Artık her aksırıkta, her hafif ateşte, doktora koşmanıza gerek kalmadı. Ama bazı tehlikeli belirtilerde yine doktora görünmekte yarar var. Bunların ne olduğunu aşağıda açıklıyoruz:
Hiç olmazsa bir kez nezle olmayan, ya da üşütmeyen çocuk yok gibidir. Fakat artık üç yaşındaki çocuğunuzu her üşüttüğünde hemen doktora koşturmanıza da gerek yok! İlk tedbirleri mümkünse evde almak en iyisidir.
Nezleye karşı en etkili silah, iyi bir burun damlasıdır. Damla sayesinde burun içi mukozasın da meydana gelen tahrişler iyileştirildiği gibi, bakterilerin üreyip hastalığı uzatması da önlenebilir. Hele nezlenin ilk belirtilerinde burun damlası kullanılırsa, hastalığın kulağa kadar ilerlemesi ve tehlikeli olabilecek bir orta kulak iltihabına yol açması engellenir.
Ateş kaç olunca doktora gitmeli?
Çocuğunuzun ateşi ılık duş, soğuk uygulama ve ateş düşürücü ilaç yada fitil kullanmanıza rağmen 38-38,5 derecenin altına düşmüyorsa, mutlaka doktora gitmeniz gerektiğini unutmayın. Bebek ve çocuklarda ateş önemli bir sorundur ve çocuğun ateşi 39 derecenin üstüne çıkmamalıdır. Bu onun havale geçirmesine neden olabilir.
Geçenlerde bir çocuk gördük hastanede eşimle beraber. Çocuğun ateşi var hasta grip diye anne baba iyice sarmış sarıştırmış çocuk kıpkırmızı kesilmiş sıcaktan havale geçiriyordu az kalsın. Hemşire hemen aldı üstünde ne varsa çıkardı çocuk kendine geldi az daha havaleye sokuyordu anne baba çocuğu. Çocuk grip olabilir yada öksürebilir ancak ateşi düşürmek için üzerindekileri çıkarmanız gerektiğini unutmayın. Hastalık ateşten sonraki planda yer alır önce ateşin düşürülmesi önemlidir.
Eğer, çocukta nezleyle birlikte ateş de görülürse (38.5 derece) ateş düşürücü fitil kullanılmalıdır. Terletme de iyi sonuç veren bir tedavi yoludur. Çocuğa iki bardak sıcak ıhlamur içirdikten sonra, vücudunu sıcak havlularla sarıp yatağa yatırın, Üstünü de iyice örtün. Yarım saat bu şekilde yatan çocuk, esaslı bir şekilde terleyecektir. Bu arada onu yalnız bırakmamaya çalışın. Hem üstünü açmasını engellemiş, hem de tek başına kalma korkusunu gidermiş olursunuz.
Bir başka terletme yolu da, sıcak banyodur. 37 derece ısıda suyu küvete doldurup, çocuğu içine sokun. Sonra suyun ısısı 40 dereceye çıkıncaya kadar, sıcak su ekleyin. Bir süre çocuğu suyun içinde bıraktıktan sonra, çıkarıp iyice kurulayın, hemen yatağa yatırın. Bu arada çocuğunuzun ateşini kontrol etmeyi unutmayın.
Eğer çocuk öksürüyorsa, üstünü kalın ve sıkıca giydirerek, iyi havalandırılan, serin bir odada yatırın: İyi havalandırılmayan ilik odalarda, bronşit giderek müzminleşir, bir türlü iyileşmez.
Öksürüklerde papatya yapraklarını kaynatıp, buharlarını çocuğa teneffüs ettirmek de, öksürüğü kesmekte çok yararlıdır.
Fakat aşağıda belirtilen hallerde hastayı evde tedaviye kalkmayıp, hiç zaman kaybetmeden doktora gitmek daha yerinde olur: Çocukta nezleye ek olarak kulak ağrısı da varsa. Burnundan tek taraflı kan geliyorsa. Öksürük iki haftadan fazla bir zamandan beri sürüyorsa (böyle durumda süt çocuğu daha önce doktora götürülmelidir).
Öksürürken ve nefes alırken çocuk aşırı güçlük çekiyor ve zorlanıyorsa (astım tehlikesi). Öksürük birden ve çok şiddetli olarak ortaya çıkarsa (astım ve boğmaca tehlikesi). Öksürük ve nefes alma, göğüste ağrı ve sıkıntı yaratıyorsa (zatülcenp tehlikesi). Karın ağrısı, bulantı, kusma veya boyunda sertleşme görülürse (daha başka tehlikeli bir hastalığa işaret edebilir). Bu tür durumlarda bekletmeden çocuğunuzu doktora götürmelisiniz.
Unutmayın, çocuğunuzla ilgili her durumda Hekime başvurmanızda bir sakınca yok. Kimse size çocuğunuzu niye doktora götürüyorsun ya da getirdin diye laf söyleyemez. Eğer içiniz rahat edecekse her zaman bir hekime çocuğunuzu göstermeniz en doğrusu. En azından yapılması gerekenleri bir hekiminizden dinler bir sorun olmadığını anlamış olursunuz.
Aklınıza takılan sorular olursa yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.