in

Doğumdan Sonra Ödem Ne Zaman ve Nasıl Geçer?

Gönderi paylaş:

Doğum yapan annelerin endişelerinden biride doğumdan yada sezaryenden sonra ödem ne zaman geçer ve ödem nasıl atılır? Hamilelikte ödemin ne olduğuna kısaca bakacak olursak; vücutta aşırı su yani sıvı birikmesine bağlı olarak özellikle el, ayak ve bileklerde şişmelerin ortaya çıkması durumudur. Hamilelikte ödem ne zaman geçer diye anneler endişe duyarlar.

Hamilelik döneminde anne adaylarında gerek fizyolojik gerekse ruhen bir çok sorun ortaya çıkar. Bu sorunlar sağlığı tehdit etmese bile anne adayını önemli ölçüde rahatsız edebilen sorunlardır. Bunlardan bir tanesi de hamilelikte elbetteki hemen hemen her anne adayının karşı karşıya kaldığı ödem sorunudur. Özellikle hamileliğin son aylarında anne adaylarında önemli ölçüde ödem görülür.

Normalde anne adayları kilo aldığı için ödem vücutta kilo olarak görünse de ödemi en iyi el ve ayaklarda gözlemleyebiliriz. Anne adaylarının ellerinin özellikle de ayaklarının şişmesiyle ödem kendini önemli ölçüde hissettirir. Hamilelikte görülen ödem mevcut alınan kilonun dörtte birine yani yüzde 25’ni oluşturur. Yani hamilelikte aldığınız kilonun yüzde 25’i ödem yani su kaynaklıdır.  Hamilelikte bazı anne adaylarında çok fazla ödem oluşurken bazı anne adaylarında daha az ödem oluşur. Emzirirken kilo vermek sadece ödemin atılmasıyla da olmaz, daha farklı kilo verme teknikleri uygulamalısınız.

Hamilelikte ödemin nedenleri nelerdir?

Hamilelikte ödemin nedenleri nelerdir?
Hamilelikte ödemin nedenleri nelerdir?

Hamilelikteki ödemin nedenlerine şöyle bir göz gezdirelim.

  1. Bol su tüketilmesi. Hamilelikte özellikle hamileliğin son aylarında bol miktarda su tüketilir. Bu su tüketiminin nedeni gerek bebeğin gerekse anne adayının ihtiyacı olan sıvının karşılanmasıdır. Hamilelikte su tüketmek bebek ve anne için elzemdir. Ödem oluşacak diye su tüketmekten kaçınmamak gerekir.
  2. Anne rahminin genişlemesi ve bebeğin büyümesiyle vücuttan su atımı zorlaşır. Bunun nedeni genişleyen rahmin kan damarlarına bası oluşturması ve dolaşımın yavaşlamasından kaynaklanır. Dolaşımın yavaşlamasıyla gerek kan damarlarında gerekse vücutta su birikimiyle birlikte ödem oluşur. Bol su tüketimiyle bu durum daha da artar.
  3.  Tuzlu ve vücutta su tutan karbonhidrat ağırlıklı gıdaların da ödeme neden olur. Anne adayları malum iştahları hamilelik son döneminde gebelik kusmalarının da geçmesiyle iyice açılır. Özellikle tuzlu ve vücutta su tutan karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve protein içeren yiyeceklerden uzak durmak ta ödeme neden olur. Yani aşırı tuzlu yiyecek tüketimi, karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve protein yönünden yetersiz ve dengesiz beslenme ödeme neden olur.
  4. Ödemin en önemli nedenlerinden biriside elbette hareketsizliktir. Gerek hamilelik egzersizlerinin yapılmaması gerekse uzun süre ayakta kalınması  gerekse aşırı hareketsizlik ödem oluşumunda önemli etkendir.
  5. Hamilelik hormonları da vücutta ödem oluşmasında önemli bir etkendir. Özellikle adet tarihi geçiktiğinde kadın vücudunda nasıl şişlik oluşuyorsa aynı durum hamileliğin son döneminde de etkilidir.

Gördüğünüz üzere bir çok nedene bağlı olarak hamilelikte anne adaylarında ödem oluşur. Bu ödemleri en aza indirgemek elbette yukarıdaki nedenleri ortadan kaldırmakla mümkündür. Her ne kadar yukarıdaki nedenleri ortadan kaldırsak da vücutta belli oranda yine ödem oluşmasının önüne geçemeyiz.

Hamileliğin sonlanmasıyla ve doğumun gerçekleşip bebeğimizi kucağımıza aldığımızda dünyalar kadar mutlu oluruz. Bu mutluluğun yanında anne adalarının aklında bir çok soru oluşur. Bu sorulardan bir tanesi de hamilelikte aldığı kiloların ve ödemin ne zaman ve nasıl geçeceği sorusudur. Bizim konumuz hamilelikteki ödem üzerine elbette. Peki;

Doğumdan sonra ödem ne zaman geçer?

Doğumdan sonra ödem yukarıda saydığımız nedenlerin birer birer ortadan kalmasıyla birlikte 1-3 aylık bir zaman alır. Doğumdan sonra anne vücudunun kendisini toparlaması doğumla beraber başlar. Çünkü bebeğin anne karnından ayrılmasıyla birlikte anne vücudu kendini hemen toparlamaya başlamaktadır. Bazı durumlarda ödemin atılması için yeterli olan bu 3 aylık süre 6 aya kadar uzayabilmektedir.

Burada önemli iki hususu öncelikle hatırlatalım. Doğumun nasıl gerçekleştiği de ödemin atılmaya başlamasında önemlidir. Çünkü eğer anne adayı normal doğumla doğum yapmışsa anne vücudunun kendini toparlaması çok daha hızlı olur ancak eğer anne adayı sezaryenle doğum yapmışsa anne adayının vücudunu toparlaması ameliyattan kaynaklanan etkilerden dolayı daha geç olmaktadır. Bunun nedeni de elbette ameliyattan kaynaklanan hareketsizliktir.

Bu süreci daha hızlandırmak için, bol bol egzersiz ve spor yapmanın önemli olduğu unutulmamalıdır. Özellikle yukarıdaki ödemi oluşturan nedenlerin ortadan kalkmasıyla bu süreç çok daha hızlı gerçekleşir. Bazen bu sürenin hareketsizlik gibi nedenlerle 6 aya kadar çıkabileceği unutulmalıdır. Bu süreyi kısaltmak elbetteki anne adayının elindedir. Unutmamak gerekir ki bazı durumlarda annelerde oluşan varis gibi nedenler olabileceğinden bu ödemler 6 ayı geçen zaman zarfında eğer geçmemiş ise annenin mutlaka hekimine başvurması gerekir.

Doğum Sonrası Ödem Nasıl Geçer?

Doğum Sonrası Ödem Nasıl Geçer?
Doğum Sonrası Ödem Nasıl Geçer?

Doğumdan sonra ödemin atılabilmesi için su tüketmekten vazgeçilmemeli aksine bol sıvı ve su tüketilmelidir. Ancak bunu yaparken daha çok hareketli olunması gerektiği unutulmamalıdır.

Özellikle vücutta su tutan karbonhidratlı yiyecekler ve tuz daha az tüketilmeli, daha sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Gerek hamilelik döneminde gerekse lohusalık döneminde annenin ihtiyacı olan besinleri alması gerektiği unutulmamalı ve kilo alırım ödem oluşur endişesi nedeniyle yetersiz beslenmeden uzak durulmalıdır.

Bol hareket ve egzersizler ödemin atılmasında ve annenin normal durumuna dönmesinde öncelikle etkilidir. Vücut metobalizmasının normale dönmesi için bu egzersizler elzemdir.

Gördüğünüz üzere aslında normal bir kadının yapması gerektiği gibi yeterli ve dengeli beslenip spor yaparak hamilelikte oluşan ödemlerden kurtulmak hiç de zor değildir. Bütün bunları yaparken bebeğinizin sağlığını ihmal etmeyin. Anne adayı hem kendini hem doğacak bebeğini düşünerek beslenmeli doğumdan sonrada bu duruma özen göstermelidir.

Değerli Anneler doğumdan sonra fazla kilolardan kurtularak hem kendinizi daha iyi hissedecek ve lohusalık depresyonuna girmeyeceksiniz hemde doğum sonrası eşim beni beğeniyormu hala sorularını kafanızdan atmış olacaksınız. Bu yüzden biraz dikkatle bu ödemlerden çok çabuk kurtulabilirsiniz.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir