İçindekiler
Hamileliğe hazırlanırken yapılması ve yapılmaması gerekenleri özellikle yeni anne baba adayları iyi bilmelidir. Günümüzde çiftler ne zaman anne baba olacaklarını tesadüflere bırakmak yerine bunu bilinçli olarak planlamayı tercih ediyorlar. Bu tercihin birçok avantajı var. Öncelikle anne ve baba adayı bu şekilde, aileye katılacak üçüncü kişi için kendilerini hem ekonomik hem de psikolojik olarak hazırlama fırsatı buluyorlar.
Planlı olarak istenen bebeğin diğer bir avantajı da onun sağlıklı olarak doğması için gerekli ortamın yaratılabilmesi, yani sağlığını tehdit eden bazı risklerin ortadan kaldırılabilmesidir. Bu nedenle doğum kontrol yöntemi terk edilmeden önce mutlaka:
Hamileliğe Hazırlanırken Mutlaka Bir Kadın Doğum Uzmanına Gidin.
Kadın doğum uzmanı muayene sonucunda yumurtalıkların ve rahmin durumunun normal olup, olmadığını kontrol edebilir. Böyle bir muayene sonucunda rahimde rastlanabilecek muhtemelen iyi huylu bir miyom endoskopik yöntemle alınabilir. Ayrıca yapılan diğer bir tetkik de vajinada ve vajinal salgıda herhangi bir enfeksiyonun bulunup, bulunmadığıdır.
Eğer enfeksiyon durumu söz konusu ise bunun gebe kalınmadan önce tedavi edilmesi gerekir. Uzman eğer gebe kalmayı engelleyici bir neden görürse, bebek isteğinin tedavi bitinceye kadar ertelenmesi gerekecektir. Hatta böyle bir tedaviden sonra hamilelik için en azından 3 ay kadar beklemek doğru olacaktır.
Kadın doğum uzmanının kontrol etmek isteyeceği diğer iki kan testi de toksoplazma (bebekte ciddi sorunlara yol açabilen bir virüs) ve eğer anne adayı risk grubundaysa HIV virüsü testleri olacaktır. Toksoplazma araştırmaları sonucunda kanınızdaki değer, belirli bir seviyenin üzerinde çıkarsa, bunun anlamı yeni bir toksoplazma tehlikesine karşı bağışık olunduğudur. Ancak toksoplazmaya karşı az ya da hiç koruma kazanmamış gebeler hamilelik dönemi süresince düzenli olarak test yaptırmalılar.
HIV virüsü günümüzde çeşitli yollardan bulaşabildiği için anne adayının bu konuda da sorumluluk taşıyarak test yaptırması gerekir. Çünkü HIV virüsü taşıyan bir anneden bebeğine de bu virüs bulaşabilir. Aynı duyarlılığın ülkemizde sanıldığından çok daha fazla taşıyıcısı bulunan hepatit B için de gösterilmesi gerekir.
Hamileliğe Hazırlanırken Sigaraya Son Verin.
Hamilelik döneminde kullanılan sigaranın hem anne hem de bebek sağlığı açısından son derece zararlı olduğu tartışılmazdır, ancak sigara sadece hamilelik döneminde değil, hamileliğin arifesinde de zararlıdır. Çünkü sigara kadının doğurganlığına da zarar verir. Bu nedenle anne olmak isteyen kadın bu kararı verdikten hemen sonra sigarayı bırakmalı ve gebe kalmak için sigaranın vücudunda yarattığı olumsuz etkiler azalana kadar beklemelidir. Hatta sigara baba adayının spermlerini de olumsuz etkilediğinden bu bekleme süresi, baba adayı sigarayı bırakana kadar da devam etmelidir.
Hamileliğe Hazırlanırken Hareketsiz Kalmayın.
Düzenli olarak hareket etmek ve spor yapmak da hamileliğe hazırlık için gereklidir. Çünkü spor yapan anne adayları hamilelik döneminde vücutta oluşan değişikliklere daha kolay uyum sağlarlar. Sporla güçlenen kas ve damarlar gerilmeye alıştığı için hamilelik dönemi daha rahat geçer. Zira karın kasları daha gergin ve kan dolaşımı daha dengelidir. Sportif bir vücuda sahip olma hamilelik dönemini olduğu gibi doğumu da rahat yaşamayı sağlayacaktır. Çünkü anne adayı bu şekilde aktif olarak doğuma katılabilir ve ıkınmaları daha kolay yapabilir. Ancak hamilelik döneminde yapılan hareketler bebek ve anne adayı için risk taşımamalılar. Yapılabilecek ideal spor türleri; yürüyüş, yüzme ve jimnastiktir.
Hamileliğe Hazırlanırken Kilonuzu Kontrol Altında Tutun.
Hamilelik öncesinde olması gereken ideal kilo, boy uzunluğunu santimetre cinsinden ölçüp, bu ölçüden I(H) cm.’yi çıkartarak bulunabilir. Olması gerekenden çok daha fazla kilolu olan ve bebek sahibi olmak isteyen kadınlar bu fazla kilolarım atana kadar beklemeliler. Çünkü yağ dokusunda aşırı hormon üretimi olan bu kadınların regl dönemlerinde ve dolayısıyla döllenebilirliklerinde bir düzensizlik görülür.
Ayrıca aşırı kilolu hamile kadınlarda zayıf anne adaylarına oranla tansiyon yüksekliği, gestoz gibi şikayetlere daha sık rastlanır. Çünkü vücut kilolu olduğu için yorulan kalp, böbrekler gibi organlar hamilelikle beraber daha da yorulurlar. Bu nedenle aşırı kilolu kadınlar, anne olmaya karar verdiklerinde geç kalmadan önce bilinçli bir şekilde kilo vermeye çalışmalı ve hamileliklerinin başlangıcından itibaren bir kadın doğum uzmanının kontrolüne gitmeliler.
Hamilelik döneminde beslenme için eskilerin dediği gibi “iki kişilik yeme” politikasından vazgeçilmesi gerekir. Çünkü. günümüzde esas olanın kaloriler değil, besinler olduğu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle her zaman için besin değeri olmayan unlu gıdalardan. şekerli kalori bombalarından, yani abur cuburdan uzak durmalı ve beslenmede sebze, meyve, süt, tahıl ürünlerine ağırlık verilmelidir. Bununla beraber demir ihtiyacını karşılamak için düzenli olarak et yenmeli. Balık ise tiroit bezinin iyot ihtiyacını karşılaması açısından yararlıdır.
Hamileliğe Hazırlanırken Diş Kontrolü Şart
Hamilelik döneminde vücutta gerçekleşen hormon düzenindeki değişiklik, dişleri ve dişetlerini de etkiler. Bu nedenle bakım gerektiren veya sorunlu dişler varsa. bunlara hamilelik döneminden önce baktırmakta yarar vardır. Çünkü sorunlu dişler hamilelik dönemi şikayetleriyle beraber kendilerini gösterirlerse çok daha çekilmez olurlar ve kocaman bir karınla dişçi koltuğunda uzun süre oturmak oldukça rahatsız edicidir.
Hamileliğe Hazırlanırken Genetik İnceleme Gerekebilir
Özellikle 35 yaşın üzerindeki anne adayları riskli bir grup oluşturduklarından genetik inceleme yaptırmalılar. Ayrıca akrabalarında irsi veya irsi olabilecek bir hastalık görülen çiftler, önceki çocuğu hasta olarak doğan veya çocuğunda irsî bir hastalık görülen çiftler, doktor muayenelerinde hiçbir neden bulunamazken sık sık düşük doğum yapan kadınlar genetik inceleme yaptırmalıdırlar.
Hamileliğe Hazırlanırken Alkolden Uzak Durun.
Çocuk doktorları, bebeğin beyninde zihinsel bir gelişme geriliği yaratabileceğinden hamilelik döneminde alkolden uzak durulması gerektiği konusunda anne adaylarını uyarırlar. Ancak, bu tehlikeyi ortaya çıkaran alkol miktarı kesin çizgilerle belirlenebilmiş değil. Bu nedenle hamilelik döneminde alkolden uzak durulması daha sağlıklı olacaktır.
Hamile Kalmadan Önce İdeal Kiloda Olmak
Hamile kalmayı isteyen bir kadının ilk amacı eğer normalden fazla kilolu ise İdeal kiloya inip, bundan sonra hamile kalmak olmalıdır. Bu nedenle hamilelikten önce, anne adayı bir uzman kontrolünde diyet ve spor yaparak kilo vermeli, normal kilosuna inmelidir. Böylece hamilelik dönemine ideal kiloyla giren anne adayı hamilelik süresince fazla kilo alma derde kurtulur.
Sigara ve alkol kullanılıyorsa, hamilelik öncesinde bunlar mümkünse tamamen bırakılmalı veya kullanımları en aza indirilmelidir. Hamilelik süresince İse alkol ve sigaradan tamamen uzaklaşmak gerekir.
Gebeliğin en sık rastlanılan komplikasyonu bağırsak tembelliğidir. Bu nedenle henüz gebe kalmadan posa açısından zengin bir diyete başlamak yaradı olacaktır. Sebze meyve ağırlıklı beslenmek, kepekli ekmek tüketmek de anneliğe hazırlanan kadının beslenme alışkanlığını düzene sokabilmesi açısından faydalıdır. Öğün sayısı sık sık ancak azar azar olmalıdır.
Hamileliğe Hazırlanırken Adet Dönemine Dikkat.
Herhangi bir şekilde hamilelikten korunmayan kadınların yaklaşık olarak yüzde 50’si 6 ay içinde hamile kalırlar. Ve bunların da yaklaşık olarak yüzde 80’i bir sene içerisinde bir bebek sahibi olurlar. Eğer bu süre içerisinde bir bebeğiniz olmadıysa, büyük bir ihtimalle doğru tarihi kaçırıyor olabilirsiniz. Çünkü yumurta hücreleriniz bir ay içinde sadece 24 saat kadar döllenmeye uygundurlar. Dolayısıyla planlı bir hamilelik için yumurtlama tarihinin tam olarak bilinmesi gerekir. Yumurtlama tarihini tam olarak yakalayabilmek için çeşitli yollar vardır:
- Isı ölçümü. Özellikle sabahları en azından 5 saatlik bir uykudan kalktığınızda ateşinizi ölçün. Yumurtlama sırasında vücut 1sınız yarım derece kadar artar.
- Vajinal salgınızı kontrol edin. Yumurtlamanın olduğu günde vajinal salgınızı iki parmağınızın arasına alarak sündürmeye çalışırsanız, ayrılmadan uzadığım göreceksiniz.
- Elinizle rahminizi kontrol edin. Rahim, yumurtlama tarihinin hemen öncesi ve sonrasında yumurtlama dönemine oranla biraz daha sert ve küçüktür. Yumurtlama döneminde ise daha yumuşak ve büyüktür. Eğer bu kontrolü her gün düzenli olarak yaparsanız aradaki farkı hissedebilirsiniz.
- Vücut sinyallerinizi takip ettiğiniz sürece bir bebek sahibi olmak için uygun zamanı yakalayabilmeniz daha kolay olacaktır.
Sağlıcakla Kalın.