in

Çocuğun Büyüme ve Gelişme Aşamaları Nelerdir?

İçindekiler

Gönderi paylaş:

Çocuğun büyüme dönemleri takip edilirken gelişme aşamaları da dikkat edilmelidir. Her ne kadar farklı otoriteler farklı sayıda gelişimsel aşamaları vurgulasa da çocuk gelişimi bir çocuğun yaşlandıkça dönüm noktaları denilen becerileri öğrenme ve ustalaşma becerisini ifade eder.

Daha net bir ifade ile “çocuk gelişiminde bir kilometre taşı, çocuğun belirli bir gelişim aşamasında öğrendiği bir beceridir”. Kilometre taşlarının kazanılması fiziksel, duygusal ve zihinsel yetenekler alanlarında belirli bir sırada gerçekleşir. Çocuk belirli kilometre taşlarına ulaştıktan sonra gelişimin bir aşamasından diğerine geçiş yapılır. Örneğin, bir çocuk yürümeden ve koşmadan önce sürünmeyi öğrenir. Çocuk gelişiminin altı aşaması doğumda başlar.

Yenidoğan Gelişimi

Doğum zamanı ile bir ay arasında, yeni doğan çocuk, “Çocuk Gelişimi kriterlerine göre” e göre dış uyaranlara yanıt olarak otomatik hareketler sergiler. Bu aşamada, yeni doğmuş bir bebek gözlerine yakın olan nesneleri görebilir. Bunlar:

  • Ebeveynlerinin yüzleri
  • Belirli kokuları tanımak
  • Başını yana hareket ettirmek
  • Gülümsemek
  • İhtiyaçlarını göstermek için ağlamak

Bebek Gelişimi

Bir ila 12 ay arasında, bebekler yeni gelişim becerileri sergiler. Üç ila altı aylık bir çocuk baş hareketlerini kontrol edebilir ve elleriyle nesneleri daha bilinçli bir şekilde hareket ettirebilir.

Altı ila dokuz aylık bebekler desteksiz olarak oturabilir, ismine cevap verebilir.

Dokuz ve on iki ay arasında bir bebek, işaret ve baş parmağını kullanarak bir kıskaç kavrama ile nesneleri taşıyabilir, destekle durabilir ve nesneleri alabilir.

Yürümeye Başlayan Çocuk Gelişimi

Bir ila üç yaş arası çocuklar küçük çocukların gelişim evresidir. Bu yaşta, yatma rutini gibi kendilerine güvenilirlik ve rahatlık hissi veren ritüel davranışlar sergilerler.

Okul Öncesi Gelişim

Okul öncesi gelişim üç ila beş yaş arasında gerçekleşir. Çocuk gelişiminin bu aşaması, “Annelik ve Pediatrik Hemşirelik” kitabına göre ince motor becerilerin daha da geliştirilmesiyle karakterizedir. Ayrıca uzun sohbetler de yapabilir.

Okul Çağı Gelişimi

Okul çağındaki gelişim aşaması altı ila 12 yaş arasındadır. “Çocukluk ve Ergenlik Yoluyla Gelişim” kitabına göre, bu aşamadaki çocuklar daha yetenekli, bağımsız ve sorumludur. Okul çağındaki çocuğun daha fazla motor becerisi vardır ve ikincil cinsel özellikler geliştirmeye başlar. Akran ilişkileri burada önemli hale gelir ve genellikle aynı cinsiyetten üyelerle birliktedir.

Ergen Gelişimi

Gençler kimliklerini ve fikirlerini geliştirirler. Görünüşleri hakkında endişeleri vardır. Şu anda yeme bozuklukları ortaya çıkabilir. Ergenler karşı cinsin üyelerine ilgi duyarlar ve arkadaşlarıyla daha fazla, ebeveynleriyle daha az zaman geçirirler.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir