Çocuk ilaç içmemek için direniyorsa, siz çocuğunuzu sıkıca tutarken eşiniz ilacı zorla vermeye çalışabilir. Böyle bir durumda zorla verilen ilacın çocuğun boğazına kaçmasını engellemek ilacı doğrudan boğazına boşaltmak için yerine ağzının kenarından içeriye doğru boşaltılmalıdır. Eğer çocuğunuz dudaklarını ısrarla sımsıkı kapatıyorsa, baş ve işaret parmağınızla alt damağını da kaplayacak şekilde çenesini kavrayarak ağzını açana kadar aşağı doğru dikkatlice bastırın.
Çocuk ilaç verildikten sonra sevgi dolu sözcüklerle sakinleştirilmelidir. Hiçbir şekilde ilaç içirememişseniz mutlaka doktorunuzu aramalısınız. Özellikle antibiyotik kullanırken tek bir dozun bile atlanılması ciddi sorunlar yaratabilir. Bütün ilaçların kullanımında doktorunuzun önerilerini dinlemeli ve ilaçların prospektüsünde anlamadığınız yerleri mutlaka ona danışmalısınız.
- Antibiyotikleri, çocuğunuz iyileşmiş gözükse bile, doktorunuzun önerdiği süre kadar kullanmalısınız. Aksi takdirde tedavi tamamlanmadığından arada kalan bakteriler üreyerek hastalığın tekrarlamasına yol açabilir.
- İyileşme sürecini hızlandırabileceğini düşünerek ilacın dozunu kesinlikle artırmayın. Kendi kendinize ilaç dozunu artırmak ilaç zehirlenmesine ya da yan etkilerin ortaya çıkmasına yol açabilir.
- Doktora sormadan çocuğunuza erişkinlerin kullandığı ilaçlardan dozunu yarısına indirmiş olsanız dahi vermeyin. Çünkü bu ilaçlar çocuklar için değil erişkinler için düzenlenmiştir.
Fitilin dışarı çıkmasını nasıl engelleyebilirsiniz?
Bebeği dizlerinizin üstüne karnı bacaklarınızın üzerine gelecek şekilde yatırın. Fitilin sivrici olan geniş ucunu poposundan ileri doğru itin. Bu şekilde fitil bağırsak hareketlerinin de yardımı ile kayarak yukarıya doğru çıkar. Fitili yerleştirdikten sonra elinizle poposunu her iki yandan bir müddet sıkıştırın. Ilık ya da hafif erimiş fitiller daha rahat kayar, bu amaçla fitili parmaklarınızın arasında ileri geriye yuvarlayabilirsiniz. Ya da kısa bir süre ılık suyun içine batırabilirsiniz.
Tabletler ezilebilir mi?
Bunu doktorunuza sormalısınız. Bazı ilaçlar mideden bazıları ise bağırsaklardan daha kolay emilmektedir. Bazı ilaçlar ise mide asidinin etkisi ile parçalanarak etkileri yok olmaktadır. Bu nedenle mide asidine karşı dayanıklılığı olan ilaçlar kesinlikle ezilmemelidir. Bu tür ilaçlar bağırsaklarda çözülmek üzere yapılmışlardır. Ezildikleri takdirde mide asidi ile parçalanarak beklenen etkiyi gösteremezler. Aynı şekilde drajeleri de ezmeyiniz ki etken maddeler erkenden serbest kalmasın.
Kapsüller açılmalı mı?
Bunu da doktorunuza danışmalısınız. Genelde kapsüllerin açılmaması daha iyi olur. İlacın içeriği erkenden yani daha ağızdayken serbest kalırsa gereken etkiyi göstermeyebilir ya da istenmeyen yan etkiler görülebilir. Ayrıca bazı ilaçların tadı inanılmaz kötü olabilir.
Damla; kesme şeker ya da toz şeker üzerine damlatarak vermeli mi?
Damlayı kesme şeker ya da toz şeker üzerine damlatarak vermek çocuğun solunum borusuna kaçarak boğulmasına yol açabilir. Bu nedenle bu tür damlaların kaşıkla verilmesi gerekir. Damla verildikten sonra oluşabilecek kötü tadın giderilmesi için su ya da çay içilebilir. Örneğin antibiyotikler meyve suyu ya da kolaya karıştırılarak verilmemelidir, çünkü bu içeceklerin içeriğindeki asit bazı etken maddeleri parçalayabilmektedir. Damla biberonla da verilmemelidir, çünkü bebek biberondaki sıvıyı tamamen bitirmediği taktirde ne kadar ilaç aldığına emin olamazsınız. Bir tatlı kaşığı kaç mililitredir?
Tıpta bir tatlı kaşığı ile anlatılmak istenen 5 mililitredir. 5 ml = 1 tatlı kaşığı = 1 ölçek. Bir çay kaşığı ise 1ml’dir. Evde kullandığınız tatlı kaşığı tam 5 ml olmayabilir. Bu nedenle diğer bir ilacın ölçeği kullanılabilir. Çoğu şurubun kapağı 5 ml olacak şekilde ayarlanmıştır.
Eğer çocuk kusarsa?
Çocuğunuz antibiyotiği aldıktan sonraki ilk bir saat içerisinde kusarsa kustuktan bir saat sonra aynı dozu tekrar verin. Kusma tekrarlanırsa doktorunuza haber verin. Ayrıca doktorunuza bir sonraki doz saatine kadar bekleyip bekleyemeyeceğinizi sorabilirsiniz. İshal çok nadiren ilacın etkisini azaltabilir.
İlaç tam doz içilmemişse tekrar içilmeli mi?
Çocuğunuzun antibiyotiğini tam dozda yutmadığını düşünüyorsanız eksik kalan kısma tamamlayacak şekilde tekrar verin. Öksürük şurubu vb. ise eksik kaldığını düşündüğünüz kısmı vermeniz gerekmez. Bir sonraki ilaç saatinde tam doz veriniz. Unutursam?
Bebeğinize antibiyotik vermeyi unutmuşsanız ve vermeniz gereken sürenin üzerinden henüz bir – iki saat geçmişse ilaç saatini kaydırmadan tam doz verebilirsiniz. Daha uzun süre geçmişse bir sonraki ilaç saatini beklemelisiniz. Öksürük şurubu ya da ağrı kesicilerde tam doz verebilirsiniz.
Antibiyotiklerin sütle karıştırılması?
Kesinlikle hayır. Tetrasiklin gibi geniş spektrumlu antibiyotikler sütle beraber alınırsa süt içerisindeki kalsiyum ile çözünmez bağlar oluşturarak bağırsaklardan emilemezler, böylece vücut içinde de yararlı olamazlar.
İlaçların yemeğin içine gizlenmesi?
İlaç yemeklerle beraber yani tok karnına alınabiliyorsa bir parça muz, elma püresi ya da mısır gevreği ile beraber verilebilir. Bunun dışında böyle bir uygulamada bulunmayın, aksi takdirde ilacın etkisi azalabilir.
Burun damlası nasıl damlatılabilir?
Bebeğinize, kolları da dahil olmak üzere bir battaniyeye sararak, sarılın. Bu pozisyonda bebek kendini daha rahat ve güvende hissederek damla burnuna damlatılırken daha sakin durabilecektir. Biraz daha büyük çocuklarda ise sırt üstü yatırıp başını hafifçe arkaya doğru yaslayarak damlatabilirsiniz.
Kulak damlası nasıl içeride kalır?
İltihaplı kulağa soğuk kulak damlası damlatmak ağrıya yol açabilir. Bu nedenle damlayı damlatmadan önce iki – üç dakika sıcak suya koyarak ısıtabilirsiniz. Çocuğu yan yatırdıktan sonra kulağını hafif arkaya ve yukarı doğru çekin. Damlalığın ucunu kulak içine sokmadan ilacı damlatın. İlaç damlatıldıktan sonra dışarıya akmaması için birkaç dakika yatar vaziyette tutmalısınız.
Göz damlası nasıl damlatılır?
Eşiniz, çocuğun yukarı bakmasını sağlayacak şekilde, ilgisini çekebilecek bir oyuncakla oyalarken siz de damlayı gözüne damlatabilirsiniz.