatlakları, derinin dayanıklılığını yitirdiği noktada ortaya çıkan şekil bozukluklarıdır. O halde öncelikle doğum sonrası çatlakları kimlerde, neden ve nasıl oluşur birlikte görelim..
- Genetik etkenler
Bir kadının annesinde, ablasında ya da diğer aile büyüklerinde bu problem söz konusu ise, çok büyük bir olasılıkla kişinin kendisinde de görülebilir.
- Cilt yapısının hassas olması
Genetik olarak bir problemi olmayan bazı kadınların ise, cilt yapıları son derece hassas, dayanıksız ve kuru olabilir. Bu nedenle, doğum sonrasında çatlaklara rastlanır.
Cildin dayanıklılığını zayıflatan nedenlerden biri de; çok? Sık ve hızla kilo alıp vermedir. Kilo alıp verirken, deri bir genişler, bir daralır. Bu da, cildin dengesini bozar ve dayanıklılığını azaltır. Özellikle, genç kızlık döneminde sık sık rejim yapan kadınlarda, doğum sonrası çatlaklarının görülme nedeni, bundan kaynaklanır.
- Hamilelik döneminde derinin dayanıklılığının azalması
Derinin belli bir dayanıklılık derecesi vardır. Özellikle ince, hassas ve kuru ciltlere sahip kadınların derileri, birden bire alınan fazla kilolara, gereken esnekliği gösteremez. Bu sebeple, hamilelik sonrasında yer yer çatlaklar görülür.
Nerede Hamilelik Çatlakları?
Doğum sonrası çatlakları, vücudun kilo almaya uygun bölgelerinde görülür. Yani, daha çok karında, kalçada, bacaklarda ve bacakların iç kısımlarında çatlaklar oluşur. Özellikle hamilelik döneminde, göğüsler normal formunun 2 – 3 katı kadar büyür. Göğüsler ince bir yapıya sahip oldukları için, bu bölge en sık çatlaklara rastlanan yerlerden biridir. Doğumdan sonra meydana gelen çatlaklar, enine ya da dikine çizgiler şeklinde olabilir. Bu çatlaklarda, birkaç milimden birkaç santime varan genişleme söz konusudur.
Çatlakları Önlemek İçin
Çatlak riskini azaltabilmek için alınabilecek birçok önlem var. Bunun için öncelikle hamilelik dönemi boyunca aşırı kilo almamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü ani ve aşırı kilo alımı, çatlak oluşumuna neden olan en önemli etken. Bu nedenle, hamilelik döneminiz süresince dengeli beslenmeli, cildinizi nemlendirmek için bol su içmeli ve hamileliğin üçüncü ayından sonra, düzenli olarak çatlakları önleyici krem kullanmalısınız. Çatlaklara karşı bakım ürünlerini, vücudunuza ellerinizle masaj yaparak yedirmelisiniz. Yumuşak kıllı bir fırça yardımıyla da, aynı etkiyi elde edebilirsiniz. Bunun için kendinize biraz zaman ayırmanız gerekebilir. Ancak, sadece ürün kullanarak çatlakların oluşmasını engellemek de pek mümkün değil. Bu nedenle, kullandığınız ürünlerle birlikte kan dolaşımını hızlandırmak için, masaj Şart. Ayrıca, kan dolaşımını sıcak – soğuk su şoku ile de hızlandırmanız mümkün.
Sağlıcakla Kalın