Gebelik öncesinde vücutta var olan ancak gün yüzüne çıkmayan alerji durumları da gebelik sürecinde gebelik alerjisi olarak kendini gösterebilir. Yaşınız kaç olursa olsun sizden saklanmayı başarmış bu hastalıklar hamileliğiniz esnasında birden sürpriz yaparak karşınıza çıkabilir. Ağır alerji durumlarında genelde ilaç verildiği ve siz de ilaç kullanamayacağınız için maalesef bir süre bu şekilde yaşamak zorunda kalabilirsiniz.
Hamilelik size dünyanın en harika varlığını sunacak, size evrenin en özel insanıymış gibi hissettirecek, karakterinizi de vücudunuzu da değiştirecek, oldukça özel bir o kadar da zorlu bir süreç. Tabii bu süreçte birçok hastalığa, dış etkene karşı daha açık bir hale gelmeniz de oldukça olası. İlaç kullanmayacağınız, kafanıza estikçe her türlü meyve sebzeyi yiyemeyeceğiniz, bitki çayını içemeyeceğiniz bir dönem olduğu için birçok hastalığa da davet çıkarabilirsiniz. Gebelik alerjisi olarak adlandırılan alerjik reaksiyonlar da gebelik esnasında anne adaylarının en çok maruz kaldığı sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. O nedenle bu yazımızda size gebelik alerjisi hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsetmeye karar verdik.
Hamile olmanız zaten siz hiçbir şey yapmasanız da vücudunuzun birçok hastalık için hassas ve duyarlı bir hale gelmesine sebep oluyor. Havada normal bir şekilde salınan ve gözle görülmeyecek bir tozdan dahi mikrop kapabileceğiniz gibi, hava değişimleri, bulunduğunuz ortamlar, ortamdaki diğer hasta insanlar, objelerle temasınız da alerjik reaksiyonlara yakalanma riskinizi yüksek oranda etkileyen faktörlerdir.
Gebelik Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Hamile kaldıktan sonra birçok duyunuzda değişiklikler meydana geldiğini göreceksiniz. Bu değişiklikler muhtemelen duyularınızın daha çok hassaslaşması yönünde gerçekleşecek. Ancak bu hassaslığın yanında;
- Tat almanızda ciddi bir bozulma,
- Cildinizde yer yer ya da düzenli olarak kızarma,
- Cildinizde döküntüler,
- Aşırı kaşınma,
- Renk değişimi
- Aşırı yorgunluk
- Hapşırma ve tıksırma
- Boğazda şiddetli ağrı
- Gözlerde kızarıklık
gibi belirtileri gözlemlerseniz bunlar gebelik alerjisinin işareti olabilir.
Kimi zaman mevsimsel griple de karıştırılan aşırı yorgunluk hali, hapşırma, tıksırma, boğazda şiddetli ağrı, geçmeyen öksürük, düzenli burun akıntısı, kirpiklerde kaşınma, gözde kızarıklık gibi belirtiler de aslında size gebelik alerjisi hakkında mesaj vermeye çalışıyor olabilir. Bu tip durumlarda nasıl olsa kendiliğinden geçer diye düşünmeyerek zaman kaybetmeden doktorunuzla gidip görüşmeniz en doğrusu olacaktır.
Gebelik Alerjisi Nasıl Teşhis Edilebilir?
Yukarıda saydığımız belirtilerden bir ya da birkaçına sahipseniz vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmeniz en doğrusu olacaktır. Çünkü alerjik hastalıkların hepsi olmasa da özellikle sonunda astıma evrilerek ciddi solunum yolu bozukluklarına sebep olan alerji türleri sadece sizin sağlığınızı kötü etkilemekle kalmayıp bebeğinizin de hem anne karnındaki sağlığını hem de doğduktan sonraki gelişimini olumsuz yönde etkileyerek zarar görmesine sebep olabilir. Bu nedenle en ufak bir şüpheniz de zaman kaybetmeden doktorunuzu durumdan haberdar etmenizde yarar vardır.
Doktorunuz sizi muayene ettiğinde ve sizden de belirtileri dinlediğinde hemen bir teşhis koyarak nasıl bir tedavi yöntemi izleyeceğine karar verebileceği gibi gerekli gördüğü durumlarda alerji durumunu tespit etmek amacıyla çeşitli iğneler de yapabilir. Bu iğneler sizin ya da bebeğinizin sağlığına olumsuz etki edecek iğneler olmadığı gibi herhangi bir sorun oluşturacak olsa zaten doktorunuz herhangi bir müdahalede de bulunmazdı.
Eğer hamilelik öncesinde sahip olduğunuz alerjik bazı rahatsızlıklarınız varsa, hamile kalmaya karar vermeden bunların üstesinden gelmeniz en doğrusu olacaktır. Ancak bu şekilde hamile kalırsanız da hamilelik sürecinizin en başında doktorunuzu tüm hastalıklarınız hakkında bilgilendirmeniz ve her şeyi detaylı bir şekilde paylaşmanız hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin yararı için en doğru yol olacaktır.
Sağlıcakla Kalın.