Halk arasında beta virüsü ya da beta mikrobu olarak adlandırılan ‘A grubu Beta Hemolitik Streptokok’ daha çok 5 ve 14 yaş arasında ki çocukları etkileyen bir bakteri türüdür. Üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan bu bakteri genellikle İlkbahar ve Sonbahar aylarında ortaya çıkar. Lenf bezlerinin şişmesine ve bademcik üzerinde beyaz bir zar tabakası oluşmasına neden olur. Özellikle anneleri oldukça endişelendiren beta virüsü; boğaz ağrısı, mide bulantısı, kusma, ateş, ishal gibi belirtilerle seyreder.
Beta Virüsü Belirtileri Nelerdir?
- 38 derece üzerinde görülen ateş
- Bademcikte beyaz görünüm ve boğaz ağrısı
- Boyunda ağrılı ve şiş lenf düğümleri
- Vücutta kırmızı döküntüler
- Mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı
- İştahsızlık ve ağız kokusu
- Öksürüğün olmaması
Yukarıda ki belirtilerden iki ya da daha fazlası görülüyorsa o halde beta mikrobundan şüphe etmek gerekir. Beta virüsünün kesin tanısı boğazdan alınan bir örnek ile yapılır. Özellikle bebeklerde iştah kaybına ve ciddi halsizliklere sebep olan bu hastalığa derhal müdahale edilmesi gerekir.
Beta Virüsü Tedavisi
Çocuğunuzda beta virüsü belirtileri varsa kulaktan dolma bilgiler ve antibiyotikler yerine doktora müracaat etmelisiniz. Bulaşıcı bir hastalık olan beta mikrobu temas yoluyla geçtiği için öncelikle çocuklarınıza el yıkama alışkanlığı kazandırmalısınız.
C vitamini içeren mevsim meyvelerini ve yeşil yapraklı sebzeleri bu hastalıkla mücadele de tercih edebilirsiniz.
Boğazda iltihaplanma yapan bu bakteri çocuğun beslenmesini zorlaştırdığından hastanede yatarak tedavi edilmesi önerilebilir. Hastalığın süresi 5 gündür. Kendi kendine geçebileceği gibi sık sık tekrar da edebilir.
Gerekli antibiyotik ve iğnelerle tedavisi yapılır.
Beta Virüsü Hangi Rahatsızlıklara Sebep Olur?
Çocuklarda beta virüsü varlığı anlaşıldığında hemen tedaviye başlanmalıdır. Nadirde olsa bazı komplikasyonlara neden olduğu için doktorunuzun verdiği reçeteye ya da tedavi yöntemine uymalısınız.
Neden olduğu komplikasyonlar arasında;
Tedavi edilmeyen beta mikrobu sebebiyle eklem ve kalp romatizmasına neden olan ‘Akut Romatizmal Ateş’ görülebilir.
Oldukça nadir bir komplikasyon olsa da bu rahatsızlığın önlenmesi için 15 yaş altında ki çocuklarda penisilin ya da antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu süre 10 gündür.
Eğer çocuğunuz 1 yıl içerisinde 3 defadan fazla beta enfeksiyonu geçiriyorsa ve sık sık beslenme sorunları yaşıyorsa bademciklerin alınması gündeme gelebilir.
Sağlıcakla Kalın.