İçindekiler
Her çiftin arzusu, hamileliği sağlıklı bir şekilde atlatmaktır. Bu da ancak hamilelik öncesi bakımla mümkündür. Hamilelik öncesi bakım, özellikle bebek ve anne ölüm oranlarının hala yüksek olduğu ülkemizde son derece önemlidir. İstenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için, hamilelik öncesi tüm sağlık kontrollerinden geçmeli ve çeşitli hastalıklara karşı önlem almalısınız.
Aşılar Hastalıklara karşı korunmanın en etkin yolu aşılanmaktır. Hamile kalmadan önce yaptıracağınız aşılar ile hem kendinizi hem de bebeğinizi enfeksiyonlardan koruyabilirsiniz.
Kızamıkçık: Anne adayları için oldukça tehlikelidir. Çünkü yüksek ateş; düşük ve erken doğum riskini artırır, hatta bebeğinizin sakat doğmasına neden olabilir. Eğer çocukluk çağında bu hastalığı geçirmemişseniz, hamile kalmadan en az iki ay önce tek doz kızamıkçık aşısı yaptırmalısınız.
Hepatit B : Kronikleşmesi durumunda siroz ve karaciğer kanserine yol açabilir, hızla seyredip ölümle sonuçlanabilir. Bu virüsün hamilelik sırasında bebeğinize geçme riski çok yüksektir. Bu nedenle hamilelik öncesi hepatit B aşısı yaptırmanız son derece önemlidir.
Hamilelik öncesinde sağlık kontrolü şart
Hamilelik öncesinde yapılacak olan tetkiklerde kadının hamile kalmasını engelleyecek bir hastalığının olup olmadığına bakılır. Kronik bir hastalığı varsa tedavisi yapılır. Örneğin, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkların hamilelikten önce kontrol altına alınmaları son derece önemlidir. Aksi takdirde bebekte konjenital anomali riski artar, hatta bebeğin ve annenin yaşamı tehlikeye girebilir. Ayrıca, kalp, böbrek ve hipertansiyon gibi bazı hastalıkların ilerlemiş vakaları ölümle sonuçlanabileceği için hamilelik önerilmez. Kalıtsal hastalıklar nedeniyle bebeklerde doğumsal anomaliler görülebilir. Bu nedenle arkrabalarında veya yakın çevresinde anomali söz konusu olan kadınlar mutlaka genetik inceleme de yaptırmalıdır.
Hamilelik öncesi dişlerinizi kontrol ettirin
Hamilelik döneminde vücudunuzda gerçekleşen hormon düzenindeki değişiklikler, diş ve dişetlerinizi olumsuz yönde etkiler. Hamilelikte tükürükte artan asit oranı, diş minelerinin bozulmasına yol açar ve çürüklere neden olan bakterilerin işini kolaylaştırır. Bunun yansıra hamilelikte ortaya çıkan her türlü enfeksiyon, fetüs için zararlı sonuçlar doğurabilir. Ancak hamilelik öncesi yaptıracağınız diş bakımı ile bu sorunlardan kurtulmanız mümkün.
Hamilelik öncesi sigara ve alkolden uzak durun
Sigara kullanımı sadece sizin değil, bebeğinizin sağlığını da büyük ölçüde tehdit eder. Çok zehirli bir madde olan karbonmonoksit, alyuvarlardan oksijen emerek bebeğinize daha az oksijen gitmesine neden olur. Sigara dumanındaki zehirler, bebeğinizin gelişmesini ve plasentanın fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler. Bebeğinizin sakat, düşük kilolu, zeka düzeyi düşük doğma riski yükselir. Ayrıca bebeklerde doğum esnasında ya da doğumdan sonra meydana gelen ölüm riskleri, sigara kullanmayan annenin bebeğine göre daha yüksektir.
Sigara doğurganlığınıza da zarar verir. Tüm bu olumsuzlukları dikkate alarak, anne olmaya karar verdiğinizde sigarayı bırakmalı ve vücudunuzda yarattığı olumsuz etkiler azalana kadar beklemelisiniz. Alkol de bebeğinizde zihinsel ve kalp hastalığı gibi birçok anomaliye neden olabilir. Bebeğinizin sağlığını riske atmak istemiyorsanız, hamilelik öncesinde alkolü tamamen bırakmalı, ya da en aza indirgemelisiniz.
Hamilelik öncesi Jinekolojik muayene yaptırın
Hamile kalmayı planladığınızda mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurun. Jinekolojik muayenede, yumurtalıklarda ve rahimde hamileliğe engel bir sorun olup olmadığı araştırılacak, vajinada ve vajinal salgıda herhangi bir enfeksiyon bulunup bulunmadığına bakılacaktır. Yapılan tetkikler sonucunda doktorunuz hamileliğinizi engelleyici bir neden görürse, tedaviden sonra hamile kalmanızı isteyecektir. Doktorunuz bebekte ciddi sorunlara yol açabilen toksoplazma ve HIV virüsleri testi yaptırmanızı da önerecek tir.
Toksoplazma, bebeğinizin sağlığını ciddi boyutlarda tehdit edebilen bir kedi ile köpek parazitidir. Eğer test sonucunda toksoplazma enfeksiyonuna rastlanırsa, bebek isteğinizi birkaç ay ertelemeniz gerekir. Çeşitli nedenlerle bulaşabilen HIV virüsü ise plasenta yoluyla bebeğinize de bulaşabilir. Bu virüsün bulaşması halinde, bebeğiniz HIV taşıyıcısı olarak doğabilir ya da AIDS hastalığına yakalanabilir.
Hamilelik öncesi ideal kilonuza ulaşın
Hamile kalmayı planlayan her kadın, öncelikle ideal kiloda olmasına özen göstermelidir. Eğer fazla kilolarınız varsa, hamilelikten önce bir uzman denetiminde diyet ve egzersiz yaparak normal kilonuza ulaşın. Çünkü fazla kilolar, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını ciddi boyutlarda tehdit edebilir. Örneğin, hipertansiyon, kalp hastalığı gibi istenmeyen durumlara yol açabileceği gibi, bebeğinizin de yetersiz gelişmesine, ortalamanın altındaki kiloda dünyaya gelmesine neden olabilir.
Hamilelik öncesi egzersizler çok önemli
Hamilelik öncesinde düzenli ve bilinçli egzersiz yapmaya özen gösterin. Hamilelik, karın kaslarında gevşemeye ve iskelet yapısında değişikliklere neden olur. Ancak egzersizler, kas yapınızdaki gevşemeleri minimum seviyeye indirir. Egzersizle güçlenen kas ve damarlarınız gerilmeye alıştığı için hamilelik döneminiz daha rahat geçer. Sportif bir vücuda sahip kadınların doğuma aktif olarak katılabildikleri ve daha kolay ıkınabildiklerini de unutmayın. Hamilelik döneminizde yapacağınız egzersizlere de dikkat edin. Bu dönemde yapabileceğiniz en ideal egzersizler; yürüyüş, yüzme ve uzman denetiminde yapılan jimnastiklerdir.
Hamileliğe psikolojik olarak hazırlanın
Her kadın hamilelikte psikolojik değişime uğrar. Bu değişimlerin birden ortaya çıkması sizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle hamileliğe psikolojik olarak hazırlanmanız çok önemlidir. Hamilelik ve doğumla ilgili bilgiler edinmeniz, iş ve aile yaşantınızı hazırlamanız, hamileliğinizin seyrini daha kolaylaştıracaktır.
Doktorunuzla iletişim kurun Doktorunuzla kuracağınız psikolojik bağlantı ve dayanışma, kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle hamile kalmadan önce, güvenebileceğiniz bir doktor seçerek iletişim kurmanızda yarar var. Ayrıca doğumunuzu hangi hastanede ve hangi ekibe yaptıracağınıza baştan karar vermeniz, hamilelikte oluşabilecek problemleri de en aza indirger.
Sağlıcakla Kalın.