in

Çocuğumuza Tek Başına Giyinmeyi Nasıl Öğretebiliriz?

Gönderi paylaş:

Küçük çocukların giyinirken yaşadıkları zorlukları yenebilmeleri için bazı püf noktaları öğrenmeleri gerekir. Çocuğunuzun doktoruyla olan randevu saatiniz gitgide yaklaşır. Ne otobüs ne de sizden sonraki hastalar sizi bekleyecektir. Fakat çocuğunuz paltosunun düğmelerini sizin kapatmanıza izin vermek istemediği için, rahat durmaz. Bütün yaygaracılığıyla “Düğmeleri ben kapaticam!” diye çırpınır durur. İşte böyle bir durumda anneler pedagogların tavsiyelerine bağlı kalabilmek için kendilerini zor tutarlar. Çünkü bu durum bir yere yetişmek zorunda olan aileleri çileden çıkarır. Pedagoglar ise giyinmeyi yeni öğrenen çocukların tek başlarına giyinmek istedikleri zaman, ailelerin buna izin vermeleri gerektiğini söylerler.

Aile bu durumda çocuğuna karşı anlayışlı olmalı, sinirlenmemelidir. 3 yaşlarındaki bir çocuk ancak istediklerini yaparak kendini geliştirecek ve tanımaya başlayacaktır. Çocukların günlük yaşamdan öğrendikleri bilgiler, onlara büyük bir mutluluk verir. Çocuk bu şekilde kendisini bir birey olarak hisseder ve isteklerini kendisinin karşılayabildiğini düşünür. Fakat genellikle ailelerin çocuklarının pantolonunu giymesini izleyecek kadar fazla zamanları yoktur.

Ancak çocukların giysilerini giyinmeyi doğru ve hızlı öğrenmeleri için bazı kurallar vardır.

Çocuğunuzun giyeceği bütün giysi parçalarını yere sererek, halının üstünde bir insan görüntüsü yaratın. Çocuğunuz bu şekilde hangi parçanın nereye giyileceğini daha rahat hatırlar.

Çocuğunuza pantolonun, kazağın, gömle4ğin arkasını önünü öğretmelisiniz. Eğer giysisinin arkasında etiket yoksa arkası olduğunu gösteren, bir işaret yapılmalıdır. Örneğin renkli bir iplikle çapraz işareti dikilmelidir. Çocuğunuza bu çapraz işaretinin giyinirken her zaman arkaya gelmesi gerektiğini anlatın.

Giysilerin içi ile dışı arasındaki farkı giysinin dikişleri yardımıyla çocuğunuza öğretin. Çocuğunuza her giysinin güzel bir yönü olduğunu ve bu güzel görünen tarafın her zaman önde olması gerektiğini anlatın.

Çocuğunuzun ayakkabılarını doğru giymesine özen gösterin. Bunun için size şöyle bir önerimiz var: Sağ ayakkabının burnunun sol tarafına oje ile bir nokta koyun. Aynı şekilde sol ayakkabının burnuna sağ tarafına bir nokta koyun. Çocuğunuza ayakkabılarını giydiğinde bu iki noktanın hep yan yana olması gerektiğini söyleyin.

Çocuğunuzun her gün düğmelerle savaşmasını önleyin

Kıyafetlerindeki düğmelerin ufacık, düğme iliklerinin ise dar olmamasına dikkat edin. Böylece 3 – 4 yaşlarındaki çocuğunuz gömleklerini tek başına ve zahmetsizce giyebilecektir.

Çocuğunuza düğme iliklemesini, bir ayıcığın veya bir bebeğin üstünde alıştırmalar yaparak öğretin.

Alışverişe çıktığınızda ayrıntılara dikkatedin. Örneğin: Aldığınız bir montun fermuarının alttan düğmelenmesi gerekebilir veya aldığınız bir kazak arkadan düğmeli olabilir. Aslında bunlar ince ayrıntılardır ve kıyafet seçiminde o kadar önemli değildirler. Fakat çocuğunuzun rahat giyinip soyunmasını istiyorsanız, alışverişte bu ayrıntılara önem vermeniz gerekir.

Çocuklarınıza külotlu çorap giymesini de O öğretmelisiniz. Özellikle kreş çocuklarının külotlu çorap giyerken çok fazla yorulmamalarını sağlamak için, çocuklarınıza çorabı nasıl giymeleri gerektiğini gösterin. Fakat külotlu çorabı giymek kadar çıkarması da zor olduğundan, çocuklarınıza çorabı ucundan değil topuk kısmından çekmesi gerektiğini öğretin.

Kazak giyinmesinde de çocuğunuza bir süre daha yardımcı olmanız gerekmektedir. Çünkü bazı çocuklar kazak giyerken ilk önce kollarını uzatırken, bazıları de kazağın ilk önce kafalarından geçmesini isteyebilir.

Çocuğunuzun tek başına giyinmesini kolaylaştırmak için, kıyafetleri sırasıyla üst üste koyun. Çocuğunuzun ilk önce giyeceği kıyafetler en üstte olmalıdır. Örneğin, iç çamaşırları en üstte olmalıdır.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir