İçindekiler
Gebeliğin 7. Haftası yani hamilelik döneminin 2.ayındasınız. Bebeğinizdeki büyümenin, büyük bölümü baş bölgesindedir. Gebeliğinizin 7. Haftasında anne üzerinde değişiklikler, bebeğe nazaran daha yavaştır. Anne bu dönemde birkaç kilo almış veya vermiş olabilir. Gebeliğinizin 7. Haftasında bebeğinizin baş bölgesinden popo kısmına kadar uzunluğu 4-5 mm civarındadır.
Gebeliğin 7. Haftası Belirtileri:
Gebeliğin 7. Haftasında anne adayları en sık mide bulantısı ve kusma şikayeti ile karşı karşıya kalır. Mide bulantılarının en sık gerçekleştiği zaman ise sabah saatleridir. Bu yüzden anne adaylarının hamileliğin 7. Haftasında tuzlu kraker ile leblebi tüketimini arttırabilir. Bunun yanı sıra hamileliğin 7. Haftasındaki belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Sık meydana gelmese de vajinal akıntılar meydana gelebilir.
- Kişinin daha önce severek tükettiği besinlerden rahatsızlık duyma ve tiksinme meydana gelebilir.
- Sık sık aşerme hissi meydana gelir.
- Göğüs bölgesinde ağrı hissedilebilir.
- Duygusallık hormonlarında yükseliş meydana gelir. Sebepsiz yere duygusallaşma ve ağlama nöbetleri yaşanabilir.
- Karın bölgesinin genel kısmında bir şişlik meydana gelebilir.
- Baş dönmesi meydana gelir. Göz kararması ile düşecekmiş hissi yaşanabilir.
- Baş ağrısı ve baş ağrısına bağlı olarak halsizlik hissedilir.
- Gebeliğin 1. Haftası
- Gebeliğin 2. Haftası
- Gebeliğin 3. Haftası
- Gebeliğin 4. Haftası
- Gebeliğin 5. Haftası
- Gebeliğin 6. Haftası

7 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi
Hamileliğinizin 7. Haftasında bebeğinizin büyüklüğü 10-12 mm civarında olabilir. Bebeğinizin kolları ve bacakları iyice ortaya çıkmaktadır. İlerleyen haftalarda bebeğinizin parmakları oluşmaya başlamaktadır. 7. Haftada bebeğinizin kuyruk sokumu kuyruk gibi görünebilir fakat birkaç hafta sonunda kuyruk kısmı yok olmaktadır. Bebeğiniz geçen haftaya göre iki kat daha büyümüştür.
Hamileliğin 7. Haftasında Kanama Olur mu?
Hamileliğin 7. Haftasında anne adayların en çok merak ettiği konuların başında kanama olup olmadığı merak edilir. Bu dönemde kanama meydana gelebilir ancak bu anne adaylarını korkutmamalıdır. Bu dönemde meydana gelen kanamaların sebebi rahim içinde biriken kandır. Devir teslim adı da verilen bu kanamalar ağrısız bir şekilde gerçekleşir. Anne adayları bu durumdan korksa da tedirgin olmamalıdır. Yine de doktor kontörlüne başvurmayı tercih etmelerinde sakınca yoktur.
7. Haftada Bebeğin Büyüklüğü
Bebeğinizi çok merak ettiğinizi biliyoruz. Gebeliğinizin 7. Haftası ile birlikte bebeğinizin büyüklüğü fasulye büyüklüğünde, tahmini 10-12 mm civarındadır.
Bebeğiniz bu hafta bir yaban mersini boyutuna ulaştı.
Hala çok küçük gibi görünse de geçen haftaya göre yine 3 kat büyümüş durumda. Özellikle kafatası fazlasıyla gelişti ve vücudunun büyük bir kısmını oluşturuyor. Böylelikle beyninin hızla büyümesine olanak sağlıyor. Önümüzdeki günlerde bu hızlı büyüme devam edecek.
Bu hafta 7 haftalık bebeğin kilosu ne kadar olmalı diye merak edebilirsiniz, ancak kilosu hakkında bir yorumda bulunabilmek hâlâ oldukça zor. Ultrason görüntülemelerinde fiziksel özelliklerine dair boyu ile ilgili bilgi alabilmeniz ise mümkün.
7 haftalık bebeğin boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:
Gebelik Yaşı (Hafta) | Uzunluk (mm) |
---|---|
7. hafta | 12 mm |

7 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?
Hamilelik 3 aylık trimestere denilen dönemlere ayrılır. 7. Haftalık gebelik ise hamileliğin ikinci ayı içerisindedir.
7.hafta, hamilelikte 2. ayda olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık hamile olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.
7 hafta= 7×7 = 49 günlük
49/30= 1 ay 19 gün
Bu hesaba göre tam 1,5 aylık hamilesiniz.
Gebeliğin 7. Haftası Annelerdeki Değişiklikler
Anne rahmi normale göre 2 kat daha büyüme gösterir. Anne rahminde oluşan basınç sebebiyle sık idrara çıkma durumları görülmektedir. Sabahları mide bulantıları yaşayabilirsiniz. Fakat bu bulantılar 14-18 haftalarda azalmaya başlar. Hamileliğinizin 7. Haftasında %10 kanınız daha fazladır. Hamileliğinizin son haftalarına doğru %40 civarında olabilir.
7 Haftalık Bebek Hareketleri
Gebeliğin bu döneminde bebeğinizin hareketlerini ultrasonda görüntülemek oldukça zordur. Yaklaşık 12 mm boyu ile oldukça mikroskobik bir yapısı vardır ve hareket etse dahi bunu görüntüleyebilmek mümkün olmaz. Bu sebeple 7 haftalık bebek hareketleri hissedilmez ve çoğu zaman görülemez.
7 Haftalık Hamilelikte Dikkat Edilecekler
Gebeliğinizin 7. Haftasında sağlıklı beslenmeye dikkat etmelisiniz. Doğal ve organik ürünler tüketmelisiniz. Örneğin; meyveler, yoğurt ve diğer sağlıklı gıdalar bebeğinizin sağlıklı beslenmesine yardımcı olmaktadır. Kabızlık sorununu önlemek için yüksek lifli besinler kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
- Toksik Maddeler : Uyuşturucu, sigara, alkol ve teratojen içeren bazı ilaçlardan uzak durmalısınız.
- Enfeksiyonlar : Bu dönemde bebeğinize zarar verebilecek virüs ve bakterilerden uzak durulmalıdır. Bebeğinizin enfeksiyon kapması anne aracılığı ile olmaktadır.Gebelik döneminde birçok zararlı enfeksiyona karşı korunmalısınız.
- Radyasyon : Hamilelik döneminde gerek duyulmadıkça röntgen, mr, tomografi çektirmemek en doğru davranış olacaktır. Çok gerekli durumlarda doktorunuz ile konuşarak karar vermelisiniz.
7-12 haftalık hamilelikte beta hcg değeri düzeyinde kaç olmalıdır?
Hamilelik döneminde kanda bakılan ilk hormon “Beta HCG” testidir. Hamilelik döneminde düşük yapmayı engelleyen progesteron hormonunun düzenli seviyede üretilmesini sağlamaktadır. Sağlıklı gebelik ilerleyişinde sürekli yükseliş olmaktadır.
7-12 haftalık hamilelikte “Beta HCG” değeri 7,650 – 290,000 mIU / ml arasındadır.
7 haftalık hamilelik ultrason görüntüleri
Hamileliğinizin 7. Haftasında bebeğiniz hızla büyümesine devam etmektedir. Gebeliğinizin 7. Haftasında bebeğinizin büyüklüğü 10-12 mm civarında olabilir.



- Gebeliğin 31. Haftası
- Gebeliğin 32. Haftası
- Yüzde Yüz Hamilelik Belirtileri
- Obstetrik Nedir?
- İlk Ay Hamilelik Belirtileri