in

Çocuğum Çok İştahsız Ne Yapmalıyım?

İçindekiler

Gönderi paylaş:

Ah şu anne babalık çok zor. Çocuğum iştahsız ne yapmalıyım diye düşünmekten biçare düşüyoruz bir çok kez. Çocuğunuz bazı sabahlar tamamen aç karnına okula gidiyorsa sakın kendinizi suçlamayın ve canının bir şey yemek istemediğini söylediğinde bunu çok büyütmeyin. Arada sırada olabilecek bu olay, onun sağlığını etkilemeyecektir. Ancak eğer bu olay çok sık tekrarlanıyorsa kalkma saatinde bir değişiklik yapmanız gerekebilir. Örneğin, sabahları masaya oturmadan önce bir duş almasını ve ardından giyinmesini sağlayın.

Yemekten önce içeceği bir bardak su da çocuğunuzun iyice uyanmasını ve iştahının açılmasını sağlayacaktır. Onun kendisini kahvaltıya ve başlayan güne hazır hissetmesini sağlayacak olan bu işlemler en fazla 15 dakika sürecektir. Yarın sabah onu her zamankinden biraz daha erken kaldırmakla işe başlayabilirsiniz.

Ağır bir kahvaltı için zorlamayın Çocuğunuz bazı sabahlar canının bir şey istemediğini söylüyorsa onu tam bir kahvaltı için zorlamayın. Her gün tekrarlanmamak kaydıyla, sadece bir bardak süt ya da bir sandviç hafif bir kahvaltı yerine geçecektir. Taze mevsim meyveleri de onu güne hazırlayacak ve iştahını açacaktır.

Böyle sabahlarda biraz meyve yemesine izin verin ve eğer çocuğunuz okula gidiyorsa, yanına hazırladığınız yiyeceklerin biraz daha kalorili olmasına dikkat edin. Okula gitmeyen bir çocuk için ise, hafif bir kahvaltıdan sonra sıkı bir öğlen yemeği yerinde olacaktır.

Sık Sık Bir Şeyler Atıştırmasın

Öğün aralarında bir şeyler atıştırmak iştahın en büyük düşmanıdır. Abur cuburları, çikolata, kurabiye gibi çocukların yemekten çok zevk aldığı besinleri iştahsız çocuklardan uzak tutun. Yoksa zaten yemek yemek istemeyen çocuk bunlarla enerji ihtiyacını karşılayacak ve açlık hissetmeyecektir. Oysa öğün aralarında onu sıkı takip ederek sürekli atıştırmasına engel olursanız yemek saati geldiğinde halsiz düşecek ve yemek yeme ihtiyacı duyacaktır. Vücut, yemek ve öğün alışkanlığını bir kere kazandı mı iştah kendiliğinden açılabilir.

Üç Öğüne Sadık Kalın

İnsan vücudu çok iyi çalışan bir makinedir. Ve bu makinenin düzenli çalışabilmesi için yakıta ihtiyacı vardır. Her gün düzenli olarak üç öğün yemek yemeye alışan bir çocuk, bunu ileriki yaşamında da sürdürecektir. İyi bir kahvaltının ardından taze bir meyve, iştahını açacak şekilde hazırlanmış bir öğle yemeği, ardından akşamüstü bir poğaça ya da bir dilim kek gibi, çocukların sevecekleri bir besin ve günün sonunda çok geç yenmeyecek hafif bir akşam yemeği çocuğunuzun düzenli beslenme alışkanlığı edinmesine yardımcı olacaktır.

Tabakları Küçültün

Eğer çocuğunuzun iştahsız olduğundan yakınıyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey porsiyonları küçültmek olacaktır. Zaten iştahsız olan bir çocuğun önüne büyük, dolu bir tabak yerine küçük ve iştah açıcı yemek çeşitleriyle hazırlanmış tabaklar koymak daha olumlu sonuç verecektir. Bu şekilde onun gözünü korkutmadan yemesini sağlayabilir ve bitirdiğinde gerekirse tabağına tekrar yemek koyabilirsiniz.

Süslemeye Özen Gösterin

Yemeği tabaklara koyarken özen gösterin. Aynı şekilde masanın da temiz ve düzenli olmasına dikkat edin. Her zaman sevmeyerek yediği bir yemeğin yanına koyacağınız değişik şekilde kesilmiş salatalar ya da soslar ona eğlenceli gelebilir. Eğer çok küçük değilse sofrayı onunla beraber hazırlayın. Size yardım etmesine, servis yapmasına izin verin. Küçük çocuklar buna bayılır ve bu şekilde kendilerini olayın bir parçası olarak görebilirler. Onunla beraber pastalar ya da kekler hazırlayın. Sofrayı onun fikrini alarak istediği gibi kurun. Bütün bunlar onu yemeğe alıştıracak, iştahını artıracak yöntemlerdir.

Kokulara Dikkat

Yemek pişirirken eve kötü kokular yayılmasına izin vermeyin. Çocuk bu kokulardan tiksinebilir ya da çok ağır yemek kokularından rahatsız olabilir. Yemekler pişerken çocuk mümkün olduğunca mutfakta tutulmamalı ya da iştahsız bir çocuk için kokusuyla yeme isteği uyandıracak besinler hazırlanmalıdır. Unutmayın, bazı yemekler kokularıyla insanın midesini bulandırırken bazıları iştah açıcı özelliktedir. Çocuğunuzun hangi kokulardan hoşlanıp hangilerinden hoşlanmadığını onu gözlemleyerek anlayabilirsiniz.

İştahını Eğitin

Masada ancak belli bir süre oturmasına izin verin. Bu süre dolduğunda herkesin tabağıyla birlikte onunkini de kaldırın. Asla yemesi için ısrar etmeyin ve fazladan süre vermeyin. Sizin için değil, kendisi için yemek yemesi gerektiğine inanmasını sağlayın. Önce belki inat edecek ve halsiz düşecektir ama sonunda mutlaka sizden yiyecek bir şeyler isteyecektir. Bu anı iyi kullanın. Böyle bir durumda yemesi gereken bir yemekle beraber sevdiği bir şeyi de yemesine izin verin. Ancak asla yemek yemediği için çok üzüldüğünüzü ya da ona kızdığınızı belli etmeyin. Çünkü bunu bir koz olarak kullanabilir.

Değişik Menüler Hazırlayın

Sürekli aynı yemekleri yemesi için ısrar etmeyin. Hele bunlar zaten sevmediği yemeklerse. Çocuklar çoğunlukla başkasının evinde kendi evlerinde istemedikleri yemekleri yemeye başlarlar. Bunun nedeni, değişik bir ortamda olmanın yanı sıra, o evde aynı yemeklerin değişik şekilde hazırlanıyor olması da olabilir.

Değişik tarifler almayı deneyin ya da çocuğunuza o yemeği başka yerde yediğini ve sevdiğini hatırlatın. Hoşlanmadığı yemeğin yanı sıra sevdiği bir yemeği de hazırlayın. İkisini bir arada yemekten hoşlanabilir. Ya da yemeğinin üzerine değişik soslar deneyin. Sürekli sevmediği yemekleri yaparak bunları yemesi konusunda ısrarcı olmayın.

Akşam Yemeklerinde Sakinliğin Önemini Unutmayın

Çocuğunuz akşamları da acıkmadığını söyleyerek yemeği işkenceye mi çeviriyor? Onunla tartışmadan önce size vereceğimiz ipuçlarını deneyin. Öncelikle çocuğunuzun kızgın ve sinirli olduğu durumlarda çoğunlukla iştahsız olacağını bilmelisiniz. Onun iştahının geri gelmesi için yapabileceğiniz en iyi şey çevresinde sakin bir ortam hazırlamak olmalı. Bu sakinliği; banyo yapmak, kitap okumak, televizyon seyretmek ya da müzik dinlemek gibi sevdiği bir şeyi yapmasını sağlayarak yaratabilirsiniz.

Önemli olan sadece çevresinde huzurlu ve güvenli bir ortam yaratmak olmalıdır. Bununla birlikte her akşam aynı şekilde yemek yemek de şart değildir. Aksine akşamları az ama dengeli beslenirse sindirim sistemi açısından problemi olmayacak, daha rahat uyuyacak ve sabaha acıkmış bir şekilde masaya oturacaktır. Küçük bir çocuk için akşam yemeğinde; bir kase sebze çorbası, bir yumurta, biraz peynir ve taze sebzeler yeterli olacaktır.

Burada bir diğer önemli konu da, küçük çocuğunuzu da ailece yemek yediğiniz masaya oturtarak sizinle bir şeyler paylaşmasını ve bu alışkanlığı edinmesini sağlamaktır. Bazı annelerin yaptığı gibi, çocuklara ayrı zaman ve yerde yemek yedirmek, sağlıklı değil, aksine onların ruhsal ve bedensel gelişimi için zararlı bir yöntemdir. Ailesiyle masada geçireceği bu kısa süre çocuk için özel bir anlam taşıyacaktır.

Sağlıcakla Kalın.

#Beğendiyseniz Yıldız Vermeyi Unutmayın!

Yazar: Annemce

Annemce, kadın ve çocuk sağlığı, hamilelik, bebek sağlığı, tüp bebek konularında bilgili uzman kişilerden oluşmaktadır. Sorularınızı Lütfen Yorum Bölümü veya Soru Cevap Forumundan Bizlere İletebilirsiniz.

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir