İçindekiler
Gebeliğin 3. Haftası, Aklınızdaki sorularında başında “Hamileliğin 3. Haftası Gebelik Belli midir?” . Şimdi gelelim bu sorunun cevabına, Anne olmak için çok heyecanlı olduğunuzu biliyoruz. Fakat anne adayları gebeliğin 3. Haftasında gebeliğe yönelik bir değişim fark etmeyecektir. Çünkü erken dönem bulgularının anne adaylarına göre ne kadar sürdüğünü bilmiyoruz.
3. Haftalık Gebelik Belirtileri:
Hamileliğin en önemli belirtisi adet döngüsünde yaşanan gecikmedir. Bunun yanı sıra 3 haftalık gebeliğin belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Mide bulantısı görülebilir.
- Hafifte olsa mide bulantısına bağlı kusma yaşanabilir.
- Halsizlik ve yorgun hissetme hissi olur.
- Yiyecek ve içecek aşermesi başlayabilir.
- İdrara çıkmada artış yaşanır.
- Çevredeki kokulara karşı hassasiyet artar.
- Karında kramplar hissedilebilir.
- İğrenme
- Ağızda metal bir tat hissedilebilir.
- Baş dönmesi yaşanabilir.
- Psikolojik olarak hızlı duygu değişimi olabilir.
Hamileliğin 3. Haftası ve 3 haftalık gebelikte neler olur?
Gebelik döneminin en kritik haftasıdır. Çünkü 3. Haftada bir değişim yaşanmazken, döllenme olayı gerçekleşmektedir. Yumurtalık ve sperm bir araya gelerek, embriyoyu oluşturmaktadır. Oluşan embriyo her dakika hızla büyümektedir. Bir haftalık Embriyo rahme yolculuğunda bir toplu iğne ucu büyüklüğündedir. Yaklaşık 0.150 mm civarıdır.

Gebeliğin 3. Haftasında Beta Hcg Değeri Kaç Olmalı?
Beta HCG hormonu kişiler tarafından az bilinen bir kavramdır. Beta HCG, hamileliğin erken teşhisinde kullanılır. Bu yüzden kişiler arasında hamilelik hormonu olarak da adlandırılmaktadır. Beta HCG, plasenta ile üretilir ve kanda teşhis edilir.
Gebelik testi idrar ile yapılabildiği gibi Beta HCG ile de yapılır. Ancak evde kişilerin kendi hamilelik testi ile yaptıkları tetkiklerde yanlışlık olma ihtimali bulunur.
Beta HCG hormonu testinde ise sonuç yüzde yüz olarak verilmektedir. Hamilelik şüphesi olan kişiler Beta HCG testinin nasıl yapıldığını da merak etmektedir. Beta HCG testi laboratuvar ortamında gerçekleştirilir. Kan alınarak yapılan bu testin sonucu aynı gün içerisinde ya da ertesi günde alınabilir. Bu testi yaptırmadan önce kişilerin yeme ve içme düzeninde herhangi bir ön hazırlık yapması gerekmemektedir.
Peki, hamileliğin 3. Haftasında Beta HCG değeri kaç olmalıdır. Eğer kadında hamilelik süreci başlamış ise burada Beta HCG hormonu plasenta ile üretilmeye başlar ve test sonuçlarında ortaya çıkar. 3. Haftalık bir gebelikte Beta HCG hormonu ise 5 ila 50 mlU/mL olarak belirtilir.
3. Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı Olur mu?
Hamileliğin ilk haftalarında genel olarak biyolojik ve fizyolojik değişimler görünür. Karın ağrısı da bu belirtilerden biridir. 3. Haftada karın ağrısı gebelikte görülen bir belirtidir. Bunun nedeni ise rahimin genişleyerek iç organlar ile bağırsaklara baskı yapmasıdır.
Genişleyen rahim yaptığı baskı ile hamile olan kadında karın ağrısına yol açarken aynı zamanda bel ve kasıklarda da ağrılara yol açar. Bu yüzden hamileliğin ilk haftalarından itibaren yoga ya da pilates yapılması önerilir.
Anne Adayı 3. Haftada Neler Yaşar?
Adet dönemi geçirmeyen anne adayı hamileliğin farkında olmayabilir. Ancak gebelik dönemi erken bulguları bu süreçte kendini daha iyi göstermektedir. Anne adayında akıntıda artma görülebilir, kasılmalar ve kramplar hissededilebilir. Beta hCG değerleri 5-50 mlu/L arasında olur. Bu değerler normal olarak kabul edilmektedir.

İmplantasyon nedir? implantasyon kanaması ne zaman olur?
Gebeliğin 3. Haftasında karşılaşılan problemler arasında yer alır. İmplantasyon kanaması; döllenen yumurtanın rahme tutunmaya çalışırken bazı enzimler salgılamasıyla oluşur. Bu enzimler sonucu anne adayında kanama şeklinde akıntılar görülebilir. Hamileliğin 3. Haftası gerçekleşen bu durum anne adaylarının %30 azından görülmektedir. Yaşanan bu durumu implantasyon kanaması mı veya farklı nedenler ile kanama oluştuğunu en iyi doktorunuz size söyleyecektir.
Gebelikte 3. Hafta ve Folik Asit
Gebeliğin 3. Haftası erken hamilelik bulguları ve yapılan testler sonucunda gebe olduğunuzu öğrendiniz. Bu süreçte kendinizi hazır hale getirmek oldukça önemlidir. Hamilelik döneminin en önemli vitamini B9 vitaminidir. B9 vitamini (Folik asit, folat veya folasin) olarak da bilinmektedir.
Folik asit kullanımı bebeğinizin beyin ve sinir sisteminin gelişimine yardımcı olur.
Folik asit yönünde zengin besinler;
Muz, yumurta sarısı, kuşkonmaz, avokado, karaciğer, mercimek, fasulye, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, turunçgiller, bezelye..
Bebeğiniz için ilk dikkat etmeniz kural sağlıklı beslenmedir. Bu konuda beslenme uzmanında destek alabilirsiniz.
Merak edilen diğer soru ise ultrasonda bebeğimi görecek miyim? Fakat sabırsız olmayın. Ultrason ile görülecek bir bebeğiniz bu haftada yok.. Yaklaşık bebeğiniz toplu iğne bası kadar. Bebeğinizi kucağınıza alacağınız günler de gelecektir.
3. Hafta Hamilelik ultrason görüntüleri



- Gebeliğin 31. Haftası
- Gebeliğin 32. Haftası
- Yüzde Yüz Hamilelik Belirtileri
- Obstetrik Nedir?
- İlk Ay Hamilelik Belirtileri